Варна. Проектът на Плана за интегрирано развитие на община Варна

...
Варна. Проектът на Плана за интегрирано развитие на община Варна
Коментари Харесай

Планът за развитие на Варна до 2027 година с 4 приоритета - екология, образование, икономика, транспорт

Варна. Проектът на Плана за интегрирано развиване на община Варна за интервала 2021 – 2027 година (ПИРО 2021 - 2027) бе показан на публично разискване през днешния ден. Форматът на събитието бе хибриден - с опция за включване онлайн в платформата Zoom, или посредством персонално наличие в залата на Юнашкия салон при прецизно съблюдаване на противоепидемиологичните ограничения. Целите и целите на тактиката за развиване на общината бяха разяснени от екипа изготвил документа, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна . В събитието се включиха зам.-кметът Христо Иванов, шефът на дирекция „ Европейски и национални оперативни стратегии “ Ани Николова, представители на дирекции, жители.

Планът за интегрирано развиване на община Варна включва общо 292 плана с 465 обекта, на обща стойност 2,856 милиарда лева, а в предпочитания лист попадат 37 обекта, с обща индикативна стойност към 1 милиарда лева За съпоставяне, през миналия програмен интервала, настоящият тогава документ – Интегриран проект за градско възобновяване и развиване, беше на стойност 846,590 млн. лева

ПИРО съдържа разбор на икономическото, общественото и екологичното положение на община Варна. В него са избрани визията, стратегическите цели, както и целите със съответните ограничения към тях, разказани след извършени анкетни изследвания измежду обществеността в града. Проведени бяха девет тематични фокус групи с представители на заинтригувани страни с присъединяване на неправителствения бранш, университетските среди, институции и организации.

Като съществени цели в развиването на морската столица до 2027 година са посочени околната среда, икономическото развиване, подобряването на техническата и транспортната инфраструктура, образованието.

През новия програмен интервал ще се подчертава върху подготовката и осъществяването на планове за развиване на общинската инфраструктура, за възстановяване на качеството на градската среда, за развиване на екологичен градски превоз и възстановяване на ръководството на отпадъците, за създаване на нова, новаторска просветителна инфраструктура. Предвиждат се вложения за културната, здравната, спортната и обществената инфраструктура, както и за въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост на здания.

Сред най-мащабните планове, планувани в ПИРО, са създаване на бул. „ Цар Освободител “ от бул. „ В. Левски “ до Летище Варна, на скоростен екологичен превоз /леко метро/ по същото трасе, на нова постройка на Математическата гимназия, на парк в кв. „ Аспарухово “ и други.

Предстои Планът за интегрирано развиване на Община Варна 2021 – 2027 да бъде финализиран и импортиран за гласоподаване в Общинския съвет във Варна.

Пълният вид на документа, дружно с приложенията към него, са оповестени в интернет страницата на Община Варна: https://www.varna.bg/bg/14

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР