Въпреки трудностите оръжейният завод "Арсенал" продължава да функционира така, че

...
Въпреки трудностите оръжейният завод "Арсенал" продължава да функционира така, че
Коментари Харесай

Нинова защити завод Арсенал: Изпълняваме си договорите

Въпреки компликациите оръжейният цех "Арсенал " продължава да действа по този начин, че да извършва договорите си, разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на съвещание на Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание в отговор на въпрос за Държавната консолидационна компания.

Голяма част от чиновниците в "Арсенал " са в насилствен отпуск поради пандемията и високите сметки за ток. Нинова уточни, че публикуваната информация за прекъсване на активността на оръжейния цех не е вярна.

"Казвам го уверено, че незабавно откакто чух новината за затварянето на завода, се свързах с управлението и те споделиха, че повода не е у нас и за това, че комисията забавя работата си и издаването на разрешителни. Остава да работи онази част от предприятието, онази част от състава на служащите, които да обезпечат придвижването и осъществяването по договорите. Предприятието продължава да си извършва договорите ", безапелационна е Корнелия Нинова.

Тя разяснява и тематиката с работата на Междуведомствената комисия за експортен надзор на артикули, свързани с защитата, и произведения и технологии с военно предопределение.

„ Тези политически разтърсвания в страната, в случай че мога по този начин да нарека минаването през няколко избора, съставянето на кабинета, доведоха до закъснение на сформирането на комисията, защото в нея би трябвало да има заместник-министри от всички министерства. Сформирахме комисията, аз съм ръководител и я свиках на 25 януари. Ако към вас се обръщат компании, обаждат се, че са обезпокоени - на 25-ти ще има комисия, която ще прегледа почти 103 покупко-продажби. Ще се опитаме всичко, което е забавено поради тези политически събития, да наваксаме. Знаем какъв е казусът, разтревожени сме “, уточни министърката.

На различен депутатски въпрос тя отговори, че в плана за държавен бюджет за 2022 година са планувани редица ограничения в поддръжка на дребните и междинните предприятия поради коронавирус рецесията и растежа на цените на енергоносителите. Сред тях тя открои изплащането от страната на средства към компаниите за разликата от нарастването на цената на тока, само че не повече от 35%, като средствата са в размер на към 450 млн. лв., за електроразпределителните предприятия са планувани 410 млн. лв. помощ, средства има и по мярката 60 на 40, както и за опазване на работни места и помощ на служащите - нарастването на ваучерите ще е от 80 на 200 лв., а с тях ще могат да се заплащат и комунални услуги.

Предстоят преструктуриране и нови решения за Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерните й сдружения, само че това ще стане след окончателното делене на двете министерства (икономическото и това на нововъведенията и растежа - бел.ред.), а ние сме още в подобен развой заяви още Корнелия Нинова пред икономическата комисия в Народното събрание.

Тя изрази вяра този развой да завърши до седмица-две. Тогава ще имаме цялостните пълномощия в двата ресора да предприемем съответните ограничения и дейности, добави вицепремиерът. Тя посочи, че инспекциите обаче не са спирали.

Вече имаме един подготвен отчет от проверяващите органи, втори отчет от Сметната палата е в развой на правене и има прокурорска кореспонденция за средствата, отпуснати с разпореждане на Министерския съвет за ДКК и от там за предприятието "Монтажи " за ремонт на язовири. Средствата са в размер на 500 млн. лв., посочи Нинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР