Въпреки сравнително ниската обществена подкрепа от около 20-25%, кабинетът Денков

...
Въпреки сравнително ниската обществена подкрепа от около 20-25%, кабинетът Денков
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: За Ваня Григорова е плюс, че Нинова не я харесва, ще е буря, ако изпревари Хекимян

Въпреки относително ниската социална поддръжка от към 20-25%, кабинетът " Денков " излезе сполучливо и от двата митинга - на зърнарите и енергетиците, което е знак за по-продължително ръководство. Изглежда и локалните избори няма да трансформират съществено политическата карта. Това съобщи социоложката Боряна Димитрова, която оглавява социологическата организация " Алфа рисърч ", на полемика на клуба за аналитични прогнози " Езкаминър ". Тема на сбирката, на която участваха водещи политолози и социолози, беше " Политическата обстановка след 4 месеца некоалиционно ръководство и по какъв начин ще повлияят локалните избори ".

Според социоложката войната в Украйна и спорът Израел - " Хамас " са сплотяващи държавното управление фактори. Тя дефинира като триумф гласуването на първо четене на измененията в конституцията. По думите й то ще има възпиращ резултат против възможен разпад на (не)коалицията.

Местните избори надали ще пренаредят значително политическата карта, разяснява още тя. Според нея " Възраждане " ще имат пробив в общинските препоръки с до 10-12 места, само че не и кметове. Българска социалистическа партия е в оттегляне, а ПП-ДБ нямат структури в народен проект. Големите пробиви са в София, Пловдив и Варна - там са залозите за смяна, сподели тя. По скорошни данни на " Алфа рисърч " по-голям късмет в Пловдив има претендентът на ГЕРБ.

В София пък води Терзиев, следван от Хекимян, а трета и на доста дребна отдалеченост е Ваня Григорова. И тримата обаче не са припознати изцяло от партиите си, разяснява Димитрова. " За първия и втория това е минус, само че за Григорова е плюс, че Нинова не я харесва. Събира и част от електората на " Възраждане ". Ще е стихия, в случай че изпревари Хекимян ", разяснява шефката на " Алфа рисърч ".

" Очевидно Ваня се трансформира в главен въпрос на тези избори - нещо като черен лебед ", възкликна Първан Симеонов, изпълнителен шеф на " Галъп ". " Тя може да предложи антисглобка фронт и е себе си ", добави той.

Според него ПП-ДБ залагат на една карта - София, и в случай че завоюват борбата тук, това ще компенсира загубата им в други градове. Политическото по места не е мощно, на места ще има сглобкови кметове, само че те с любознание гледат към Радев, уверен е Симеонов.

" Възраждане " съгласно социолога играят партийно и пропагандират: " Гласувай за индивида на Костадинов в твоя град! ". " Те ще се опитат да се " опишат " като втора политическа мощ. На европейските избори може да се класират обаче на челни позиции и това ще е удар по сглобката ".

" Хората поддържат листите на " Промяната ", само че кметовете им - не ", разяснява социологът Васил Тончев от " Сова-Харис ". Според него сега няма национални политики, които да засилят хората към урните и е изцяло допустимо апатията да надделее. По думите му ниска изборна интензивност работи в интерес на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, по-висока - за ПП-ДБ и " Възраждане ".

ГЕРБ съумяха да излязат от политическата изолираност и резервираха структури, разяснява политологът Димитър Ганев от " Тренд ". " Възраждане " съгласно него няма да има значителен пробив, даже да стигне до балотаж. Според него локалните избори не заплашват Народното събрание, а държавното управление. " Ако на 29 октомври резултатът е неподходящ за елементи от сглобката, може да се стигне до основаване на нов кабинет дори още преди ротацията ", сподели той.

Сегашното ръководство единствено си основава проблемите, съобщи социологът Юлий Павлов. " Премахнаха възбраната върху вноса на украинско зърно 2 дни преди да падне. Същото се случи с гласуването на конституционните промени, чиято основна цел бе да се изземе непристойно огромната власт на основния прокурор, а това беше разводнено. Промените в закона против домашното принуждение бяха калпави. Стана ясно и двублоковото разделяне " за " и " срещу " Русия. На този декор правя оценка по-активното включване на Делян Пеевски като положително. Ролята на Борисов също е положителна - над 2/3 от гласоподавателите са евроатлантически настроени и водачът на ГЕРБ ги удържа, сподели Павлов.

Според шефа на Центъра за разбори и маркетинг (ЦАМ) ниската интензивност зависи от размера на общината. Той предвижда, цитирайки изследване на ЦАМ, че в София пред урните ще застанат към 350 000. " Терзиев и Хекимян събират по-малко поддръжка, в сравнение с партийните им листи. И двамата бяха " парашутирани ", а не определени ", разяснява социологът. Прогнозира, че Григорова надали ще изпревари Хекимян за балотаж. " Позициите на ГЕРБ в локалната власт са накърнени, само че не и съборени ", съобщи социологът, като добави, че Терзиев няма да има болшинство в СОС. " Чака ни тежко събиране на плаващи болшинства. Това ще се случи в съвсем всички регионални центрове ", заключи социологът.

" Няма да има революционно разбъркване в политическата ни карта след локалните избори ли? ", реторично възкликна политическата психоложка Антоанета Христова. Според нея самата обстановка носи революционност, тъй като са налице високи равнища на незадоволеност от ръководството. В момента ни ръководи коалиция, сподели тя и означи, че е любопитно дали Радев ще нападна измененията в конституцията.

" Нямаме интензивно гласоподаване, имаме невисок дял хора пред урните и корпоративен избор, което значи нахлуване на груби недемократични практики в изборния развой ", разяснява още Христова. " ГЕРБ може да резервира съществено наличие, само че ще има забележим спад в СОС. ПП-ДБ са в сериозна обстановка, тъй като нямат структури. " Възраждане " си имат таван, Българска социалистическа партия стигнаха дъно, Ваня им дава въздух. Според мен не трябва да се избират претенденти за кметове, които не наподобяват на кметове. Издава невнятност ", съобщи още психоложката.

Според политоложката проф. Румяна Коларова акцията едвам в този момент стартира, по тази причина всевъзможни прогнози за излаз от изборите малко " висят ".

По думите й бъдещето на Политическа партия на тези избори по прилика може да бъде оценено като това на Национална движение „Симеон Втори".

" Възраждане " потеглиха от локалната власт, само че надали са способни да създадат смяната, към която се стремят в народен проект. Важен е методът, по който ще си взаимодействат с другите партии в общинските препоръки ", уверена е политоложката.

Новите кандидатури за кметове са резултат от търсене на цивилен лица, изясни тя. " Не е рецесия на партийността, а опит да се притегли поддръжка от организации със обществена база. За Политическа партия да вземем за пример това са IT общностите ", разяснява Румяна Коларова и добави: " Това не е отрицателен развой, не би трябвало да го жигосваме ".

Не е добре претендентите за кметове да са политически неопитни хора, отвърна политологът Огнян Минчев. " Защо Бойко Борисов не издигна човек като Лилков? Защото е прекомерно огромен залък да го управлява! Ваня и Лилков са по-убедителни, въпреки и без задоволително поддръжка ", съобщи политологът.

Според него кандидатирането на Портних за кмет на Варна е директна проява на политическа надменност. " Всеки във Варна би споделил, че той не трябва да е кмет ", съобщи политологът, който е родом от морския град.

По думите на Минчев на този стадий кабинетът " Денков " си прави работата като държавно управление на спешното ръководство. Той е на мнение, че би трябвало да създадем самобитни екипи, които да работят за единодушие, и България да бъде показана на картата на този изменящ се свят и да пазиме националния си интерес.

Според анализатора Димитър Иванов най-важно е кой ще завоюва изборите в София. " От това зависи успеваемостта на сглобката, която от пет месеца ни ръководи ". ()
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР