Въпрос: Здравейте! Трябва ли задължително да представя медицински документ при

...
Въпрос: Здравейте! Трябва ли задължително да представя медицински документ при
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Трябва ли ми медицинско при започване на работа?

Въпрос: Здравейте! Трябва ли наложително да показва медицински документ при започване на работа?

Б. Василев, гр. Шумен

Отговор: Съгласно член 2. алинея 1 от Наредба № 3 от 28.02.1987 година, на наложителен прелиминарен медицински обзор подлежат: лицата, които постъпват на работа за първи път; лицата, които минават на друга работа в същото или в друго дружество, която е обвързвана с нездравословни фактори и с риск от професионални увреждания; лицата, прекратили трудовите си правни отношения за повече от три месеца. Следователно лицето, започващо работа, би трябвало да показа карта за прелиминарен медицински обзор.

На съображение член 287, алинея 1 от Кодекса на труда, всички служащи и чиновници подлежат на наложителни предварителни и периодически медицински прегледи. Условията за осъществяване на предварителните и периодическите прегледи съгласно характера на работата, изискванията на труда и възрастта на служащите и чиновниците се избрани в Наредба № 3 от 28.02.1987 година за наложителните предварителни и периодически медицински прегледи на служащите (Наредба № 3 от 28.02.1987 г.).

Служебното условие и даване на досиетата сред службите е уредено в член 17, алинея 1 от Наредба № 3 от 25.01.2008 година за изискванията и реда за реализиране активността на службите по трудова медицина (обн., Дъждовни води, бр. 14 от 12.02.2008 г.). Съгласно т.1 от цитираната наредба, здравните досиета на работещите се предават и одобряват сред службите по трудова медицина на книжен и електронен притежател по длъжностен път при смяна на местоработата на работещия и направено искане от службата, обслужваща съответното дружество. Предвид особеностите на националното законодателство и практики в държавите-членки на Европейски Съюз е допустимо да има открит друг ред за трудово-медицинско обслужване и здравно наблюдаване на работещите в държавата-членка в която е протекъл предшестващия трудов стаж на работещия. При всички случаи ангажимент на службата по трудова медицина е да потърси по длъжностен път информация по отношение на провежданото му здравно наблюдаване, която да включи в персоналното здравно досие по смисъла на член 11, алинея 10 от Наредба № 3 от 25.01.2008 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР