Въпрос: Имам ли право допълнително заплащане за клас“ прослужено време,

...
Въпрос: Имам ли право допълнително заплащане за клас“ прослужено време,
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд news: Заплаща ли се „клас“ при втори трудов договор

Въпрос: Имам ли право в допълнение възнаграждение за „ клас “ прослужено време, в случай че работя на втори трудов контракт?

А. Кирилов, гр. Русе

Отговор: Когато работите по втори трудов контракт, е значимо да разберете какви са вашите права по отношение на спомагателното заплащане за прослужен стаж и професионален опит, наричано " клас ". Възнаграждението за " клас " е несъмнено от главния трудов контракт, само че въпросът е дали имате право на такова заплащане, когато работите по втори трудов контракт.

Съгласно член 12, алинея 8 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата спомагателното трудово заплащане за трудов стаж и професионален опит (клас) се заплаща за фактически отработено време в границите на съответната месечна дълготрайност на работното време единствено по главното трудово правно отношение, а при ненапълно работно време - по всеки обособен трудов контракт, до допълнението им до съответната месечна дълготрайност на работното време. Следователно, в случай че главното трудово правно отношение е на 8 часа, то по контракта по член 111 от КТ не се поставя заплащане за трудов стаж и професионален опит.

Съгласно член 296 от Кодекса на труда работодателят обезпечава на служащите и чиновниците гратис работно и униформено облекло при условия и по ред, открити от Министерския съвет или в групов трудов контракт. Наредбата за безплатното работно и униформено облекло (ДВ, бр. 9 от 2011 г.) (НБРУО) регламентира реда, метода и изискванията за даване на гратис работно и униформено облекло от работодателите на служащите и чиновниците.

Съгласно член 292 от КТ, социално-битовото и културното обслужване на служащите и чиновниците се финансира със средства от работодателя и от други източници. Начинът на потреблението на средствата за социално-битовото и културното обслужване се дефинира с решение на общото заседание на служащите и чиновниците – чл.293, ал.1 от КТ.

Следователно средствата от СБКО се употребяват по метода, избран от общото заседание. С оглед наредбите, работодателят не може да подрежда погашение или неизплащане на средства за социално-битово и културно обслужване без решение на общото заседание на служащите и чиновниците.

Д-р Тодор Капитанов, правист, вицепрезидент на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР