Върховният касационен съд потвърди присъдите на машинистите Димитър Михнев и

...
Върховният касационен съд потвърди присъдите на машинистите Димитър Михнев и
Коментари Харесай

Машинистите на дерайлиралия влак в Хитрино влизат в затвора


Върховният касационен съд удостовери присъдите на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за влаковата злополука в Хитрино, при която починаха седем души. Те получиха надлежно 15 и 10 години затвор.

Димитър Михнев научи от кореспондент на Euronews Bulgaria за решението на съда. Той и Радослав Петков са приети за отговорни за това, че на 10 декември 2016 година при ръководство на товарен трен са нарушили разпоредбите за придвижване – навлезли в гарата със 78 км/ч, като не изпълнили напътствията на предупредителния семафор, който указвал подготвеност за понижаване на скоростта до 40 км/ч. Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с подготвеност за прекъсване. В резултат последвало дерайлиране, разваляне на вагонцистерни, приключване на газ пропилен и гърмеж.

Така по несъобразителност са предизвикали гибелта на седем души, тежки телесни повреди на четирима и междинни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като изключително тежък случай. 

От присъдите ще им бъдат приспаднати годините, в които се е водело делото, заяви юристът на потърпевшите от Хитрино Николай Димитров. На Михнев му е наложена и възбрана от 17 година да ръководи железопътно транспортно средство, а на Петков - 12 г. 

 
Толкова доста години се проточиха тези каузи. Да, машинистите имат право на отбрана, това е тяхно право, само че обстоятелствата бяха безспорни още самото настъпване на събитието, а точно съществена причина е невниманието на двамата машинисти, които са влезнали в гарата с два пъти над допустимата скорост и са провокирали този случай.
адв. Николай Димитров – бранител на потърпевшите

Влакът е пътувал по направление Бургас-Русе и е формиран от два локомотива и 26 вагон-цистерни, пренасящи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан. Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино прекосяването на пътнически трен. Двамата подсъдими обаче не били известени за това и считали, че се движат по нормалния график – без нахлуване в отклоняване и без престой в Хитрино. Димитър Михнев минал през предупредителния семафор, като не извършил задължението да понижи преди постигане до входния семафор.

От своя страна помощникът му Радослав Петков не оповестил ясно и високо сигнала тъй че сътрудника му да схване известието. Едва след мощно разлюляване на влака Димитър задействал електрическата спирачка, без обаче да употребява „ екстрено прекъсване “. Намаляването на скоростта не било задоволително за безвредното нахлуване композицията в отклонителния коловоз.

Един от изводите в техническите експертизи е, че стоманеният път и оборудванията в гара Хитрино, въпреки и недобре поддържани, са били механически изправни. Магистратите счетоха и че пътят не е в директна причинна връзка с настъпилия случай. Те са безапелационни, че повода за произшествието е високата скорост при нахлуване и неспазването на светлинната сигнализация.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР