Въпрос за изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили, а

...
Въпрос за изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили, а
Коментари Харесай

Джейхан Ибрямов: Нужен е редовен кабинет, който да подпомогне въоръжените сили

Въпрос за осъществяването на третата задача на Въоръжените сили, а точно – принос към националната сигурност в спокойно време, зададе зам.-председателят на парламентарната комисия по защита Джейхан Ибрямов на отрасловия министър Димитър Стоянов по време на петъчния надзор.

Знаем, че Въоръжените сили обезпечават националната териториална цялост и суверенитета на страната, устойчивостта и сигурността на действие на обществото в променливи опасности и условия на средата за битие. Защитата от външна експанзия, поддържане и опазването на мира, както и подпомагането на популацията по време на бедствия и повреди са измежду функционалностите на Българската войска. Въоръжените сили поддържат в непрекъсната подготвеност формирование за осъществяване на задания, произлизащи от третата им задача – принос към националната сигурност в спокойно време, съобщи Ибрямов.

Той напомни, че през миналите години и изключително в последната Българската войска беше там, където хората имаха нужда от нея. Военнослужещи интензивно участваха в превъзмогване на следствията от естествени бедствия в потърпевшите обитаеми места.

Господин министър, във ваше изявление вие казвате, че в дейностите за отбрана и подкрепяне на популацията са взели участие над 420 военнослужещи и 120 единици техника. Както военнослужещите по този начин и техниката от Сухопътните войски и Военновъздушните сили са се присъединили и в гасенето на горски пожари. Българската войска интензивно също по този начин участваше и в преодоляване на бедствена обстановка и превъзмогване на следствията от наводненията, каквито видяхме неотдавна и в Карлово. Сухопътните войски през миналите години, изключително последните две, оказваха подпомагане на органите на Министерство на вътрешните работи за защитата на държавната ни граница, с оглед нараствания миграционен напън по българо-турската граница, посочи Джейхан Ибрямов.

За страдание станахме очевидци и на драматичен случай. Във връзка с все по-засиления напън на база изброените до момента действия, които са изпълнявали Сухопътните ни войски, както и с увеличаващите се бедствия и повреди в страната и нуждата от подсигуряване на нужната техника на Българската войска, смятам за належащо да информирате, господин министър, Народното събрание за следващи дейности, които вие предприемате, сподели националният представител от Движение за права и свободи. И зададе въпроса си: „ Какво е осъществяването на третата задача на Въоръжените сили – принос към националната сигурност в спокойно време за интервала 1 август 2022 година до сегашния миг и каква е нуждата Въоръжените сили да придобият техника, както и човешки запаси за осъществяването на тази задача? “.

През посочения от вас интервал Въоръжените сили изпълняваха задания по оказване на помощ на населението при бедствията подпомагани от Министерството на вътрешните работи по защита на държавната граница и ремонтно-възстановителни действия по инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница, заяви министър Стоянов.

През интервала август-ноември 2022 година формирование от страна на Сухопътните войски е взело участие в гасенето на горски и полски пожари, изпълнени са общо 7 мероприятия с към 393 военнослужещи и 60 единица техника.

Участвали са в очистване последици от наводнения, изпълнени са общо 9 мероприятия с към 1953 военнослужещи и 175 единици бойна техника.

Над 3207 военнослужещи и 280 единици техника са взели участие по почистване на публични здания и улици, доставка на артикули и материали от първа нужда и подкрепяне при почистване на наранени частни домове в селата Богдан, Каравелово, Слатина, община Карлово.

За потушаване огнище на пожар на територията на страната с вертолети от страна на Въоръжените сили са изпълнени 27 мероприятия, като са осъществени към 350 водохвърляния.

За здравна евакуация е осъществен един полет в страната, а за избавяне са изпълнени 3 мероприятия.

Изпълнението на тези задания изисква разходването на авиационен запас, който е за сметка на заделения за подготовка главен екипаж на вертолети. Възстановяване на същия изисква доста финансови разноски и време, разяснява Димитър Стоянов.

Той добави още, че профилирани екипи са разузнали и унищожили 5 броя невзривени муниции, открити на територията на страната, като общо през годината са унищожени 188 броя невзривени муниции от друг вид и диаметър.

Предприемат се стъпки в посока на усъвършенстване на дейностите чрез възобновяване на някои управителни документи, детайлизиране на други, както и посоки от придобиване на нова екипировка и съоръжение. За присъединяване в провеждането на избавителни и неотложни аварийно-възстановителни работи се употребяват одобрените материални средства, наличните и предоставени такива от органите на изпълнителната власт в зоната на бедствието, сподели министърът.

За преодоляване на нараствания миграционен напън по българо-турската граница Въоръжените сили вземат участие интензивно в защитата, като към 10 ноември 2022 година вземат участие 216 военнослужещи и 49 единици пътни транспортни средства. Военнослужещите организират взаимни патрули със чиновници на Главна дирекция „ Гранична полиция “ в регионите на отговорност на ГПУ Елхово, ГПУ Резово, ГПУ Малко Търново и ГПУ Средец. По-голяма част от употребяваните пътни транспортни средства с нараснала проходимост са въз основата на съветски мостри на транспортна техника от преди повече от 60 години. Поддръжката на този вид пътни транспортни средства се прави от ремонтните органи на съответния тип въоръжена мощ, само че изисква аварийни елементи, които липсват, а доставките им вследствие на наложените на Русия наказания са на практика невъзможни, заяви Димитър Стоянов.

Той осведоми Ибрямов, че поради дългогодишната употреба на този вид пътни транспортни средства значително се нуждаят от чести поправки на възли и елементи, в дадените случаи и тяхната замяна с нови.

Съгласно Решение 657 на Министерски съвет от 14.09.2022 година, от 3 октомври тази година не престават ремонтно-възстановителните действия по инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница в секторите на горепосочените ГПУ-та, Елхово, Малко Търново и Резово, като е планувано да завършат до края на годината. Дейностите ще се извършат за възобновяване целостта на проблематичните сектори по оборудването породени от естествени бедствия, бедствия и от човешка интервенция вследствие нарастване на миграционния напън. Към момента възобновеният сектор от оборудването е 72 километра, ремонтирани са 496 броя оградни пана, 70 броя опорни колони, възобновени са 4080 метра серпантина режеща тел, продължи с доклада си Димитър Стоянов.

Разходите за командировъчни ще бъдат възобновени по бюджета на Министерството на защитата, посредством обезпечаване финансови средства по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2022 година. Необходимите строителни и монтажни материали, икономически инвентар и съоръжение се обезпечават от Главна дирекция „ Гранична полиция “ в границите на обезпечените средства по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2022 година, избрани с Постановление 249 на Министерски съвет от тази година, сподели министърът.

Когато законодателната власт си взаимодейства с изпълнителната, когато изпълнителната власт има синхрон вътре в администрацията по този начин и с останалите институции, които са заложени по Конституция на Република България, виждаме, че тази сигурност и успокоение, която би трябвало да се вкара в работата, гарантираща спокойствието на българското население и развиването на страната, може да се получи. Затова е доста значимо целеполагането на сформирането на постоянен кабинет, разяснява отговора Джейхан Ибрямов.

Приемствеността от постоянен към длъжностен, от длъжностен към постоянен кабинет, е доста значима, каза Ибрямов и съобщи, че Комисията по обрана ще направи вероятното, с цел да продължи осъществяването на заложените в МО действия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР