Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на Дирекцията за национален

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени заповедта на Дирекцията за национален
Коментари Харесай

ВАС: Забраната за строителство на комплекса Nove Homes е незаконосъобразна

Върховният административен съд (ВАС) анулира заповедта на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), с която е замразен градежът на комплекс Nove Homes в София. Това излиза наяве от решение на съда от 8 октомври, с което заповедта за прекъсване осъществяването на градежа е оповестена за незаконосъобразна. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Дружеството - вложител в плана " Нове хоумс ", се свързва с предприемача Васил Божков, само че по-скоро е план на сина му. ДНСК наложи възбраната комплексът да се строи, откакто по искане на Върховната административна прокуратура направи инспекция и откри нарушавания. Според дирекцията постройките се строят по-близо, в сравнение с би трябвало, което дава съображение за прекъсване на градежа за основни отклонения от капиталовия план (по член 224 на ЗУТ). През април, сезиран от вложителя, Софийският административен съд се произнесе в интерес на ДНСК, а вложителят апелира пред Върховен административен съд.
Кой по какъв начин пояснява
В претекстовете по делото се показва, че изводът на Софийския административен съд за прекъсване на градежа е незаконосъобразен. Специалната законова наредба, на чието съображение става това, дава право на началника на ДНСК да стопира осъществяването на градеж или на част от градеж от трета категория, който се прави, без да са изпълнени специфични условия.

В закона обаче терминът " специфични условия " не е дефиниран. Върховен административен съд го пояснява като отклоняване от разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони по Закон за устройство на територията, като най-често става въпрос за разпореждания от специфични закони за отбрана на културното завещание, биологичното многообразие и прочие

В констативния акт на ДНСК, с който градежът е замразен, се твърди, че капиталовият план по част " Архитектура " е утвърден без плануваните в Подробен устройствен план едноетажни междинни връзки сред постройките на комплексното застрояване (съгласно състояние 15 от Приложение №2 към член 81 от Наредба №7/22.12.2003 г.).

" Ако тези дистанции представляваха специфични условия, те биха намерили отражение на първо място в утвърждения ИПРЗ и визата за планиране, а по-късно и в утвърдените капиталови планове и районен съд №353/21.08.2018 година като условия към градежа. В случая такова отразяване липсва, тъй като разпоредбите и нормативите за устройство на територията по Закон за устройство на територията и цитираната разпоредба не са специфични, а общи условия към градежите ", написа в претекстовете.
Правни несъгласия
Решението на предходната инстанция (Софийският административен съд - б.р.) е погрешно и поради вътрешно спорни правни заключения и несъответни на събраните доказателства. Без да изложи претекстове Софийски градски съд е пренебрегнал значими доказателства по делото, в това число съдебно-техническата експертиза, се споделя още в претекстовете на решението.

Но разногласието в тази ситуация се състои и в това дали постройките са свободно стоящи или допрени. Според Върховен административен съд е налице детайл, осигуряващ докосване на постройките. Това е подът на проходите и постройките, който съставлява обща плоча и таван на построените под тях подземни гаражи. За допирен детайл се смята и частичният покрив над проходите. Следователно постройките следва да се смятат като допрени.

В несъгласие на това предходната инстанция приема, че постройките в обособените сградни композиции са свободно стоящи. Или другояче казано - на разстояние от имотните граници, заради които за тях е използвано състояние 15, предвиждащо междинни връзки. При допрени една до друга в жилищния комплекс здания обаче не се ползват нормите за връзки сред постройките.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Вечерни вести 2 Вечерни вести 3 Икономика 1 Вечерни вести 2 Свят 3 Енергетика 1 Икономика 2 Градове 3 Енергетика Успех за купувачите
Строителството на " Нове хоумс " стартира през 2019 година и трябваше да завърши през 2022 година Комплексът е от затворен вид и е един от най-мащабните жилищни планове в столицата. Проблемите със градежа започнаха през 2020 година след повдигнати обвинявания против Васил Божков, а сдружението - възложител на плана, попадна под офанзивите на страната, макар че няма директна връзка с предприемача.

Спечеленото дело пред Върховен административен съд е следващ триумф за сдружението и купувачите. По искане на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) съдът наскоро подвигна възбраната върху постройките, наложена от самата комисия през октомври 2020 година като обезпечителни ограничения върху имущество, благосъстоятелност на Васил Божков и свързани с него физически и юридически лица. Очаква се строителството на комплекса да бъде обновено.

Върховният административен съд (ВАС) анулира заповедта на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), с която е замразен градежът на комплекс Nove Homes в София. Това излиза наяве от решение на съда от 8 октомври, с което заповедта за прекъсване осъществяването на градежа е оповестена за незаконосъобразна. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.Дружеството - вложител в плана " Нове хоумс ", се свързва с предприемача Васил Божков, само че по-скоро е план на сина му. ДНСК наложи възбраната комплексът да се строи, откакто по искане на Върховната административна прокуратура направи инспекция и откри нарушавания. Според дирекцията постройките се строят по-близо, в сравнение с би трябвало, което дава съображение за прекъсване на градежа за основни отклонения от капиталовия план (по член 224 на ЗУТ). През април, сезиран от вложителя, Софийският административен съд се произнесе в интерес на ДНСК, а вложителят апелира пред Върховен административен съд.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Строителство и имоти
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР