Върховният административен съд (ВАС) отложи за утре (4 ноември) произнасянето

...
Върховният административен съд (ВАС) отложи за утре (4 ноември) произнасянето
Коментари Харесай

Съдът отложи за утре решението дали да се броят разписките от машинното гласуване

Върховният административен съд (ВАС) отсрочи за на следващия ден (4 ноември) произнасянето си по проблема за ръчното преброяване на контролните разписки от машинното гласоподаване. Днес бяха изслушани причините на представителите на " Демократична България ", " Изправи се.БГ!Ние идваме " и " Продължаваме промяната " против решението на Централната изборна комисия разписките от всичките към 9600 изборни секции, в които ще се организира машинно гласоподаване, да се преброяват ръчно.

На съвещанието, траяло единствено 30 минути, са участвали единствено представители на трите обединения, а от ЦИК са изпратили документално мнение, с което са поискали съдът да отхвърли жалбите, предава БНР.

След края му Мая Манолова показа причините на жалбоподателите, съгласно които решението на ЦИК е погрешно и незаконосъобразно и изиска съдът да анулира решението на ЦИК. Тя добави, че разписките нямат никаква правна отбрана и не съставляват същински избирателен документ. " Опасната наклонност за постановяването на сходни решение отваря вратата за изборни операции, защото в България не е значимо по какъв начин гласуваш, а кой ще брои ", разяснява още Манолова и за следващ път ирази тезата си, че зад това решение стои болшинството от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ".

" Единственият случай, когато има смисъл да се броят разписки е, когато е развалена машината ", добави Николай Хаджигенов. Според адв. Надежда Йорданова от " Демократична България " задачата на този ход на ЦИК е да се сътвори съмнение в машинното гласоподаване. Тя изрази вяра, че решението на съда ще бъде в интерес на закона и на жителите. Йорданова добави, че би трябвало да има гаранции, че в машините няма злотворен програмен продукт, само че съгласно закона това може да се потвърди посредством одит на устройствата.

Върховният административен съд към този момент се е произнасял по подобен проблем преди изборите за 46-ото Народно заседание на 11 юли. Тогава от ГЕРБ-СДС апелираха решението на ЦИК броенете на разписките от машинното гласоподаване да се прави на извадков принцип. Магистратите обаче отхвърлиха жалбата с аргумента, че съгласно Изборния кодекс единственият метод за отчитане на изборния резултат е посредством печатане на протокола от системата и че той не съдържа условие за инспекция и броене на контролните разписки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР