Варна. Предложения за изменение и допълнение на Правилника за организация

...
Варна. Предложения за изменение и допълнение на Правилника за организация
Коментари Харесай

Общински съветник от Варна внесе предложения за изменение на Правилника за организация и дейността на Общински съвет

Варна. Предложения за изменение и допълнение на Правилника за организация и активността на Общински съвет – Варна прегледа през днешния ден отрасловата комисия към локалния парламент, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Промените бяха импортирани от общинския консултант Николай Капитанов, съгласно който те ще основат по-ефективен темп на работа в Съвета.

Едно от предложенията беше ръководителят на Общинския съвет във Варна да привиква постоянно съвещание всеки трети четвъртък на месеца. Уведомяването на съветниците за сесиите, както и за съвещанията на комисии да става не по-късно от 5 работни дни преди провеждането им, гласят другите препоръчани промени. Аргументът за увеличение на периодите е да могат съветниците да се срещнат по-обстойно и задълбочено с материалите. Според настоящия устав членовете на Съвета би трябвало да бъдат осведомени за идна сесия не по-късно от 3 дни преди нея и надлежно 48 часа преди съвещание на комисия.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който се включи в работата на комисията, изрази противоречие с тезата, че съвещанията се привикват в последния миг.

„ Голяма част от предложенията влизат най-малко 2-3 седмици преди провеждането на съответното съвещание. Те се изпращат всекидневно по имейлите на всеки един консултант. Това, че е процедура сътрудници да се срещат с материалите преди съвещание, а не регулярно, е напълно друга тематика “, разяснява Балабанов. Той даде за образец Пловдив, където съвещанията на комисии се привикват 24 часа преди този момент, а в някои градове самите ръководители дефинират периодите, в които да бъдат планувани съвещанията.

„ По отношение на сесиите е написано, че уведомяването става не по-късно от 3 работни дни. Дали ще бъдат 3 или 5 дни, не виждам особена разлика. Поемайки ангажимент да сме общински съветници, ние сме наясно, че това би трябвало да ни е приоритет в работата “, посочи още ръководителят на локалния парламент.

След гласоподаване Вр.К „ Изработване на план на Правилник за организацията и активността на Общински съвет – Варна ” не одобри препоръчаните промени.

Десислава ВАСИЛЕВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР