Върховният касационен съд окончателно призна за виновен Николай Кюпарски -

...
Върховният касационен съд окончателно призна за виновен Николай Кюпарски -
Коментари Харесай

Прокуратурата постигна две ефективни присъди за корупция

Върховният касационен съд дефинитивно призна за отговорен Николай Кюпарски - старши контрольор и шеф група /социална активност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит вид „ Керамична фабрика “ към Затвора –Враца и удостовери наказването му отнемане от независимост за период от 4 години и 6месеца при общ режим и 6 000 лв. санкция, както и отнемане от права за период от 6 години.

Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Със същото решение е доказана и неоправдателната присъда на някогашния пандизчия Георги Борисов, на който е наложено наказване 3 години отнемане от независимост.
На 19.04.2016г. Специализирано звено „ Антикорупция “ – СГП внесе обвинителен акт против Кюпарски и Борисов в Окръжен съд Враца за рушвет в размер на 6 000 лв., осъществен в съучастничество посред им, при изискванията на продължавано закононарушение и посредством изнудване, чрез корист със служебно състояние.

През 2015г. Николай Кюпарски работил като старши контрольор и шеф група /социална активност и възпитателна работа/ в затворническо общежитие от открит вид „ Керамична фабрика “ към Затвора –Враца. В това си качеството Кюпарски имал право да изготвя и внася мнения в Комисията по член 73 от ЗИНЗС към пандиза за смяна на статута на лишените от независимост, както и за изпращането им на работа.

Полагайки общественополезен труд, лишените от независимост понижават размера на наказването си. Положеният труд се зачита като два работни дни се смятат за три дни отнемане от независимост.

В началото на 2015г. злоупотребявайки със служебното си състояние и ползвайки помощта на съучастника си Георги Борисов /бивш пандизчия, изтърпявал наказване в затворническото общежитие „ Керамична фабрика “ към Затвора – Враца през 2010г. и 2011г./ Кюпарски се свързал с близки на лишен от независимост и изискал от тях неследващ му се подарък - сумата от 3 000 лв., с цел да предприеме дейности за включване на пандизчията в работните групи, с цел да понижи наказването си посредством полагане на труд.

Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на обвинения Георги Борисов посредством системата за бързи разплащания „ Изи Пей “. Борисов съзнателно улеснил Кюпарски в това действие, като провеждал диалози с близка на ограничения от независимост и й дал трите си имена и ЕГН, с цел да се реализира превода. На 24.04.2015г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31.10.2015г. на автогарата в гр. Враца Кюпарски изискал от непосредствен на различен лишен от независимост сумата от 1500 лв., още веднъж с цел да изготви мнение за започване на работа на пандизчията и за стартирането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил собствен непосредствен да реализира последващите контакти с околните на наказаното лице, да им даде персоналните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде, като не го уведомил за действителното съображение за заплащането. На 08.11.2015г. жена, с която наказаният живеел на фамилни начала, е превела посредством „ Изи Пей “ сумата от 3 000 лв. по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

И двете действия Кюпарски е направил посредством изнудване чрез корист със служебно състояние, изразяващо се в слагане на условия на околните на наказаните лица, че в случай че не дадат желаните парични суми няма да изпраща пандизчиите на работа, с цел да понижат наказването си, както и няма да изготвя мнения за стартирането им в отпуск.

Прокуратура приведе в осъществяване наложените санкции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР