Върховни съдии подозират, че изборът на председател на Върховния касационен

...
Върховни съдии подозират, че изборът на председател на Върховния касационен
Коментари Харесай

Съдии очакват саботаж в петък при избора на шеф на ВКС

Върховни съдии подозират, че изборът на ръководител на Върховния касационен съд (ВКС), плануван за петък, ще бъде саботиран от Висшия правосъден съвет, по този начин, че техният претендент за поста - сътрудника им и зам.-председател на съда Галина Захарова, да не бъде определена., откакто нито членовете на Висш съдебен съвет, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

Магистратите напълно намерено приказват, че имат опасения и усещат "  подмолни придвижвания и подмолни сделки, които вървят по повърхността, които не се отбелязват, които не се озвучават, само че които най-вероятно ще рефлектират при гласуването ". Пленумът на Върховен касационен съд в понеделник изслуша Захарова, както изисква законът. В случая процедурата бе по-скоро официална, защото тя бе номинирана от сътрудниците си и в този момент те единомислещо я поддържаха. Но с цел да стане ръководител на съда, би трябвало да получи 17 гласа в своя поддръжка от членовете на Висшия правосъден съвет. Той има 25-ма членове, като в момента три от местата му са свободни. Това прави още по-ожесточена борбата за всеки глас.

" Много се надявам и Висш съдебен съвет да изхожда не от тесните си самостоятелни ползи, а от ползите освен на Върховния касационен съд, а и от ползите на качественото правораздаване, качественото правосъдие, качественото законодателство в България ", споделя по време на пленума съдия Дария Проданова. 

Съдия Камелия Ефремова прибавя, че е обезпокоена от изявите на представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. Той  " някак завоалирано ми подсказа, че не е наложително да бъде определен нашият претендент ", показва Евфремова. Тя споделя, че изявлението на Магдалинчев  пред Нова тв я е раздразнило и тормозило.

" За поста има единствено един претендент. Надявахме се да има най-малко още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше препоръчан подобен от Висш съдебен съвет, щеше да има съществени рецензии. Министърът на правораздаването също се въздържа да предложи човек. Но е е наложително обаче да бъде утвърден този кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен началник не може да взема решения във значимите моменти, не виждам смисъл от подобен началник. Той би трябвало да умее да отстоява независимостта на правосъдната власт и на съда ", сподели Магдалинчев пред Нова тв преди седмица. Опасения за избора изрече и арбитър Маргарита Георгиева.

Пред " Сега " Магдалинчев съобщи, че не знае какъв ще е резултатът от гласуването в петък, само че нужните 17 гласа са съществено болшинство и подсети, че сега съветът е в повърхностен състав. Той добави, че чува единствено положителни неща за Захарова, само че не  гарантира, че  ще бъде определена, защото съветът не е задължен да се съобрази с волята на висшите съдии. " Дай Боже да бъде определена ", въпреки всичко сподели Магдалинчев, добавяйки, че не е добре висшият съд да остане без титулярен ръководител. Той твърди, че няма " подмолност и схеми ", само че не отговори дали ще гласоподава за Захарова. 

ВЪЗМОЖЕН СЦЕНАРИЙ

Има сюжет Захарова да не получи нужните 17 гласа, сега в съдийската гилдия на съвета текат сделки да не бъде подкрепена, споделиха пред " Сега " източници от съвета. Според тях решението на болшинството е прокурорската гилдия, отпред с основния прокурор Иван Гешев, да поддържа Захарова. Така ще потвърди, че не се бърка в съдийското ръководство и че и единствен претендент (какъвто беше и Гешев) е добър вид. Проблемите за Захарова обаче ще дойдат от съдийската гилдия на съвета - тя ще бъде атакувана с това, че е част от екипа на Лозан Панов, настояват източните на " Сега ". След като Захарова бъде неодобрена, ще би трябвало да се открие нова процедура, в която да вземат участие сегашен член на съвета и ръководител на едно от апелативните съдилища в страната.

ТЕСТ ЗА Висш съдебен съвет

" Очаквам да има изчерпателен спор с ясни, съответни причини за качествата на претендента, а не процедурни хватки. Това е тест до каква степен Висшият правосъден съвет е кадърен да извършва своите функционалности отговорно и в полза на обществото с висок професионализъм ", разяснява днес правосъдният министър Надежда Йорданова.

ПОДКРЕПА

В поддръжка на Захарова със мнение излезе Съюзът на съдиите в България. Подкрепа пристигна и от Висшия адвокатски съвет. В лицето на арбитър Галина Захарова Върховният касационен съд ще има един заслужен и влиятелен ръководител, декларира адвокатурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР