Въпросите на здравословните и безопасни условия на труд са ключови

...
Въпросите на здравословните и безопасни условия на труд са ключови
Коментари Харесай

Рисковете при добива на инертни материали са минимизирани

Въпросите на здравословните и безвредни условия на труд са основни за компаниите от индустриалната сфера. Това важи с цялостна мощ и за добивната промишленост, по-специално - добива на минерални първични материали, необятно застъпен в Пловдивска област.

В целия свят кариерите са знак на мъчно и рисково произвеждане - тежки машини, недопечен, неведнъж планински терен, работа навън, потребление на експлозиви. Това са опасности, които компаниите, разработващи кариерите, са длъжни да ръководят по допустимо най-хубавия метод - освен заради съществуващите нормативни условия, само че и заради устрема им да балансират сполучливо трите измерения на устойчивото развиване - запазване на околната среда, обществена отговорност и икономическа доходност.

Какви са главните опасности в добива на инертни материали и по какъв начин актуалните компании се оправят с провокациите?

Взривните работи са област, прецизно следена от разнообразни държавни органи в България - Инспекция по труда, Министерство на вътрешните работи, работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР). Като се стартира от съхранението и превоза на материалите и се стигне до осъществяване на самото взривяване. Характерно за актуалните способи е изключването на каквито и да било процеси на горене, което обезпечава висока точност и сигурност. Така наречената взривна мрежа е построена от вълноводи, по които пневматична сила задейства детонаторите и след това - взривното вещество.

Ако човек огледа кариера от птичи взор, всекидневно вижда един планински „ амфитеатър “, изпълнен с разнообразна техника. Голяма част от оборудването е мобилно - тежкотоварни камиони, челни товарачи, багери, булдозери. С тях се реалокира, товари и транспортира взривена скална маса към машините за преправка. За да се подсигурява сигурността, е належащо внимание към три съществени фактора - положение на кариерните пътища, сигурност на транспортните средства и държанието на лидера. Пътищата би трябвало да бъдат с задоволителна широчина и с ограничаване в остротата на завоите. Основният риск е транспортно средство да падне от височина, към по-ниските равнища в кариерата. Класическо решение е построяването на по този начин наречените „ берми “ - диги от материал наоколо до ръба на пътя, които да убият скоростта и да предотвратят катурване. Добрите гуми и надеждната спирачна система също са извънредно значими. Често срещана процедура е използването на чек-листове за ежедневна или седмична инспекция на техническото положение на камионите и другата техника. Характерни за машините с огромни габарити са по този начин наречените „ мъртви зони “ - места настрана, откъм гърба и ниско начело, в които лидерът няма видимост. Най-съвременното съоръжение е снабдено с камери за покриване на тези сектори, само че всекидневно се разчита на система от огледала и наложителния „ зумер “, сигнален звуков сигнал при придвижване обратно.

Падащите камъни са типична заплаха както за техниката, по този начин и за хората. Добра защитна мярка е още веднъж построяването на берми, само че този път в зоната, в която се чака срутване на скални парчета. Бермата е самобитен капан за тях, а и преграда, ограничаваща достъпа на хора до заплахата.

Мобилното съоръжение би трябвало да бъде добре видимо, изключително в по-сумрачния и мъгляв есенно-зимен сезон. Добра процедура е машините да имат сигнални лампи, така наречен „ буркани “, които дружно с непрекъснато включените фарове оказват помощ на хората да ги видят отдалече.

Инсталациите за преправка на инертни материали включват трошачни и пресевни модули, а по този начин също и транспортни ленти за транспорт на суровина или подготвени артикули. При всички тях има голям брой въртящи се елементи - барабани, редуктори, ролки, задвижвани от мощни мотори.

Досегът с тях може да бъде съдбовен, заради това е наложително обезпечаването на защитни ограждения и системи за спешно прекъсване - стоп-бутони и спешни въжета.

Последна бариера пред заплахите са персоналните защитни средства - каска, защитни очила, защитни обувки. Подценяването им може да докара до съществени произшествия. Дори и мястото да е на пръв взор безвредно, към лицето ти може да полети камък, „ изстрелян “ от гумите на преминаващ камион или верижна техника. Качествените обувки - със защитно бомбе и противохлъзгащ грайфер - са насъщна нужда при придвижване по скалист и неравномерен терен. Облеклото би трябвало да обезпечава топлота през зимата и комфорт при високи външни температури. Другата му значима роля е да направи индивида елементарно различим даже и в тъмната част на денонощието.

При актуалните условия контактът на служащия с индустриалните уреди е стеснен. Операторите следят, управляват и ръководят процеса от затворени кабини. Но неизбежно се постановат, въпреки и кратковременни, престои навън. Тогава към главните защитни средства се прибавят антифоните - за отбрана на слуха в зоната на трошачните съоръжения, а от време на време и противопрашна маска.

Освен в кариерите, инертни материали се добиват и в баластриери. Там суровината е баластра, която се изземва благодарение на багери. След отнемането на част от повърхността се образуват изкуствени езера и добивът постоянно продължава с плаващи грайферни багери или специфични плаващи помпи. Тогава към нормалните опасности се прибавят нови рискове - срутване на пътища, преминаващи наоколо до водните басейни, рухване на хора във вода, елементарно падение при придвижване по влажни пътеки. В такава обстановка работещите в допълнение се оборудват със избавителни жилетки, ако се окажат във водата.

Каквито и обаче да са техническите ограничения за сигурност, от главно значение е съзнателното и професионално отношение на хората.

В редица връзки бизнесът изпреварва условията на към този момент остарелия „ Правилник за сигурността на труда при създаване на залежи по открит метод “, оповестен през 1994 година Оттогава в нашето законодателство бяха внедрени наставления на Европейския съюз, залагащи метода на оценка на риска и неговата предварителна защита. В последните години Българска минно-геоложка камара интензивно се е заела с осъвременяването на браншовата нормативна уредба, разработвайки планове за нови правилници. Във водещите компании в бранша има образци за впечатляващи процедури в тази област - да вземем за пример за уединяване и блокиране на източниците на сила, тъй че никой да не пострада от ненадейно включване на машина, когато тя се ремонтира или почиства, и други

Изводът е, че „ Безопасността е избор и отговорност на всеки “. Такъв метод постоянно се отплаща. Сигурната и добре проведена работна среда е част от визитната картичка на сполучливите компании в сектора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР