Върховният съд на САЩ отхвърли конституционното право на аборт, отменяйки

...
Върховният съд на САЩ отхвърли конституционното право на аборт, отменяйки
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ прави заявка за върховенство на консерватизма

Върховният съд на Съединени американски щати отхвърли конституционното право на аборт, отменяйки решението си от 1973 година по делото Roe v. Wade. Така въпросът за законността на абортите още веднъж попадна в юрисдикцията на обособените щати. С решението си съдът удостовери закон, гласуван в Мисисипи, който не разрешава абортите след 15-та седмица от бременността. За съпоставяне досегашният казус ограничаваше правото на аборт след 23-та седмица.

Освен, че застана на страната на Мисисипи по съответния проблем,, защото е признавал несъществуващо конституционно право на аборт - неточност, която съдът е затвърдил през идващите десетилетия.
Буквата на конституцията
" Конституцията не загатва абортите и нито една конституционна наредба не пази имплицитно такова право ", написа създателят на решението арбитър Самюел Алито. " Време е да се вслушаме в Конституцията и да върнем въпроса за абортите на народните представители ", прибавя той.
Реклама
Решението е едно от най-значимите в актуалната история. То попада измежду редките случаи, в които съдът анулира конституционно право, прието от него преди този момент. Според Roe правото на аборт се корени в 14-ата корекция в Конституцията, която постановява, че " никой щат няма право да лишава личността от живот, независимост или имущество без съответния правосъден развой ".

Важно е да се означи, че обсегът на тази независимост не е споменат категорично в конституцията. С други думи до каква степен съответни права, невписани в основополагащия документ, само че придобили социално-значимост по-късно би трябвало да се зачитат от всички щати е отворен въпрос. Както решението от петък сочи, от време на време отговорът му зависи от политическите настройки на болшинството от висши съдии.

Преди 50 години най-прогресивното болшинство в историята на Съда отпред със арбитър Ърл Уорен слага правото на аборт в обсега въпросната свободата, опомената в 14-та корекция. В петък едно от най-консервативните болшинства, което беше реализирано откакто президентът Доналд Тръмп имаше рядката опция да направи 3 назначения в Съда, излезе с друго мнение.

Решението се основава на мнение, че през 1868 година, когато Конгресът приема поправката, правото на аборт е било мощно лимитирано в Съединени американски щати. Ето за какво, написа арбитър Алито, това право не може да бъде изведено от наредбите на поправката, защитаващи персоналната независимост и тъждество от похищения над жителите от страна на страната.
Реклама
" Правото на аборт не е надълбоко вкоренено в историята и традициите на нацията. Точно противоположното, една непрекъсната традиция на възбрана върху абортите датира от най-ранните дни на американското право ", когато е взето решението по делото Roe, написа арбитър Алито.

" При тълкуването на смисъла на упоменатата " свободата " в 14-ата корекция би трябвало да се предпазим от естествената човешка податливост да смесваме това, което поправката пази, със личните си пламенни възгледи за свободата, на която би трябвало да се радват американците ", сподели той.

Съдът отхвърли причините, че би трябвало да отбрани Roe от преразглеждане половин век след постановяването му.
Правен трус
Към мнението на Алито са се включили съдиите Кларънс Томас, Нийл Горсуч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет. В в допълнение мнение ръководителят на Върховния съд Джон Робъртс се съгласява, че законът в Мисисипи би трябвало да остане в действие, само че не поддържа цялостната анулация на правото на аборт. По думите на Робъртс решението на съда да анулира Roe, " е сериозен удар за правната система - без значение от коя страна го погледнете ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Политика 3 Данъци и обезпечаване 1 Отбрана 2 Данъци и обезпечаване 3 Политика 1 Отбрана 2 Свят 3 Енергетика Реклама
" Едно по-тясно решение, което отхвърля случайната линия на жизненост (постановена в Roe), би довело до доста по-ограничена дестабилизация ", написа той.

По отношение на дестабилизацията Робъртс се приближава до мнението на тримата демократични съдии, които в лично мнение показват надълбоко противоречие с решението. В него те упрекват болшинството, че е нарушило салдото сред интереса на дамата и този на страната да отбрани " евентуалния живот ".

" Днес Съдът постанови, че от момента на оплождането дамата няма никакви права ", пишат съдиите Стивън Брейър, Соня Сотомайор и Елена Каган. " След днешния ден младите дами ще навършат пълноправие с по-малко права, в сравнение с са имали техните майки и баби ", прибавят те.

В изявлениение от Белия дом, представено от Wall Street Journal, президентът Байдън също дефинира решението като " печален ден за съда и за страната ". " Това решение е кулминационната точка на целенасочени старания, полагани в продължение на десетилетия, целящи да нарушат салдото в нашето право ", сподели Байдън. Той съобщи още, че претекстовете в решението слагат под въпрос прецеденти, потвърждаващи други права, свързани с персоналния живот, които произтичат от същите правни теории, довели до Roe.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
На това мнение е и арбитър Томас от консервативното болшинство. В настрана мнение той призовавава сътрудниците си да анулират сходни прецеденти " при първа опция ". Становището на арбитър Алито, подкрепено от арбитър Брет Кавано, отхвърля тези опасения. Опоненти на консервативното болшинство, обаче намират написаното от Томас за по-искрено.

против решението както в столицата Вашингтон, където съдът заседава, по този начин и в останалите огромни американски градове. Бяха образувани и контрапротести в поддръжка на анулацията. Сблъсъци сред двете групи протестиращи са удостоверение за дълбокото обществено разделяне, което бошува в Съединени американски щати през последните години.
Забрана за абортите на стартовата линияОтмяната на Roe дава на щатите свободата да контролират или не разрешават абортите по свое убеждение. В очакване на решението няколко консервативни щата одобриха закони, ограничаващи или забраняващи абортите. В 13 щата са в действие закони против аборта, които автоматизирано влизат в действие при анулацията на Roe. По данни на института Guttmacher общо 22 щата разполагат със закони, които ще доведат до бърза възбрана на абортите след решението от петък. Шестнадесет щата и Вашингтон, окръг Колумбия, са въвели закони, които пазят правото на аборт. Все още е неразбираемо дали законодателите в щатите, които още не са подхванали законодателни дейности във връзка с абортите, ще могат да предложат и одобряват закони, ограничаващи или защитаващи това право. Свързани публикации Отмяната на правото на аборт или по какъв начин Америка се върна 50 години обратно 25 юни 2022, 10:49 Проекторешение против правото на аборт в Съединени американски щати подкопава легитимността на Върховния съд 9 май 2022, 13:21 Политиката за трето дете в Китай: Където са две, там са и три 11 юни 2021, 10:59 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР