Въпреки появата на поредните пробойни в политиката на управление в

...
Въпреки появата на поредните пробойни в политиката на управление в
Коментари Харесай

Конфликт с управляващите влошава имиджа на президента, сочат данни на "Алфа рисърч"

Въпреки появяването на следващите пробойни в политиката на ръководство в България в края на годината ръководещите си връщат част от доверието на обществото. Това съумява да направи и водачът на ГЕРБ и министър председател Бойко Борисов. На фона на нерешените проблеми мощна продължава да бъде фигурата на президента, само че той губи част от имиджа си в очите на гласоподователите поради споровете с изпълнителната власт. В очите на обществото някогашният към този момент основен прокурор Сотир Цацаров остава неизменен, а работата на съда за пръв път получава усъвършенстване в оценката. Това демонстрират данните от регулярния мониторинг на публичните настройки на " Алфа Рисърч ", оповестени през днешния ден.

Изследването демонстрира, че 2019 година приключва с няколко негативи за ръководещите - пробойни в имиджа, неодобрение и митинги в сфери, в които от години се натрупат проблеми, изострена сдържаност към оферти в обществената система и опазването на здравето, засягащи ползите на необятни групи.

Същевременно липсват мощно водачество и безапелационни решения в най-проблемните сфери. В това време има разминаване сред заявления и действително държание на опозицията по тематики, в които би могла да покаже действителни други възможности. И защото не го прави, това не й разрешава да оползотвори тези негативи, нито електорално, нито рейтингово.

На този декор най-силната политическа фигура

отвън изпълнителната власт продължава да бъде президентът Румен Радев, демонстрират данните. За повторно обаче, след изразеното от него противоречие с покупката на самолетите F-16 в края на предходната година, персоналният му рейтинг пада под 50 на 100 (48% утвърждение против 15% неодобрение).

Според " Алфа Рисърч " това може да се дължи на две съществени аргументи – неналичието на безапелационна и лидираща позиция във външната политика, където президентът по принцип има мощна роля и второ, изострянето на борбата с изпълнителната власт, което не се толерира от публичното мнение. То чака от президента необорим спор по стратегически въпроси, а не съображения по настоящата обстановка.

Правителството, след месеци на отрицателен тренд в оценките, възстановява в края на годината част от изгубените позиции. Положителните отзиви нарастват от 13% първоначално до 19 на 100 в края на годината, а негативните спадат с 10 пункта – от 51% до 41%.

Премиерът Бойко Борисов също обезврежда част от недоверието

към себе си и персоналният му рейтинг в края на 2019-та е 30% утвърждение против 39% отрицание.

Сред членовете на кабинета за следващ път най-одобрявани са вицепремиерът Томислав Дончев (индекс от 25.8), Красен Кралев (индекс 10.1), Екатерина Захариева (индекс 7.9), Красимир Вълчев (индекс 6.3).

За първи път от години положителен тренд е налице и в оценките за вътрешен министър - Младен Маринов доближава показател от 4.8, а полицията, с 29% утвърждение, е една от дребното институции с положителен тренд през 2019-та. Към нея обаче несъмнено продължава да има по-високи упования от показаните до момента резултати.

На противоположния полюс е оценката за министъра на правораздаването Данаил Кирилов (индекс -26.1), на опазването на здравето Кирил Ананиев (индекс -17.9), вицепремиера Марияна Николова (индекс -14.1), както и за някогашния към този момент обществен министър.

Социална политика, опазване на здравето, правораздаване са обичайно подложени на критика посоки в активността на държавното управление. Повтарящите се и задълбочаващи се проблеми, пораждащи както неодобрение измежду работещите в тях, по този начин и незадоволеност измежду жителите, демонстрират, че единствено увеличение на парите в тези посоки не е в положение да ги реши.

По-съществена динамичност в края на годината е налице в оценките за работата на министъра на защитата Красимир Каракачанов (спад в показателя за активността му от +1.3 до -3.1 пункта), на финансите Владислав Горанов (спад в показателя от -5.6 до -6.8) и на околната среда Нено Димов (спад в показателя от -7.6 до -12.1). И тримата бележат отрицателен тренд вследствие от съответни проблеми като предлагането за първите дни болнични и водния режим в някои елементи на страната.

Парламентът продължава да е най-силно подложената на критика

от обществото институция с утвърждение от 10% и отрицание от 51%. Председателят й Цвета Караянчева се употребява с по-висок персонален рейтинг (21%).

Дебатите, съпровождащи избора на нов основен прокурор и обособени правосъдни решения, привлякоха интензивно публично внимание и насочиха светлината към дълбокия разлом сред обособените институции в правосъдната система, като публичното мнение стартира да възстановява част от доверието си към съда, демонстрира мониторингът.

За първи път от седем години оценката за работата на съда записва позитивна смяна и растеж в утвърждението през последните дванадесет месеца от нормалните 11% до 19%. В края на мандата оценките за работата на основния прокурор Сотир Цацаров се резервират в откритите през последните месеци граници: 12% позитивни против 45% негативни оценки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР