Въпреки отчетения спад на детската смъртност у нас през последните

...
Въпреки отчетения спад на детската смъртност у нас през последните
Коментари Харесай

Трагедия! Водим в ЕС по ниво на детската смъртност

Въпреки регистрирания спад на детската смъртност у нас през последните години България към момента води съществено по този индикатор на Европейския съюз. Това стана ясно на признатия през вчерашния ден от държавното управление отчет за положението на здравето на жителите и осъществяването на Националната здравна тактика за 2017 година

Достигнатото през 2017 година ниво на детска смъртност от 6.4‰ е най-ниското в цялата история на демографската статистика на България. По отношение на този индикатор се следи дълготрайна наклонност за понижаване - през 2000 година детската смъртност е 13.3‰, 2010 година - 9.4‰, а 2015 година - 6.6‰, само че към момента равнището е по-високо, в сравнение с в Европейски Съюз (3.6‰). Въпреки изразената наклонност за понижение на смъртността и в останалите възрастови групи България към момента е с по-висок коефициент за смъртност (15.5‰) в съпоставяне със страните от Европейски Съюз (10,2‰).

Продължават отрицателните промени във възрастовата конструкция на популацията и демографското остаряване, само че това е проблем, присъщ и за другите страни членки на Европейски Съюз. През 2017 година се следи понижаване на раждаемостта (коефициентът на обща раждаемост е 9.0‰ при 9.1‰ за 2016 г.), като индикаторът се приближава до равнището в множеството европейски страни (10.0‰).

Средната дълготрайност на живота се усилва и през 2017 година доближава 74.76 г.( 74.65 година за 2016 г.), само че към момента е по-ниска от тази в Европейски Съюз - 80.9 година

През 2017 година понижава заболеваемостта от злокачествени новообразувания по отношение на миналата година, като най-висока е болестността от рак на млечната жлеза при дамите и рак на женските полови органи. Запазва се структурата на умиранията по аргументи, като не престават да са водещи заболяванията на органите на кръвообращението и новообразуванията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР