Върховният административен съд (ВАС) обяви, че от 22.06.2021 г. на

...
Върховният административен съд (ВАС) обяви, че от 22.06.2021 г. на
Коментари Харесай

Върховният съд потвърди, че на дюните на "Каваците" не може да се строи

Върховният административен съд (ВАС) разгласи, че от 22.06.2021 година на министъра на околната среда и водите, която трансформира режима на дейностите в естествена забележителност " Пясъчни дюни в местността Каваците ".

Според Върховен административен съд на процедура със заповедта са спрени императивно всевъзможни строителни действия в региона. Тя бе стимулирана от друга заповед - от 9 април на тогавашния министър Емил Димитров-Ревизоро, за понижаване на площта на предпазената околност и смяна на режимите за отбрана на естествената забележителност " Каваците ", тъй че да се разреши строителство в територията, която включва и плажовете " Веселие " и " Смокиня ". Повече за анулацията от страна на служебното държавно управление на този опит за узаконяване на строителството върху дюните.

отхвърля да почете жалбата, подадена от физическото лице А. Мархолева от Созопол. Причината е, че Върховен административен съд намира жалбата за процесуално неприемлива заради липса на предмет - предстоящ на оборване административен акт. Становището на съда е, че решението на служебния министър Асен Личев от 22 юни за връщане в действие на първичните режими за отбрана не е независим акт, а единствено възвръща предишен акт и следва по-нататъшно разглеждане за целенасоченост и правомерност.

Обнародваната в " Държавен вестник " заповед на Димитров-Ревизоро в местността " Каваци " дефинира като " отвън обекти - предмет на запазване в естествената забележителност " елементи от предпазената територия, в които картите на кадастъра не са отразили картираните през 1980-те години дюни и в част от които към този момент има отчасти строителство. За тях се предполагаше да отпаднат част от възбраните за човешки действия, увреждащи дюните като разполагането на туристическа инфраструктура и строително-ремонтни действия. През лятото отрасловият длъжностен заместник-министър Емилия Тончева, че е неуместно да се позволяват градежи в естествена забележителност " Пясъчни дюни в м. Каваците " под претекст, че част от нея не е вписана като дюни в картите на организацията по кадастър.

В анулираната през юни заповед Емил Димитров-Ревизоро бе въвел " изключения " за възбраните, измежду които са " даване на плажни услуги " и " създаване на техническа инфраструктура, нужна за потребление на тези обекти ", както и за " ремонт, реорганизация и рационализация на съществуващи здания и уреди в рамките на къмпинг " Смокиня " и къмпинг " Веселие " и за " слагане и ремонт на преместваеми обекти и уреди за обслужване и настаняване на туристи в рамките на къмпинг " Смокиня " и къмпинг " Веселие ".

С цел възобновяване на строгата отбрана за дюните е издадена оспорваната от частното лице Мархолева заповед на настоящия длъжностен министър Личев. Междувременно, до момента в който дюните към момента бяха предпазени, в границите на същата естествена забележителност бе построен нов плажен обект върху естественото образувание макар голям брой цивилен и инспекции на институции.

Върховните магистрати одобряват, че заповедта на министъра на околната среда и водите от 22 юни 2021 година е предварителен документ и не предстои на оборване. Това е и повода жалбата против нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекъснато. от 2021 година предстои на обжалване през петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР