Въпросът не е просто един да бъде сменен с друг,

...
Въпросът не е просто един да бъде сменен с друг,
Коментари Харесай

Христо Иванов с първи коментар за оставката на Гешев

Въпросът не е просто един да бъде заменен с различен, не е да сменим една фасада с друга фасада, а в действителност в дълбочина да има смяна и да няма идващ подобен като Иван Гешев. Така Христо Иванов разяснява въпроса със ориста на основния прокурор и правосъдната промяна по време на срещата с излъчения от ГЕРБ-СДС претендент за министър председател Мария Габриел.

-->
Христо Иванов още веднъж акцентира какъв брой е значимо да се направи дълбочинна правосъдна промяна, тъй че да се подсигурява независимостта на правосъдната система, отчетността на основния прокурор и съществуването на ефикасна прокуратура.



„ Основният въпрос е дали става дума за следващия дворцов прелом, дали виждаме Иван Гешев бива заменен, както беше назначен - по някаква политическа интифа, да не кажа мандат. Или това е в действителност начало на възобновяване и дълбока смяна “, сподели Христо Иванов.



 „ Моето надълбоко разбиране е, че ние не можем да приказваме за основна действителна смяна в прокуратурата, в правораздаването и в изискванията за правда в България, в случай че не приказваме за амбициозни промени в конституцията, по съответно модела на Висшия правосъден съвет и модела на управление на прокуратурата “, съобщи водачът на „ Да, България “ в диалога сред „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ и Габриел.



Христо Иванов съобщи, че огромният въпрос за качеството на българската правосъдна система не е аритметичен сред политическите сили в Народното събрание, а е невъзможността да се откри същинска правдивост в България. Затова насочи два въпроса към Габриел - какви конституционни промени планува ГЕРБ да инициира и поддържа, и по какъв начин ще обезпечи политически запас за тяхната смяна?



„ Не е въпросът да се намерят избран брой гласове, с цел да се избере държавно управление. Не е въпрос на междупартийни междуличностни връзки, макар че това, за жалост, избива на повърхността. Големият проблем е, че българската политическа класа не може да извърши фундаменталното заричане да живеем в страна на разпоредбите, учредена на правда и идентични правила за всички. Хората виждат безнаказано безвластие, виждат нагла корупция и това ерозира опцията им да имат доверие както към политическата класа, по този начин и към институциите “, разяснява Иванов.



Христо Иванов обвърза въпроса с политическата поръчка за промени с действителността, като напомни образеца с държанието на общинските съветници на ГЕРБ във Варна и Пловдив, които не разрешават да се отбрани публичния интерес в Пловдивския панаир.



“Докато ние приказваме в този момент за битка с корупцията, конституционни промени и промяна на основния прокурор, да вземем за пример в Пловдив и Варна продължава да се развива сюжетът с Пловдивския панаир и не може да бъде спрян от нищо. Тази тематика не може да бъде преборена и да се отбрани публичния интерес ”, сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР