Въпреки новите противоепидемични ограничения (30% заетост на местата за културни

...
Въпреки новите противоепидемични ограничения (30% заетост на местата за културни
Коментари Харесай

Master of Art ще обиколи шест града с 68 филма

Въпреки новите противоепидемични ограничавания (30% претовареност на местата за културни събития) в идната седмица стартира шестото и най-амбициозно дотук издание на Master of Art. Фестивалът демонстрира писмено кино, фокусирано върху изкуствата и хората на изкуството. За пръв път то ще обхване цели шест града, като стартът е в София, Пловдив, Бяла и Копривщица на 25 август, ден по-късно в Стара Загора, а от 14 до 22 септември и във Варна. В столицата и под тепетата фестът ще продължи до 12 септември. В Бяла и Копривщица ще е пет дни, а в Стара Загора, където също гостува за пръв път, това ще трае седмица.

В програмата са включени 50 пълнометражни и 18 късометражни кино лентата за изкуство - архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, снимка, кино, модерно изкуство и даже кулинария, както и любопитната селекция „ Изкуство и власт “. 

Официалното откриване ще бъде в кино „ Люмиер “ на 25 август с два български кино лентата - " Необикновеният живот на един сладкар " на Мария-Виктория Кузманова, и " Родени от огъня " на Саша Хаджиева. Едно от предстоящите заглавия на фестивала е шведският " Най-красивото момче на света ", който идва само няколко месеца след премиерата си в Сънданс, Съединени американски щати. Лентата показва невероятната орис на Бьорн Андерсен, определен през 1970 година да играе в шедьовъра на Лукино Висконти " Смърт във Венеция "  (той също ще може да бъде забелязан на огромен екран по време на фестивала в София).

През 1974 година Вернер Херцог изминава пешком пътя от Мюнхен до Париж, като акт на религия за попречване гибелта на неговата наставничка Лоте Айснер. През 2020 година млад испански режисьор върви по стъпките му и основава документалния филм  " Скъпи Вернер Херцог ".  " Марина Абрамович и нейните деца: Завръщане вкъщи " ни кани да влезем в света на сръбската и международна пърформанс артистка, почнала пътя си от Белград. Ако си спомняте градската легенда, че през 1968-а " Бийтълс " за малко да гостуват на IX-ия интернационален фестивал на младежта и студентите в София,  " Бийтълс " в Индия " я опровергава. Режисьорът Пол Салцман наблюдава къде е била ливърпулската четворка по това време, а във кино лентата вземат участие Дейвид Линч и Морган Фрийман. 

11 родни заглавия ще си оспорват приза за най-добър български документален филм за изкуство. Сред тях е " Одисей " - за основаването едно от най-мащабните театрални събития в програмата на „ Пловдив - Европейска столица на културата 2019 “, и " Тенор ", който отдава респект на умрелия през 2020 година от коронавирус оперен ас Камен Чанев. Пианистката Венета Нейнски ще приключи с осъществявания онлайн на композиции от Димитър Ненов своя филм " Димитър Ненов и измеренията на изяществото ". Паралелно с прожекциите в кината в София Master of Art ще показа и част от своята стратегия навън - на сцената на Sofia Summer Fest в Южния парк, в кино-двора на Културен център G8 и в на ул. " Шипка " 23. 

В Копривщица пък е планувана и стратегия отвън филмовия екран. За пръв път в града ще свири онлайн симфоничен оркестър, а на 25 август на откритата сцена до Старото учебно заведение е представлението " Поетите ". Ден по-късно Люси Дяковска ще показа своята " Вечер на мюзикъла ", на 27-и е оперният концерт на Александрина Пендачанска, а на 28-и - " Да послушаме кино " на Хилда Казасян. Финалът е с концерт на " Акага " по случай 30-годишния празник на групата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР