Варна. От финансовата институция проведоха срещи с хотелиери и ресторантьори

...
Варна. От финансовата институция проведоха срещи с хотелиери и ресторантьори
Коментари Харесай

ББР представи програмите си за кредитиране на хотели и ресторанти във Варна

Варна. От финансовата институция организираха срещи с хотелиери и ресторантьори в Златни пясъци

Българската банка за развиване в допълнение е усъвършенствала трите продукта за подкрепяне на хотелиери и ресторантьори, тъй че евтините заеми да са още по-полезни за бизнеса. Това стана ясно по време на срещата, проведена от ръководителя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров с представители на туристическия бизнес. На диалозите в Златни пясъци участва изпълнителният шеф на ББР Владимир Георгиев, а от страна на бизнеса бяха представителите на Съюза на хотелиерите Златни пясъци, който е една от 36-тие районни структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в страната и на Съюза на притежателите за развиване на к.к. Златни пясъци.

Председателят на БХРА Георги Щерев благодари на ББР, на министъра на туризма Христо Проданов, на министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и на ръководителя на Комисията по туризъм в Народно събрание Илин Димитров за това, че са намерили най-сетне съответна помощ за съвсем банкрутиралия микро, дребен и междинен бизнес. Вероятно могат да се трансформират и по-добри условия, само че те ще са за единици, а не за всички представители на хотелите и заведенията за хранене, уточни Щерев. Доволни сме, че схемите най-сетне ще проработят и че някои от изискванията се усъвършенствата в полза на бизнеса, добави ръководителят на БХРА.

Програмата за подкрепяне на бизнеса е на стойност 40 млн. лева Хотелиерите могат да аплайват за заем на стойност най-много 750 хиляди лв., а ресторантьорите – за 500 000 лв., изясни Георгиев. По евтините заеми е очакван гратисен интервал, като той е 18 месеца за хотелиерите и 12 за ресторантьорите.

Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя, като минималната планувана рента е 2,8 на 100, а при липса на задоволително огромно поръчителство и неприятно кредитно досие, този % ще пораства. Кандидатите за заеми би трябвало да показват и финансови разбори плюс прогноза за предстоящите парични потоци, добави Георгиев.

За евтините заеми ще могат да аплайват хотелиери, които са затворили поради Ковид-19, както и заведения за хранене, които занапред отварят. Допустими за финансиране са и сдружения с просрочени отговорности до 90 дни, както и такива, които са били най-много 2 години на оперативна загуба в интервала 2018 – 2021 година

Председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите Златни пясъци Георги Щерев повдигна въпроса за грантово финансиране на планове за създаване и инсталиране на различни източници на сила. ББР към този момент предлага подобен артикул, само че за разлика от практиката в европейските страни, той е за заемни средства, а не за безплатни средства. Затова съгласно Щерев страната би трябвало да се намерения за вид за грантово финансиране, като най-малко 50 на 100 от цената на заемите, които ББР отпуска, да бъде безплатен. В Западна Европа този % е към 70%. Трябва да се намерения и за вид част от тези средства след това да бъдат опростени със задна дата, с цел да бъде българския бизнес равнопоставен на съперниците си в Европа, уточни ръководителят на БХРА.

ББР към този момент финансира планове за създаване на слънчеви паркове с мощ до 1 MW/p, като отпуска до 95 на 100 от нужните средства за централите, а заемите са за период от 15 години.

Подобна среща следва да се организира през днешния ден и с представителите на туристическия бизнес в Слънчев бряг.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР