Върху работодателите има много голям натиск. Имаме рекорден ръст на

...
Върху работодателите има много голям натиск. Имаме рекорден ръст на
Коментари Харесай

Увеличават ли се доходите? Важни новини от експерт


Върху работодателите има доста огромен напън. Имаме рекорден растеж на междинната работна заплата от 15 %, само че той е по-нисък от темпа на инфлацията и работодателите са притиснати от една страна да задържат хора, въпреки това бизнесът да оцелява. Ситуацията е много комплицирана.

Това съобщи в ефира на Euronews PrimeTime експертът по човешки запаси Георги Първанов от Българската асоциация за ръководство на хора, който е и член на борда на Българската конфедерация по заетостта.
-->
„ Нямаме индикации за някакви трагични промени на пазара на труда. Безработицата остава ниска – виждаме един пазар, който се господства от претендентите “, уточни Първанов. Въпреки изоставащия по отношение на инфлацията растеж на приходите у нас, по думите на специалиста в България се записва по-голямо нарастване на приходите по отношение на това в прилежащите ни страни като Румъния и Сърбия.

Първанов означи още, че в София междинната работна заплата е към 2300 лева и към този момент гони равнищата на приходите в Гърция, Испания, Италия. Експертът чака лек растеж на безработицата с идването на зимния сезон. „ Няма да е нещо трагично. Продължават да идват вложители в България. Ситуацията не е доста притеснителна “, добави той.

Данните от последното изследване за настройките на работодателите демонстрират, че от 1100 интервюирани компании едвам 14% възнамеряват редуциране на броя чиновници, до момента в който 43% от фирмите имат намерение да задържат личния състав и още 43% споделят, че възнамеряват нарастване, уточни Първанов и добави, че в София 70% от фирмите възнамеряват да назначат още чиновници.

По думите на специалиста сред 200 и 240 хиляди работни места в България са незаети. От 300 000 хиляди минали в България украински бежанци единствено 6 хиляди са намерили непрекъсната работа у нас, означи Първанов.

„ Те приказват главно украински и съветски, не приказват британски или различен западен език, а огромна част от тях възнамеряват завръщане в Украйна “, уточни специалистът. Той разяснява още, че за множеството хора персоналната инфлация е над 20%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР