Варна и Вилнюс, столицата на Литва, ще работят по съвместни

...
Варна и Вилнюс, столицата на Литва, ще работят по съвместни
Коментари Харесай

Варна и Вилнюс ще работят по съвместни проекти 


Варна и Вилнюс, столицата на Литва, ще работят по взаимни планове в сферите на образованието, културата и спорта. Това решение сплоти кметовете на двата града – Иван Портних и Ремигиюс Шимашюс, по време на онлайн среща, която бе извършена през днешния ден по самодейност на литовския кмет.
Повод за диалозите бе честването на 170 години от рождението на доктор Йонас Басанавичюс, доктор, академик и държавник, прекарал част от живота си във Варна.
„ Благодаря сърдечно за топлите поздрави и за изпратената пластика на огромния академик и държавник, която ще бъде част от експозицията на Музея за нова история на Варна, където се пазят най-важните моменти от историята на града ни. Делото на доктор Басанавичюс би трябвало да се помни от нашите потомци“, съобщи по време на срещата кметът Иван Портних. Той напомни, че през 2018 година, дружно с тогавашния дипломат на Литва Н. Пр. Арвидас Поциус, и почетния консул господин Рачо Рибаров, бе открита паметна плоча на доктор Басанавичюс, инсталирана върху къщата, в която той е живял по време на престоя си във Варна. „ Тогава дружно отбелязахме и 100-годишнината от възобновяване на независимостта на Литва, както и 135 години от основаването на Варненското здравно сдружение – първото в България, за което голям принос има точно доктор Басанавичюс “, добави Иван Портних.
Кметът на Вилнюс Ремигиюс Шимашюс благодари на сътрудника си и на варненци за положителното отношение, което имат към личността на доктор Басанавичюс! Той уточни, че ще работи за популяризирането на Варна като туристическа дестинация измежду жителите на Вилнюс, както и за задълбочаване на двустранното съдействие.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР