Въпросът за промяна в Конституцията, засягащ главния прокурор, сякаш е

...
Въпросът за промяна в Конституцията, засягащ главния прокурор, сякаш е
Коментари Харесай

Георги Марков гневен пред ПИК за мераците да се промени Конституцията: Долу кръгът Капитал! Избирателите на ГЕРБ, които останахме немного, искаме твърда опозиция срещу Харвардските безсрамници! Войната Радев-Петков тепърва предстои

Въпросът за смяна в Конституцията, засягащ основния прокурор, като че ли е най-важният за новото ръководещо болшинство в Народното събрание. Думите за тази сякаш належаща смяна идват на фона на невиждано високи цени на ток, газ, храни и горива.

По-рано през седмицата пък Румен Радев размаха пръст на Кирил Петков и го смъмри, че бил отишъл в Северна Македония преждевременно.

По тези настоящи тематики организация ПИК потърси за коментар някогашния народен представител от Великото Народно заседание Георги Марков. С конституционния арбитър беседва Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, предходната седмица дадохте пред мен и пред нашата организация просторно изявление, което провокира огромен интерес. В него вие разказахте за решение №3 от 2003 година на Конституционен съд, които изключва нормално Народно заседание да прави радикална правосъдна промяна. Много въпроси бяха заложени в нашата редакция, за какво пристигна на бял свят това решение през 2003 година
свързани новини66549на 01.02.202243543преди 4 часа
- Ние бяхме сезирани от Конституционен съд през 2003 година и с голямо болшинство направихме разширително пояснение на Конституцията, че мястото на правосъдните органи в правосъдната власт, техните пълномощия, период на мандат и така нататък, могат да бъдат изменени и преосмислени единствено от Велико Народно заседание.

В това видяхме една гаранция за България, че, не дай си Боже, един ден пристигна извънредно ниско внушителен парламент или се получи видиотяване и полудяване в българския политически живот, няма да може с лека ръка да бъде разрушена правосъдната власт.

Оказа се, че сме били доста прави. Доживяхме извънредно ниско законно Народно заседание, за което не са дали своят вот две трети от българските гласоподаватели. Доживяхме победител на изборите да е електронна групировка с малко над 600 000 гласа. Доживяхме две трети от гласоподавателите да не гласоподават за президент. Същевременно, стартира полудяване и видиотяване на българския политически живот.

Видиотяването стартира още предходната година, когато народен представител си разреши да каже обществено на зам.-председателката на Народното събрание “дебел гъз “, а тя пък си разреши обществено да назова председателката на Народното събрание “болонка “.

Тази година сагата продължи. Полудяването продължи и с обстоятелството, че за първи път в новата ни история на трибуната се появи народен представител, който не беше в положение да приказва. Примерите са доста. Наистина българският политически живот полудя!

- Какво имате поради под “лудост”?

- Вече има мнения в разнообразни медии, че в преходните разпореждания на законопроекта за бюджета Кирчо планува изпълнителната власт да изземе функционалността на правосъдната. Казано с елементарни думи - закрива се институтът на съдиите по вписванията и той се заменя с служители на министерски съвет. Студент от първи курс, било в Харвард, било в Софийския или Благоевградския университет ще ти каже, че в системата от правни гаранции при вписването и регулиране законността на вписването на юридическите лица, правосъдните са най-висши. По това не може да има никакво подозрение.

Вписванията сега в България се правят по правосъдно произвеждане, така наречен охранително правосъдно произвеждане. Как по този начин ще бъдат закрити съдии, те ще бъдат заличени и тази извънредно виновна досега правосъдна активност ще бъде сменена с активността на служители от министерския съвет единствено, тъй като Кирчо се подразнил, че лани съдийка от Софийския градски съд отказала регистрацията на негови хора в някаква банка. Това е жестоко вмешателство и изземване функционалности от изпълнителната власт на правосъдната.

Има и различен куриоз. В тези преходни разпореждания се взема решение не министърът на финансите, каквато е нормалната процедура, а министърът на правораздаването да съставлява страната по правосъдни каузи. Е, по какъв начин е допустима тази полуда, в случай, че министърката на правораздаването е и ръководител на Висш съдебен съвет? Значи тя хем съставлява страната по правосъдни каузи, хем ръководи Висш съдебен съвет... Вярно е, че във Висш съдебен съвет тя няма право на глас, само че както скоро ще се види, тя може да изиска предварителното преустановяване мандата на най-висшите магистрати в страната. Какво е гаранцията, че ядосана от загубата на някакво дело в съда, няма да тръгне да се разправя с въпросните съдии?

Като сложим и изявлението на това чернооко благо девойче от кабинета на Кирчо, което направи изказване, че съдиите към този момент бързо ще вземат решение делата, тъй като ги били оставили на трупчета, лудницата е цялостна. Кирчо е за връзване! Такива неща никой не си е разрешавал.

- А какво ще кажете за този спор, тази престрелка сред министър председател и президент, изключително по отношение на пътуването на Петков до Скопие, окачествено от Румен Радев като преждевременно?

- Още декември предходната година в ПИК аз намекнах, че се отива на спор сред министър председател и президент, тъй като президентът отиде на Европейски съвет и отстрани преди малко определения министър председател на България.

Спорът обаче занапред ще следва, защото по Конституция външната политика на страната се реализира от държавното управление, само че в това време, по Конституция, президентът може да ни съставлява в интернационалните връзки. Лично моето мнение е, че Кирчо политически е несъответстващ и е несъответстващ изключително външнополитически. Той не е в положение да съставлява България в бъдещите Европейски препоръки, които ще бъдат трагични и от тях ще зависи дали Европейски Съюз ще съществува в този си тип или не.

На 16 февруари се чака решение на печално известния Люксембургски съд, за който президентът на Германия Роман Херцог в миналото беше споделил, че е изцяло непотребен. Та съдът ще постанови решение, което може да се назова решение-бухалка, което обвързва европарите с върховенството на закона и европейските полезности. Това е полуда! Според западния хайлайф европейските полезности са: да се унищожават християнството и фамилията, да се одобряват мигранти, третият пол, джендър идеологията и така нататък Как ще се оправя Кирчо в тази материя, в нападките против Полша и Унгария и назад - отговорът на Полша и Унгария, който ще бъде доста корав? Това са нации, въставали против комунизма.

Радев се опита да си постави собствен министър на външните работи, с цел да може той да реализира и индиректно външната политика. Да, но се оказа, че в действителност външен министър е соросоид №2 в България - Весела Чернева. Тя е дясната ръка на Ванката Кръстев. Предполагам, че Радев е бил учуден, когато е схванал, че точно тази жена, известна със своите промакедонски изявления, приготвя визитата на Кирчо в Скопие. В нейните изявления преди време излиза наяве, че историята не трябвало да е тази, която да взе участие в преговорния развой.

Но по-впечатляващо за мен беше не бележката на Радев, а отговорът, който му даде Петков. Петков си разреши да каже, че 30 година по македонския въпрос не е правено нищо и той дори не бил прибързал, а е просрочен. Повтарям - 30 година с Македония нищо не било правено! Затова в този момент употребявам случая да направя следното послание:

Уважаеми американци за България (в България) и уважаеми американци за България (извън България) - няма страна в света, която да е направила повече за Македония през последните 32 година Ето хронологията:

1. България първа в света призна Македония. Направи го министър председателят Филип Димитров, даже без да изчака по обикновените институционални правила кацащите след минути ръководител на Народното събрание и външен министър, единствено и единствено да сме първи.

Същият ден в Солун по улиците на града милиони гърци реваха " Македония е гръцка “!

2. Президентът Жельо Желев съумя в София да убеди президента на Русия Борис Елцин, Русия да признае Македония. Желев употребява огромното влечение на съветския президент към него, защото той единствен беше намерил телефона му по време на пуча, с цел да го поддържа. А Желев намира телефона на Елцин посредством Венцел Райчев, който пък познавал част от защитата на съветския президент. Та в диалозите доктор Желев моли Елцин да направи нещо большое и това большое не е за България, а да бъде приета Македония.

3. През 1999 година българският министър председател Иван Костов направи огромен жест към Македония. Сприятели се с сътрудника си Люпчо Георгиевски. Покани го, мисля в Благоевград, дори не знам дали тогава и Никола Груевски не идва като министър. И Костов предложения Георгиевски да празнуват дружно 24 май в Рим, като двете фамилии, вършат вечеря. Коста Филипов ги е разказвал тези неща.

Чест прави на Иван Костов, че не позволи бежанци в България. И освен това - България оказа помощ, в това число и материална, за бежанския лагер в известното село Радуша до Скопие.

4. През 2003 година българският министър председател Симеон Сакскобургготски отиде в Охрид. Та тогава дори и Охридското езеро се развълнува, тъй като те видяха освен премиера на България, само че видяха и своя цар Симеон ll. Да, Симеон ll, е бил и техен цар. Това е част от общата ни история.

5. И по този начин да стигнем до европредседателството на България и на Бойко Борисов през 2018 година Да си спомним и думите на Ангела Меркел, която сподели, че Западните Балкани не са лесна тематика, само че Борисов се е справил ослепително и би трябвало да продължи да бъде модератор по тази тематика. Думите са казани на 10 май 2018 година

Знаят ли американците за България - в България и отвън България, какво е да посрещнеш 34 премиера и да можеш да убедиш премиера на Испания да седне на една маса с този на Косово? Испания бяга от тематиката " Косово " като демон от тамян, с цел да не стане Каталуния второ Косово и втори Крим! Направи го поради българския министър председател... Същата вечер се случи нещо, което не се беше случвало - президентът на Сърбия Александър Вучич подаде ръка на косовския министър председател Хашим Тачи.

България направи и неимоверно доста, постави големи старания, с цел да може Македония да влезе в НАТО.

И Костов, и Бойко, приготвиха съответните документи за другарство и добросъседство. Какво повече от това България може да направи за Македония? И върхът - като знак за благодарност към България, президентът Стево Пендаровски одобри ОМО " Илинден ".

- Във Facebook поздравихте Корнелия Нинова за отхвърли й да пътува до Скопие поради тази среща.

- Аз я поздравих не тутакси, а на секундата. Така се прави! И тя преди време ме поздрави за Истанбулската спогодба, тъй като с моя глас тя беше спряна.

Корнелия не отиде в Скопие като отраслов вицепремиер, а там беше изпратен някакъв човек, който визия няма от политика! И този човек се върна от Скопие с новината, че сме се споразумели с македонците за бистрота на вложенията...

Трябва да е ясно, че нито бистрота на вложенията, нито самолетна линия София-Скопие, може да замете гафа, който направи македонският президент. Още повече, има решение на българския Конституционен съд, че ОМО " Илинден ", която той одобри, е противоконституционна партия.

- Аз съм чувал за това решение, знам, че сте в неговото взимане, сте взели участие и вие. Бихте ли споделили няколко думи за него?

- Да, несъмнено. В края на 90-те години Конституционен съд си уши тоги - нито сини, нито червени, с цел да не излезе, че едните са Съюз на демократичните сили, а другите от Българска социалистическа партия - а цвят бордо. И за първи път сложихме тези тоги, тъй като направихме намерено съвещание за ОМО " Илинден ", която забранихме.

Нека всички, които са патриотично настроени и се интересуват от проблема, да прочетат правните ни причини в решение №1 от 2000 година, тъй като в него има доказателства, че видни представители на ОМО " Илинден ", пишат писмо до " Отворено общество " в Будапеща (Орбан още не е изгонил Сорос), с което упорстват Пиринска Македония да стане самостоятелна. Тогава ние приложихме член 44, алинея 2 от главния ни закон, който не разрешава партии и организации, които работят против териториалната целокупност на страната.

Аз мисля, че по-късно, което се случи и езикът на омразата - ослепителен образец за това беше изказването на Зоран Заев, че претендентът за кмет на Скопие Данела Арсовска е бугарка и в случай че тя стане кмет, то това ще е удар по националното достолепие на македонците, ние би трябвало да преустановим по всички канали контактите си с тях и да наложим мораториум за преговорния развой.

Нали тия дни бе, Иво, се тупахме по гърдите, че сме за българския суверенитет? Това беше радостно събитие, във връзка изявлението на руснаците при договарянията им с американците, за войските на НАТО в страната. За първи път след 45 година комунизъм и 32 година народна власт аз чух за суверенитет. Ама то суверенитетът би трябвало да бъде и когато ни натискат руснаците, и когато ни натиска Западът, какъвто е казусът с Марк Рюте. Той на 10 декември в Скопие сподели, че се нервира от България и че Западът води подмолни договаряния с българските управляващи за свалянето на гащите по отношение на Македония.

- Да се върнем на правосъдната промяна. Все отново - от кое място би трябвало да се почне?

- Трябва да се стартира оттова - да се забрани на кръга " Капитал " да се бърка в правосъдната система, както и на организациите на Сорос. Трябва да се спрат парите на съдийските и правозащитни организации, които идват извън, тъй като е ненормално български съсловни организации на съдии да получават пари от непознати страни.

Кръгът " Капитал " неведнъж се опитваше да се намесва в правосъдната власт, в това число лобирайки в ГЕРБ, за слагане на свои хора, като Христо Иванов. Една правна нула, с неплатени адвокатски такси, беше поставена за министър.

И да забележим какво се случи от промяната на министър Христо Иванов - Висш съдебен съвет беше разграничен на две колегии - съдийска и прокурорска, парламентарната квота към този момент се избира с две трети. Но да забележим по какъв начин се стигна до това. Та Бойко ходеше да чука от врата на врата, да убеждава всички парламентарни групи да се събере заветното конституционно болшинство. На въпрос къде му е министърът, той сподели: " Как да го взема Христо, те ще ни го смачкат! ".

Така че Майдана, който предходната година се извърши в България, беше квалифициран още с Майдана в ГЕРБ, който по безусловно недостоен метод в профил Цветанов и се прекъсна тази здрава връзка сред него и Борисов - безспорния водач и отличен управленец с най-хубавия партиен строител в България. Затова - долу " Капитал ", вън Сорос от България!

Не може Неправителствени организации на Сорос да награждава арбитър, а след това да му дава служебна записка за благонадеждност и той да освобождава палач. На това би трябвало да се постави край!

- От поддържаха основаването на някаква Конституционна комисия в Народното събрание, само че не предложиха свои членове и действително няма да вземат участие в нея. Какъв е вашият коментар?

- Първо - този парламент няма представителност, с цел да прави конституционни промени. За него не са дали своят вот 2/3 от гласоподавателите. А общият брой дали своят вот е по-малък, с който доктор Желев завоюва изборите през февруари 1992 година - преди 30 година

Второ - изборите са нечестни и менте и следва да бъдат непризнати от ГЕРБ, защото ЦИК не извърши решението на Конституционен съд и в период за обжалване не показа броенето на контролните разписки.

Трето - би трябвало да се огледа, че е останал с под 600 000 гласоподаватели. Това е най-твърдото ядро, в което съм и аз. Избирателите на ГЕРБ, които останахме немного, желаеме твърда съпротива против Харвардските безсрамници!
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР