Въпрос: Ако се регистрирам в Бюрото по труда като безработен,

...
Въпрос: Ако се регистрирам в Бюрото по труда като безработен,
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Колко време ще получавам обезщетение като безработен?

Въпрос: Ако се записвам в Бюрото по труда като незает, за какъв брой време ще получавам обезщетение за безработица?

Г. Радков, гр. Сандански

Отговор: Съгласно член 54в от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), паричните компенсации за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, идващ този, за който се дължат, за период, избран съгласно продължителността на осигурителния стаж, по време на който лицата са били обезпечени за безработица, за времето след 31 декември 2001 година, както следва: до 3 години трудов стаж - 4 месеца; от 3 години и 1 ден до 7 години - 6 месеца; от 7 години и 1 ден до 11 години - 8 месеца; от 11 години и 1 ден до 15 години - 10 месеца; над 15 години - 12 месеца.

Съгласно член 67 от Кодекса на труда (КТ), трудовият контракт може да бъде подписан: 1. за несигурно време; 2. като срочен трудов контракт. В член 70, алинея 1 от КТ е планувано, че окончателното приемане на работа на служащия или служителя може да се предшества от контракт със период за изпитване до 6 месеца. Основното предопределение на периода за изпитване е страната, в чиято изгода е уречен да се увери, че работата е подобаваща за съответното лице, че се извършва според изискванията и условията, избрани от работодателя. Трудовият контракт може да бъде подписан за неопределен срок или като срочен трудов контракт. До приключване периода за изпитване страната, в чиято изгода е уречен, може да приключи контракта без предупреждение - чл.71, ал.1 от КТ. След приключване на периода за изпитване, остава да работи срокът на контракта.
В член 54а от КСО е планувано, че право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски във фонд “Безработица” минимум 12 месеца през последните 18 месеца преди преустановяване на обезпечаването и които:

1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. не са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в Република България или пенсия за напреднала възраст в друга страна или не получават пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер по член 68а от КСО или професионална пенсия по член 168 от КСО;
3. не упражняват трудова активност, за която подлежат на наложително обезпечаване по този кодекс или по законодателството на друга страна, като се изключи лицата по член 114а, алинея 1 от Кодекса на труда.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР