Въпреки опитите на държавите да ограничат пластмасата за еднократна употреба

...
Въпреки опитите на държавите да ограничат пластмасата за еднократна употреба
Коментари Харесай

Борбата с пластмасата: Девет милиарда тона отпадъци са генерирани между 1950 г. и 2017 г.

Въпреки опитите на страните да лимитират пластмасата за еднократна приложимост стотици тонове от нея замърсяват околната среда. По данни на Организация на обединените нации в интервала сред 1950 година и 2017 година са генерирани над 9 милиарда тона боклуци. Близо 7 милиарда от тях се озовават на сметищата.

Учените създават технологии, посредством които чакат да понижат творби отпадък. Една от опциите, които оферират, е потреблението на микроорганизми, да вземем за пример бактерии, които да изяждат пластмасата. Но предизвестяват, че и бизнесът би трябвало да прояви отговорност.
Ако да вземем за пример на пазара има нов полимерен материал, производителите би трябвало да помислят доста деликатно и за края на живота на този материал. Дали може да бъде част от дадена компостируема система, или ще свърши в локалното хранилище за боклуци.
Хелън Хейлс, професор по химична биология в University College London

На втората годишна среща за замърсяването с пластмаса от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда чакат правно обвързващи съглашения. Но предизвестяват, че това може да се окаже сложна задача. Различните страни имат разнообразни системи и технологии за справяне с отпадъците.
Става дума за Китай, за Индия, за Сингапур и другите страни. Това са страни с голямо население. Там има голямо замърсяване с пластмаса. Така че, в случай че става въпрос за смислени задължения и съвестност за сключването на контракт за замърсяването с пластмаса, всички страни би трябвало да покажат, че са ангажирани.
Ирени Майтя, университета Moi в Кения

Според Организация на обединените нации, даже и с към този момент съществуващите технологии, можем да понижим пластмасовите боклуци с 80% до 2040 година А част от решението са преизползването и преработването на пластмасата.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР