Варна. Ученици от Математическата гимназия Д-р Петър Берон“ във Варна

...
Варна. Ученици от Математическата гимназия Д-р Петър Берон“ във Варна
Коментари Харесай

Час по Гражданско образование в Деня на отворените врати в Апелативен съд – Варна

Варна. Ученици от Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “ във Варна влязоха в правосъдната зала на Варненския апелативен съд в Деня на отворени порти. 12-токласниците имаха час по Гражданско обучение с наказателния арбитър Росица Тончева, оповестиха от съда . Тя уточни правосъдната зала като мястото, където един против различен застават хора в тежък спор между тях. Но това е мястото, което носи наслада на фамилии, осиновили дете, да вземем за пример.

Същата тази зала става зона за житейска равносметка на изправените на подсъдимата пейка. Въпреки мощните страсти по време на правосъдно съвещание обаче съдиите имат пред себе си единствено закона и досието с доказателствата по делото. „ Ние нямаме право на страсти – на благосклонност, неприязън или състрадание към страните в процеса “, акцентира наказателният арбитър. Изкусният повествовател поддържа думите си с образци от практиката на съда – някои от знаковите каузи от близкото минало.

Росица Тончева напомни на младежите, че им предстоят доста избори. „ Правейки ги, не забравяйте да се придържате към правилото „ не вреди на себе си и на близките! “, прикани юристът. „ Колкото повече познавате правата си и закона, толкоз по-малко ще вредите “, заключи съдията, като прикани участниците в срещата да прочетат Конституцията, Наказателния кодекс и Закона за придвижване по пътищата.

Учениците се интересуваха от правото на отбрана при нахлуване, правата на жертвите на закононарушения, както и от пътя, който едно наказателно дело изминава от полицейската кореспонденция до окончателната присъда.

Предметът „ Гражданско обучение “ е нов в учебните заведения у нас. Изучава се в 11. и 12. клас. Застъпва знания за устройството на страната, разделянето на управляващите, връзките сред жителите и властта, ролята на главните европейски институции. Заради приложимостта на наученото, Апелативният съд и Математическата гимназия взеха решение да проведат този час в правосъдната зала, в границите на „ Деня на отворените порти “. Инициативата е с дългогодишни обичаи в нашия съд. За страдание епидемията постави „ на пауза “ тази процедура. Днешната среща даде нов подтик на откритите дни и още веднъж ни убеди в изгодите за младежите от придобиването на персонални усещания за действието на правосъдната система посредством сходни прояви.

Утре Апелативен съд – Варна посреща друга паралелка 12-токласници от МГ.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР