Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна. Те ще се

...
Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна.
Те ще се
Коментари Харесай

Преглеждат безплатно за туберкулоза в цялата страна

Започват безвъзмездни прегледи за туберкулоза в цялата страна .

Те ще се организират от 17 до 21 юни в лечебни заведения за диагностика и лекуване на туберкулозата в регионалните градове.

Прегледите са част от акцията " Седмица на отворените порти " и имат за цел понижаване на заболеваемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се организира от 2009 година взаимно с Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лекуване на туберкулоза и неправителствени организации.

Министерството на здравеопазването регистрира успеваемост на акцията за повишение на публичната осведоменост по отношение на болестта посредством даване на безвъзмезден достъп до медицински услуги за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза, както и за ефикасната им предварителна защита.

На всеки искащ се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На лицата в риск се организират спомагателни прегледи и проучвания. При откриването на случаи на туберкулоза навреме се подхващат ограничения за хоспитализация и лекуване, вследствие на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

От здравното министерство прецизират, че у нас диагностиката, лекуването и профилактиката на туберкулозата са безвъзмездни , без значение от здравноосигурителния статус на жителите. Всяка година ведомството обезпечава финансов запас за противотуберкулозни медикаменти от първи и втори ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на лечебните заведения за лекуване на туберкулоза.

Отчита се наклонност за трайно понижаване на заболяемостта от туберкулоза - от 23.8 на 100 000 население през 2013 година до 13.5 на 100 000 през 2023 година

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване, показват от здравното министерство.
 Безплатни прегледи за туберкулоза, растеж на пациенти след пандемията
Безплатни прегледи за туберкулоза, растеж на пациенти след пандемията

Консултациите са ориентирани, както към възрастни, по този начин и към деца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР