Въпросът дали кучетата наистина разбират думите, които казваме, отдавна озадачава

...
Въпросът дали кучетата наистина разбират думите, които казваме, отдавна озадачава
Коментари Харесай

Кучетата ни разбират, показва ново проучване

Въпросът дали кучетата в действителност схващат думите, които споделяме, от дълго време озадачава притежателите и до момента науката не е съумяла да даде ясни отговори.


Но ново проучване на мозъчните талази, оповестено в Current Biology, демонстрира, че чуването на имената на обичаните им играчки в действителност задейства спомените на кучетата за тези предмети.

" То несъмнено ни демонстрира, че не е неповторимо за индивида да има подобен вид референтно схващане ", споделя пред Агенция Франс Прес първият създател Лила Магяри от университета " Еотвос Лоранд " в Унгария, като изяснява, че до този миг откривателите са били скептични.

С няколко известни изключения кучетата се оправят зле с лабораторни проби, които изискват от тях да донесат предмети, откакто чуят имената им, а доста специалисти настояват, че не толкоз какво споделяме, а по-скоро по какъв начин и по кое време споделяме нещата, които провокират интереса на нашите кучета.

Например, в случай че извикате " Иди за пръчката! " и кучето сполучливо донесе предмета, това не потвърждава изрично, че то знае какво значи думата " пръчка ".

Дори учените, които признават, че кучетата в действителност обръщат внимание на речта ни, настояват, че вместо в действителност да схващат какво значат думите, те реагират на избрани звуци със заучено държание.

В новата публикация Магяри и сътрудниците му ползват неинвазивна техника за обрисуване на мозъка на 18 кучета, доведени в лабораторията им в Будапеща.

Тестът включва слагане на електроди на главите на кучетата, с цел да се следи мозъчната им активност. Техните стопани произнасят думи за играчките, които са им най-познати - да вземем за пример " Кун-кун, виж топката! ". -- и по-късно им показвали или съответния предмет, или друг предмет.

След като анализирал записите на ЕЕГ, екипът разкрил разнообразни мозъчни модели, когато на кучетата били показвани съвпадащи и несъвпадащи обекти.

Тази пробна режисура се употребява от десетилетия при хора, в това число бебета, и се приема като доказателство за " семантична обработка " или схващане на смисъла.

Предимство на теста е и това, че от кучетата не се изисква да донесат нещо, с цел да потвърдят знанията си.

" Открихме резултата при 14 кучета ", споделя Мариана Борос, съавтор на първия план, доказвайки, че тази дарба не е присъща единствено на " няколко изключителни кучета ". Дори четирите, които се " провалиха ", може просто да са били тествани върху неверни думи, добави тя.

Холи Рут-Гутеридж, експерт по държанието на кучетата от Университета в Линкълн, Англия, съобщи, че способността да се донасят избрани играчки по име преди е била считана за " гениално " качество.

Известните бордър колита Чейсър и Рико са можели да намират и извличат съответни играчки от огромни купчини, само че са били считани за изключения, сподели тя.

Но новото проучване " демонстрира, че цяла редица кучета научават имената на предметите във връзка с мозъчната реакция, даже и да не го показват поведенчески ", сподели Рут-Гутеридж и добави, че това е " още един удар за специфичните и отличителни качества на човечеството ".

Статията " дава още едно доказателство, че кучетата може би схващат човешките вокализации доста по-добре, в сравнение с нормално им приписваме ", добави Федерико Росано, когнитивен академик от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Но не всички специалисти бяха еднообразно въодушевени. Клайв Уин, експерт по кучешко държание в Държавния университет в Аризона, съобщи, че е " колеблив " във връзка с резултатите.

" Смятам, че публикацията се проваля, когато желае да направи огромното изказване, че са показали това, което назовават " семантично схващане ", " сподели той, макар че похвали " гениалната " пробна режисура като нов метод за тестване на цялостния обсег на " функционалния речник " на кучетата.

Например, сподели Уин, той би трябвало да изписва думата " w-a-l-k ", когато е пред кучето си - с цел да не се развълнува домашният му любим за разходка там и тогава.

" Дали Павлов би се изненадал от тези резултати? " - попита Уин, базирайки се на известния съветски академик, който потвърди, че кучетата могат да бъдат приучени да чакат храна, когато чуят звънец, сигнализиращ за време за хранене. " Не мисля, че би бил. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР