Върховната административна прокуратура (ВАП) атакува в съда увеличаването на цената

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) атакува в съда увеличаването на цената
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува в съда поскъпването на водата в три града

Върховната административна прокуратура (ВАП) нападна в съда увеличението на цената на водата в три града – Бургас, Ямбол и Враца, стана известно от известие на прокуратурата от през днешния ден. Проверката на ВАП продължава и за останалите градове.

Мотивът на държавното обвиняване е, че ВиК-дружествата в трите български града са показали пред енергийния регулатор (КЕВР) бизнес-планове, които не са съгласувани от съответните ВиК-асоциации. Последното е наложителна процедура съгласно Закона за водите. Спазването на това нормативно условие е абсолютно наложително, в това число в случаите, в които след първичното координиране от ВиК асоциациите и ВиК оператора се внасят корекции, се акцентира в известието.

Затова на 22 и 28 декември 2017 година ВАП стачкува пред Административен съд-София град тези бизнес проекти. С тях се покачват цените на ВиК услугите за интервала до 2021 година и се одобряват разбори за обществената търпимост на цените.

Прокуратурата твърди, че от КЕВР са пренебрегнали правни правила, с цел да се удовлетворят настояванията на трите ВиК оператора.

Проверката стартира на 19 декември след среща сред зам.-главния прокурор Ася Петрова и омбудсмана Мая Манолова, на която бяха разисквани решенията на регулатора за цената на ВиК услугите през 2018 година Вдигането на цените на 15 водни оператора до 2021 година беше утвърдено преди месеци с бизнес проектите на фирмите. Утвърждаването на новите цени се утвърди на закрито съвещание на регулатор.

Решението за повишаване на цената на водата провокира митинги в София, в които се включиха и представители на Българска социалистическа партия. През последните пет години цената на водата не е била променяна и това блокира вложенията на ВиК операторите, изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов преди дни.

През април прокуратурата разследваше и повишението на цената на водата в столицата, а сега прави това още веднъж за столицата и още 13 области - Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР