Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова

...
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова
Коментари Харесай

Борел: Призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел прикани европейски военни кораби да патрулират в Тайванския проток. В публикация във френския вестник " Журнал дьо диманш " Борел написа, че по този начин Eвропа ще покаже, че Тайван " ни визира стопански, търговски и софтуерно ". 

" Следователно приканвам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския пролив, с цел да показват уговорката на Европа към свободата на корабоплаването в тази извънредно значима зона “, написа Борел. 

Преди две седмици Пекин организира тридневни военни маневри към Тайван, на процедура отработвайки блокиране на острова, в отговор на срещата сред президентката на Тайван Цай Ингвен и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти , напомня списание “Шпигел “. 

Пекин счита Тайван за своя територия, която желае да сплоти още веднъж с континенталната част на страната - в случай че е належащо, употребявайки военна мощ. 

Призивът на Борел в качеството му на висш представител по въпросите на външната политика и сигурността на Европейски Съюз надали ще способства до изглаждане на връзките сред Брюксел и Пекин. Още повече, че най-малко към този момент, “удоволствието “ за оповестяване на война е непокътнато за страните членки на Европейски Съюз. 

Външната политика на Европейски Съюз във връзка с редица конфликтни точки е мъчно да бъде избрана като монолитна, установяват наблюдаващи. Преобладаващо при рецесии по света позицията на Брюксел завършва с проява на осведоменост за съществуването на казуса и с използването на изтънчен бюрократичен диалект, с който се осъждат случаите. Но директно  ангажиране на въоръжени сили на европейски страни е по-скоро изключение и в множеството случаи се диктува от национални ползи.

В началото на предходната седмица Борел сподели в спор в Европейския парламент по отношение на политиката на Китай: “Тайван явно е част от нашия геостратегически периметър за обезпечаване на мира и отбраната на нашите ползи. “ Действията на Китай против Тайван не би трябвало да бъдат отхвърлени единствено по “морални “ аргументи, само че също и заради съществени стопански последствия, сподели основният посланик на Европейски Съюз, имайки поради производството на съвременни полупроводници в Тайван.

Дали думите на Борел показват единна позиция на Европейски Съюз по случая? 

Ако се огледа какво приказват за връзките с Пекин федералният канцлер на Германия Олаф Шолц и президентът на Франция Еманюел Макрон излиза наяве, че посланик №1 на Европейски Съюз или не чува и не се интересува от позициите на Берлин и Париж, или му подхожда да сложи – въпреки и единствено на думи – Военноморски сили на страните от Европейски Съюз в ролята на подкрепящи американския военен флот, който не изпуска от взор Тайванския проток.

В средата на април  в. “Ню Йорк таймс “ установи, че до момента в който Съединени американски щати се пробват да изолират Китай, немски компании уголемяват наличието си в Китай и не показват предпочитание да изоставен този голям пазар, от който се нуждаят, с цел да финансират активността си вкъщи.

На връщане от визитата си в Китай Макрон направи изказване пред изданието ”Политико “ и френският в. “Лез еко “,  което е противовес на позицията на Борел. Стопанинът на Елисейския замък сподели, че тайванският спор не визира директно Европа.  Макрон съобщи пред двете издания, че Европа не би трябвало да става почитател нито на Съединени американски щати, нито на Китай при положение на спор по отношение на Тайван. Една по този начин дефинирана позиция e много по-близо до концепцията за “стратегическа автономност “ на Европа (която отново е на Макрон), в сравнение с до контури от Борел “геостратегически периметър за обезпечаване на мира и отбраната на нашите ползи “.
Френският президент сподели, че Европа би трябвало да устои на натиска да се трансформира в " почитател на Америка ". 

В изявлението Макрон уточни също по този начин, че “големият риск “ за Европа е “да бъде въвлечена в рецесии, които не са наши “. Изявленията на френския президент провокираха гневен отпор в Европа , в това число от немската външна министърка  Аналена Бербок, напомня „ Шпигел “.

За разлика от политическата реторика на Брюксел, която не може да бъде последвана от директна военна интервенция, позицията на Китай е операционализирана – решенията за външна политика и потребление на въоръжените сили се взимат на едно място. И за разлика от “единодушието “ в Брюксел, в Пекин то е налице.

За следващ път в петък Пекин уточни, че и двата бряга на Тайванския пролив принадлежат на Китай и е право на Китай да брани суверенитета си. Това съобщи китайският външен министър Цин Ган, представен от Ройтерс, на конгрес в Шанхай, на който приказва по необятен набор от тематики, измежду които задлъжнялостта, международната стопанска система и Тайван.

" Наскоро станахме очевидци на неуместна изразителност, с която Китай бе упрекнат, че желае да промени статуквото, да заплаши мира и стабилността в Тайванския пролив. Тази логичност е неуместна, а изводите, до които тя води, са рискови ", безапелационен бе Цин Ган.

" Не Китай, а сепаратистките сили в Тайван и шепа страни се пробват да трансформират статуквото ", сподели още министърът. " Тези, които си играят с огъня на Тайван, в последна сметка ще се изгорят ", предизвести той.
Китай неотдавна организира огромни военни учения към Тайван, откакто президентката на самоуправляващия се остров Цай Ингвен се срещна в Съединени американски щати с ръководителя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Играе ли си Борел с “огъня на Тайван “? Или отправения от него апел показва безсилието и разединеността в Европейски Съюз да въздейства на връзките сред Пекин и Тайпе? Или пък роденият през 1947 година в Каталуния, Испания, политик  е не запомнил какво сподели през февруари 2014 година тогавашния – и настоящ – заместител държавен секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд? В телефонен диалог с американския дипломат в Украйна Джефри Паят Нюланд изрази разочарованието на Вашингтон от неуверената позиция на Европа към събитията в Украйна малко и ясно: “Майната му на Европейски Съюз “(   “Fuck the EU ”), напомня “Гардиън “ публикуваната в ЮТюб фраза.

Дали Борел счита, че отношението на Вашингтон към Европа ще бъде повлияно от по-масирано наличие на европейски военни кораби в Тайванския пролив? В изявления на срещи на върха това може  и да се случи. До идващия отрезвяващ “телефонен диалог “, който ще покаже, че отношението на Вашингтон към Брюксел е sans changement.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР