Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, да затегнат

...
Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, да затегнат
Коментари Харесай

Три критерия стават ключови за отпускането на ипотечен кредит

Българската национална банка разпореди на банките и клоновете, да затегнат осъществяването на критериите за разпределяне и предоговаряне на ипотечни заеми. Започва тримесечен мониторинг на комерсиалните банки.

Българска народна банка изиска от комерсиалните банки все по-внимателно да наблюдават на кого отпускат заем, в какъв размер, и за какъв период . Притесненията са свързани с това, че сериозният растеж в жилищното кредитиране може да докара до проблеми, макар че все още банковият бранш демонстрира непоклатимост

При кредитирането ще се подчертава на три съществени детайла – приходите на клиента, размера на финансирането и срокът на заема . Според брокерите обаче заеми по този начин или другояче, не се отпускат елементарно.

Българска народна банка не за първи път насочва вниманието към критериите за разпределяне на заем . В случай, че регулаторът забележи проблеми може да наложи ограничения като понижаване на оптималния период на заем , наложително съответствие дълг-доход или понижаване на % на финансиране на жилището.

Имотен специалист: Ако има балон на пазара, той е при старите панелки

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР