Варна. Увеличават се разглежданите наказателните дела от частен характер в

...
Варна. Увеличават се разглежданите наказателните дела от частен характер в
Коментари Харесай

Увеличават се делата в Районен съд – Варна обида, разгласяване на унизителни или позорящи обстоятелства и клевета

Варна. Увеличават се обсъжданите наказателните каузи от частен темперамент в Районен съд - Варна през 2020-та година за действия, които се преследват по частен ред по тъжби на жители, като засегнатост, оповестяване на унизителни или позорящи условия, клюка. Това заяви административният началник на съда – Магдалена Давидова – Янева, при доклада на Районен съд – Варна за 2020-та година, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Тя уточни, че наказателните каузи за разглеждане във Варненския областен съд през 2020 година са с 11% по-малко по отношение на миналата година. Сравнителният разбор за последния 3-годишен интервал откроява няколко трендове.

Наблюдава се растеж на импортираните пред съда претенции за налагане на насилствени медицински ограничения на обособени лица. 231 каузи от този тип са прегледани в съда през последната година, което е с над 10% повече от делата за 2019г. и с 20 % повече от тези за 2018 година

Увеличават се обсъжданите наказателните каузи от частен темперамент - за действия, които се преследват по частен ред по просба на жители, като например засегнатост, оповестяване на унизителни или позорящи условия, клюка. Те наброяват 180, което е с над 8% повече по отношение на 2019 година и с близо 22% повече от делата през 2018 година

През 2020 година доста повече са импортираните в съда преписки от Министерство на вътрешните работи по Указа за битка с дребното безчинство. 40 са тези каузи, което е със 110% повече от 2019г. и с 14% повече от делата за 2018г.

В Бюро “Съдимост ” при Районен съд – Варна издадените свидетелства и информации за съдимост са над 35 000. Техният брой също е по-малък по отношение на минали години, само че разбираем с оглед изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и с намаляването на сезонната претовареност по Черноморието.

При държавните правосъдни реализатори също се следи понижение в броя на постъпилите каузи - 1675 бр. и събраните суми, под 3 млн. лева, което е обективно отражение на въведената, със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, възбрана за реализиране на насилствени дейности, ориентирани по отношение на физически лица.

При съдиите по вписвания също се вижда понижение, с към 2000 броя по-малко, на постановените вписвания, отбелязвания, заличавания и избрания за отвод. Леко се повишава броя на оповестените и съхранявани в техните архиви саморъчни завети, както и на постъпилите уведомления от нотариуси за саморъчни и осъществени пред тях обществени нотариални завети.

Магдалена Давидова – Янева сподели още, че през 2020 година са били усъвършенствани и доста разширени опциите за застраховане връчването на бумаги и призовки по електронен път, подаването на документи онлайн и обезпечаването на отдалечен достъп до избрани административни услуги. По време на оповестеното изключително състояние в съда беше оборудвана зала за видеоконференции по план “Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното потребление във етапите на досъдебно и правосъдно произвеждане, в това число и при трансгранично съдействие в правораздаването ”. Съдът регистрира близо 60 прегледани каузи посредством видеоконференция и чрез интернет платформи и приложения за диcтaнциoнен видеообмен.

Съдиите от РС-Варна не престават интензивно да насочват и препращат страни по каузи към опциите, които предлага медиацията. През 2020 година в Центъра по медиация към правосъдния регион по каузи на Районния съд са постъпили 59 заявки, извършени са 62 медиационни срещи и са реализирани 18 съглашения, предпочитано по цивилен каузи.

Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР