Въпреки застоя в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите

...
Въпреки застоя в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите
Коментари Харесай

Инатът на Скопие за цар Самуил: Как съседите тълкуват историята за владетеля

Въпреки застоя в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, нейният член доцент Наум Кайчев е оптимист, че тя ще успее да реализира поставените ѝ цели.

" Тази година, а и от септември 2020 година несъмнено има едно буксуване, има един ход на място, само че това е постоянно в едни дълготрайни процеси, каквито са нашите двустранни връзки, които са свързани и с евроитеграционните процеси на Република Северна Македония ", съобщи доцент Кайчев в предаването " Тази заран " на.

" В началото на месец декември бяхме сюрпризирани от сътрудниците от Република Северна Македония. Основно дискутирахме отношението към българската страна по времето на цар Самуил. Един въпрос, който към този момент бяхме решили през февруари 2019 година, освен това с решение на държавните управления на двете страни. Тоест от една страна ние бяхме взели решение на равнище комисия и на второ равнище държавните управления на двете страни в София и Скопие бяха взели решение, че цар Самуил е фигура от нашата обща история и като държател на средновековната българска страна, следва да се празнува от двете страни ", показа историкът.

" Сега бяхме сюрпризирани с нови формулировки. Първо не се загатваше българската страна, а ние знаем, че той е държател на българите в изворите. Второ се говореше в едни следващи формулировки, че би трябвало да се допусне разнообразни погледи към историята, той би могъл да бъде обвързван с България, само че може да бъде държател на една страна, която да не е нито българска, нито византийска, от страна на други сътрудници се сподели, че има три теории: българска, македонска и страна на някакви неидентифицирани славяни. Ние ги помолихме да дадат доказателства в изворите, само че несъмнено, доказателства нямаше ", описа доцент Кайчев.

" Техните причини са, че по един метод би трябвало да се гледа на Самуил, когато има двустранно честване сред две страни и по различен метод, когато се учи в образователната система на Република Северна Македония. Тоест за учениците цар Самуил би трябвало да бъде един, а за държавниците различен, което е много необичайно ", означи доцент Кайчев.

" В общественото пространство и по-широко по света се стартира тезата, че България пречи на евроинтеграцията на Северна Македония, а истината е, че не се извършва договорът да другарство и добросъседство сред двете страни, изключително в частта му за историческите въпроси ", счита ученият.

" В интерес на истината регресът стартира да се вижда след февруари 2019 година, когато България извърши значим ангажимент по контракта за другарство и даде зелена светлина на Северна Македония за присъединение към НАТО. Ние бяхме едни от първите, които ратифицирахме контракта ", сподели историкът доцент Кайчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР