Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел

...
Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел
Коментари Харесай

Борел иска още 3,5 млрд евро военна помощ за Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел предложи да се прибавят 3,5 милиарда евро към фонд, употребен за финансиране на военна помощ за Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Източници, поискали анонимност, споделиха, че Борел е изискал от държавните управления на Европейски Съюз да покачат финансовия таван на Европейския механизъм за подкрепяне на мира. Този фонд към този момент е отпуснал към 4,6 милиарда евро военна помощ за Украйна.

Предложението изисква утвърждение от националните държавни управления на Европейски Съюз. Те се споразумяха предишния декември, че " при положение на нужда " сходно нарастване може да бъде целесъобразно.

Фондът, основан през 2021 година, е умислен за Европейски Съюз, с цел да оказва помощ на разрастващите се страни да купуват военно съоръжение. Но 27-членният съюз бързо реши да го употребява и за снабдяване на оръжия в Украйна след нахлуването на Русия през февруари предходната година.

Фондът е обособен от бюджета на Европейски Съюз, който няма право да финансира военни интервенции.

Но фактът, че страните от Европейски Съюз се сплотиха, с цел да купуват оръжия и муниции за страна във война с Русия, бележи историческа стъпка за блока, който десетилетия наред избягваше да се намесва в защитата и военните въпроси.

Войната привърши парите доста по-бързо от плануваното. Първоначално имаше бюджет от 5 милиарда евро, който трябваше да продължи до 2027 година Този таван към този момент беше нараснал един път, с 2 милиарда евро, предишния декември.

Фондът разрешава на страните от Европейски Съюз, които доставят оръжия и муниции на Украйна, да изискат назад част от разноските. Държавите от Европейски Съюз способстват за фонда съгласно размера на техните стопански системи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР