Въпросът за това кога да започне учебната година съм го

...
Въпросът за това кога да започне учебната година съм го
Коментари Харесай

Ще съкращават ли лятната вакация? Говори министър Денков

Въпросът за това по кое време да стартира образователната година съм го сложил за разискване пред обществените сътрудници в образованието и следва разискване в Отрасловия съвет за тристранно съдействие.

Ще се разисква по кое време да стартира образователната година, дали е належащо да бъде изменен графикът на ваканциите, с цел да има по-дълга междусрочна почивка, да вземем за пример. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, откакто взе участие в съвещанието на Комисията по образованието и науката към Народното събрание, заяви Българска телеграфна агенция.

Всички тези въпроси са свързани и ще бъдат показани за публично разискване, означи Денков. Той изясни, че е сложил въпроси и е помолил обществените сътрудници, синдикатите и работодателските организации да излязат с тяхна неофициална позиция, която да се разиска и по-късно да се излезе с общо мнение, което да бъде показано пред обществото за разискване. То ще е обвързвано с това по кое време да стартира образователната година, по кое време да приключва, какви да са ваканционните интервали в самата образователна година, тъй като е реалност, че образователната година в България стартира относително късно по отношение на множеството страни, само че пък в някои от образователните стадии приключва и по-рано. " Всичко това води до по-къса образователна година по отношение на връстниците на децата в другите страни ", разяснява Денков. 

Той заяви, че има работна група към Министерството на образованието и науката, в която се разискват идни вероятни промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, и в наредбите, а въпросът за началото на образователната година е подложен пред обществените сътрудници и за авансово разискване в Отрасловия съвет. В отговор на въпрос, дали е допустимо смяната при започване на образователната година да не е от тази година, министър Денков отговори, че " има възможност, тъй като е въпрос на разискване и означи, че е належащо за тази цел да има смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение ".

В закона е записано, че началото на новата образователна година в България е на 15 септември. Затова първо би трябвало да обсъдим този въпрос със обществените сътрудници, да се реализира степен на единодушие, по-късно да се показа обществено и да се убеди необятната общност, че това е потребно за учениците. Има процедура за смяна в ЗПУО и всичко това ще отнеме време, изясни министър Николай Денков. Той съобщи, че всички тези значими въпроси би трябвало да се вземат решение поредно и с убеждаването, че ще се вземе най-правилното решение.

В отговор на депутатски въпрос на съвещанието на комисията, дали е допустимо учителската специалност да стане контролирана специалност, министър Денков сподели, че има проблем в метода, по който се приготвят бъдещите учители във висшите учебни заведения и би трябвало да се поработи по наредбтата, която задава условията.

Дигиталните умения не са най-големият проблем, учителите изпитват големи усложнения в своята работа, когато се срещат с експанзия измежду учениците, при работата им с някои родители, които не са стимулирани да подкрепят своите деца, както и при работата на учителите с деца, чийто майчин език не е българският. Затова при работата със закона, с наредбите и стандартите ще желаяме менторството да бъде бъде осъществено по по-системен метод, с цел да може всеки млад учители да получи поддръжка тъкмо за тези действия от по-опитните учители. Тези дисциплини също би трябвало да бъдат включени в нужния най-малко за теоретична подготовка на учителите, изясни министър Денков. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР