Върховният касационен съд потвърди изцяло присъдата на Пловдивският апелативен съд,

...
Върховният касационен съд потвърди изцяло присъдата на Пловдивският апелативен съд,
Коментари Харесай

ВКС прати Петър Маринашки за 5 години в затвора, отведоха го с белезници

Върховният касационен съд удостовери напълно присъдата на Пловдивският апелативен съд, с която подсъдимият Петър Маринашки бе наказан на пет години отнемане от независимост. На 11 ноември 2020 г.  в  региона на село Кадиево, младежът, шофирайки под въздействието на дрога катастрофира и аргументи гибелта на Тодор Бараков и Виктор Василев, както и междинна телесна щета на Николай Лисков. За това той бе наказан на 5 години затвор. Освен това, Маринашки бе лишен от право да ръководи моторно транспортно средство за период от осем години.
Прочетете още
Присъдата бе обжалвана както от подсъдимия и неговите юристи, по този начин и от частните обвинители – околните на починалите момчета и потърпевшия пасажер от колата на Маринашки. Маринашки настояваше за по-ниска присъда, като юристът му развива тезата, че обстоятелствата и събитията по делото не са изяснени, а оценката на доказателствата не е справедлива. Близките на умрелите деца от своя страна желаеха по- висока присъда, защото съгласно тях шофирането под въздействието на опиати е еднакво на преднамерено ликвидиране.

Върховен касационен съд счита, че подадените тъжби са законни, само че претекстовете, изложени в тях не са основателни. Според магистратите фактът, че Маринашки е карал под въздействието на наркотични субстанции е потвърден абсолютно.

„ Пред апелативния съд беше изяснена повода, заради която полевият наркотест, изработен на мястото на случая, е дал негативен резултат, а при направената кръвна проба е открито съществуване на наркотично вещество. Експертиза, осъществена от най-изявените експерти по токсикология във ВМА – София, откри, че заради съществуването на ниска централизация на характерния метаболит на наркотичното вещество е нямало по какъв начин то да бъде открито с полевия наркотест. Това е станало допустимо само след проучване на кръвната проба. Поради това съдиите изрично отхвърлят версията за позволени пропуски при осъществяване на теста от страна на полицейските чиновници, посетили злополуката.

Същата експертиза е показала, че приемът на наркотичното вещество е станал към 24 часа преди осъществяване на инспекцията с техническо средство. Поради това апелативният съд преценява като неоснователно  изказванието на отбраната, че подсъдимият използвал наркотичното вещество след произшествието, а не преди да седне зад кормилото ” са безапелационни съдиите.

Автотехническата експертиза опровергава и тезата на подсъдимия, че причина за произшествието е ненадейно настъпила техническа нередовност на автомобила. Според заключението на вещото лице, единствената причина за злополуката е  загубата на надзор над автомобила, довела до напускането на платното за придвижване с последвал удар в крайпътно дърво.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване или митинг пред Върховния касационен съд.

„ Пловдивският апелативен съд напълно се е съобразил със задължението си по член 13 Наказателно-процесуален кодекс да вземе всички ограничения, с цел да бъде разкрита обективната истина по делото. Провел е въззивно правосъдно разследване, като е допуснал назначаването на спомагателна  автотехническа експертиза по отношение на доводите на отбраната, че причината на настъпване на ПТП е техническа нередовност. Във връзка с изказванията на частните обвинители, че подсъдимият взел участие в гонки с коли и при ръководство на лекия автомобил осъществявал и дрифт, е провел разпит на очевидеца  Пеев, контрольор в „ Пътна полиция “, който е съставител на връчения на подсъдимия Маринашки сигнален протокол ” написа в претекстовете си съставът.

 В последна сметка Върховен касационен съд удостоверява присъдата на Маринашки. Веднага след постановяването на решението, Маринашки е арестуван от органите на реда и е отведен в пандиза, където би трябвало да изтърпи наказването си. Присъдата е дефинитивна и не предстои на обжалване. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР