Въпреки факта, че изминаха почти 30 години от края на

...
Въпреки факта, че изминаха почти 30 години от края на
Коментари Харесай

Път към бездната: Босна и Херцеговина се движи към нов конфликт

Въпреки обстоятелството, че изминаха съвсем 30 години от края на войната в Босна и Херцеговина, тази трагична страница от историята заплашва да се повтори. Вътрешни несъгласия, нерешени проблеми и външна интервенция тласкат една от най-бедните страни в Европа към нова война.

Денят на Република Сръбска, който се чества необятно на 9 януари, още веднъж сподели, че даже след съвсем три десетилетия обществото в Босна и Херцеговина (БиХ) не е не запомнило старите недоволства и остава разграничено по национални и религиозни линии.

Босна се състои от две области - Република Сръбска (РС) и Мюсюлманско-хърватската федерация на БиХ (ФБиХ). Тази териториална конструкция изглажда малко ъглите, защото субектите в действителност са страни в страната и се пробват да си взаимодействат допустимо минимум.

Но естественото действие на БиХ е съвсем невероятно, защото представителите на сърбите, хърватите и бошняците не могат да намерят общ език по доста въпроси.

Република Сръбска обичайно заема проруска позиция – срещу НАТО и антируските наказания. Федерацията БиХ обичайно е противоположното. И сходни различия естествено се отразяват на действието на страната.

Отделно си коства да се означи намесата на груповия Запад във вътрешните работи на Федерацията, защото Република Сръбска е главната спънка по евроатлантическия път на БиХ.

Ден на републиката или Ден на отцепването

На 9 януари 1992 година в Сараево Конституционното заседание на сръбския народ на Босна и Херцеговина издава Декларация за прокламиране на Републиката на сръбския народ на Босна и Херцеговина, като по този метод се опълчва на отделянето на републиката от Югославия. Баня Лука чества този празник всяка година, който се смята за ден на основаването на районен съд.

Като се има поради просръбската и проруската позиция на самостоятелната област, Денят на републиката стана една от многото аргументи за оказване на напън върху Баня Лука.

Още през 2015 година Конституционният съд на БиХ реши, че Денят на републиката не подхожда на конституцията на федерацията и не може да се смята за формален празник.

Република Сръбска обаче направи „ ход на кон “, защото Народното събрание на районен съд реши да бойкотира всички постановления на Конституционния съд.

„ Конституционният съд на БиХ публично е непозната политическа организация, чиито решения на територията на Република Сръбска нямат никакво значение. Те могат да седят колкото си желаят, всички тези чужденци не съществуват за Република Сръбска “, сподели президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

Всичко, което се взема решение в този съд, ще се смята за нелегитимно до приемането на закона за Конституционния съд.

За да разберем, Конституционният съд е построен по система 2+2+2+3, където двама съдии са сърби, двама са бошняци, двама са хървати и трима са чужденци от Европейски Съюз.

Естествено, този съд не е справедлив и служи като следващ антисръбски инструмент, имащ числено преимущество пред „ нужните “ съдии.



Външна интервенция

Република Сръбска обичайно е изправена пред външен напън и посолството на Съединени американски щати в Сараево не можа да остане настрани по време на честванията на Деня на републиката.

От дипломатическата задача обаче не съумяха да схванат от какво да се оплакват от 9 януари, по тази причина от посолството обявиха, че казусът не е в самото честване, а в датата, която съответствува със Стефановден.

„ Проблемът не е празникът като подобен, а решението да го честваме на 9 януари. Обвързването на Деня на републиката с православен набожен празник опонира на редица разпореждания от Конституцията на БиХ, които не разрешават дискриминирането “, се споделя в изказването.

Трябва да се означи, че преди този момент празнуването на Деня на републиката и съвпадането му с църковен празник по никакъв метод не пречеше на Съединени американски щати, Европейски Съюз или Сараево. Както и честването на Деня на независимостта на БиХ на 1 март (който се чества единствено във ФБиХ), който също съответствува с религиозните празници.

Въпреки изказването на посолството на Съединени американски щати, палмата във връзка с натиска върху Баня Лука принадлежи на нелегитимния висш представител на Европейски Съюз Кристиан Шмид.

Германският политик не е приет от Република Сръбска, Русия и Китай, защото не е получил мандат от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Шмид обаче има поддръжката на Европейски Съюз и Федерацията БиХ, тъй че продължава да се пробва да постанова решенията си.

По-специално през 2023 година политикът сподели, че „ Република Сръбска няма да чества Деня на републиката през 2024 година “ Думите му обаче си останаха единствено думи, защото Шмид няма действителна власт на територията на районен съд.

Нелегитимният висш представител даже образува наказателно дело против президента на районен съд Милорад Додик за несъблюдение на неговите решения, само че това не е нито топло, нито студено за Баня Лука, защото неговите укази, както и решенията на Конституционния съд, не се признават от районен съд.

„ Фалшивият висш представител се пробва да поддържа лъжливата визия, че съставлява европейските полезности. Той не съставлява никого и нищо “, написа Додик в профила си в неразрешена обществена мрежа.

Струва си да се означи, че Кристиан Шмид интензивно се пробва да наложи закон за собствеността на БиХ.

Съгласно оферти закон цялата благосъстоятелност на субектите ще бъде трансферирана на Сараево. Баня Лука неведнъж е заявявала, че законът нарушава Дейтънското спокойно съглашение и е „ алена линия “. Ако бъде признато, Република Сръбска ще разгласи отдръпването си от БиХ и своята самостоятелност.

Основната задача на Кристиан Шмид е ликвидирането на Република Сръбска, защото Съединени американски щати и Европейски Съюз прокарват концепцията за унитарна БиХ, подкрепяйки бошняците.

Въпреки това, като се има поради, че тази задача е невъзможна без огромна сухопътна и въздушна военна интервенция, Шмид се пробва да раздели обществото в БиХ колкото е допустимо повече, представяйки Република Сръбска като главен провинен за нарушаването на Дейтън и я обвинявайки в „ фракционизъм “.

Отношенията сред районен съд и ФБиХ на процедура стигнаха дъното и това е огромна „ заслуга “ на Кристиан Шмид, който с решенията си безусловно тласка Босна към нов спор.

В това му оказват помощ разнообразни фондации, неправителствени организации и посолства, които финансират освен разнообразни „ цивилен организации “, само че и радикални детайли от обществото, чийто брой във ФБиХ внезапно се усили през последните години.

Флирт с терористи

Проблемът с радикализацията в БиХ продължава от 90-те години на предишния век, когато водачът на босненските мюсюлмани Алия Изетбегович, който предизвика войната в Босна, стартира всеобщо да приема „ помощ “ от редица терористични групировки от Средния Изток.

Въпреки обстоятелството, че съгласно Дейтън всички радикални детайли трябваше да изоставен страната през 1995 година, доста от тях освен останаха, само че и получиха босненски паспорти.

През последните години този проблем още веднъж излиза на напред във времето, защото броят на радикалните кафези и затворените общности, в които чиновниците на Министерство на вътрешните работи даже не влизат, непрестанно нараства.

Министърът на вътрешните работи на Република Сръбска Синиша Каран неведнъж е заявявал, че Босна е доста привлекателна за радикалния ислям, заради което в Министерството на вътрешните работи на районен съд има специфичен отдел за битка с екстремизма и тероризма. Националните институции обаче си затварят очите за проблемите, базирайки се на Конституцията и свободата на жителите.

„ Факт е, че преди този момент доста терористични актове по света са били осъществени от хора, които преди са били в Босна и Херцеговина ", твърди Каран.

" Такива хора виждат БиХ като положително място, от което могат да работят във връзка с Европа. Всичко това демонстрира, че тази страна е доста привлекателна за радикалния ислям ", споделя още той.

" От години предизвестяваме, че в Босна и Херцеговина се образуват уахабитски общности, а радикални ислямисти се стремят да наложат своята вяра и закони в Босна и Херцеговина. Ето за какво политическите, религиозните и правосъдните институции би трябвало да отговорят “, сподели Каран.

Реакция от страна на държавните институции на равнище БиХ обаче няма.

Освен това във Федерация БиХ зачестиха провокативни изказвания, подбуждащи етническа ненавист от страна на духовенството.

По-специално при започване на 2023 година основният имам на Меджлиса на ислямската общественост Амир Махич в Козарча обиди всички сърби, наричайки първия сръбски архиепископ Свети Сава фашист, а Сръбската православна черква фракция.

Главата на ислямската общественост на БиХ Хюсеин Кавазович поддържа Амир Махич, а по-късно прикани бошняците да се въоръжат, което провокира опасения в Република Сръбска.

Подобни провокативни изявления бяха повторени и от други фигури.

Например Мухамер Щланович, професор в Ислямския факултет в Бихач, назова Република Сръбска „ геноциден хайвер, роден на 9 януари “.

А старши имам в администрацията на Ислямската общественост на Босна и Херцеговина Харун Ходжич, говорейки на религиозна лекция в Зеница през декември 2023 година, сподели, че всяко мюсюлманско дете би трябвало да се научи да употребява оръжие, а пенсионираните демобилизирани бойци от армията на БиХ би трябвало да бъдат включени в ловни сдружения, а стрелковите клубове да се трансфорат във военни формирования.

Списъкът може да продължи, само че същността е ясна: тези фигури нямат нищо общо с религията и служат единствено за радикализиране на обществото с финансова поддръжка от чужбина.

Властите на Федерация БиХ обаче или не схващат това, или не желаят да схванат казаното даже от основния мюфтия на Сърбия Мустафа Юсуфспахич.

„ Когато татко ми попита патриарх Павел: в случай че моят човек убие вашите двама, а вашият човек убие моите двама, тогава какъв ще бъде резултатът? Патриархът отговори - 2:2. Не, сподели татко ми, 4:0 в интерес на шайтана и този, който желае да ни скара “, сподели един път Юсуфспахич.

Трудното икономическо състояние, вътрешните битки, неизгладените следвоенни рани и флиртът с радикалните придвижвания на една от общностите не способстват за мира. Босна и Херцеговина, с голяма „ помощ “ от Запада, се плъзга в бездна, където най-лесният излаз от обстановката ще бъде нов въоръжен спор, който, почтено казано, не е необходим на никого.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР