Въпреки дълбоката политическа поляризация в страната, повечето американци споделят много

...
Въпреки дълбоката политическа поляризация в страната, повечето американци споделят много
Коментари Харесай

Ново проучване: Американците все още са обединени около основните американски ценности

Въпреки дълбоката политическа поляризация в страната, множеството американци споделят доста съществени вярвания за това какво значи да си американец , сочи ново изследване, представено от „ Асошиейтед прес “.

Проучването на Центъра за проучване на публичните въпроси на Асошиейтед прес – NORC откри, че към 9 от 10 възрастни американци споделят, че правото на глас, правото на равна отбрана по силата на закона и правото на персонален живот са извънредно значими или доста значими за идентичността на Съединените щати като нация. Проучването откри също, че 84% се усещат по същия метод по отношение на свободата на религията .

Резултатите, които включват вероятности за редица разнообразни свободи и права , имат единствено дребни разлики сред републиканците и демократите, като се изключи правото да се носи оръжие, което републиканците е по-вероятно да видят като ядро на идентичността на нацията . Общите констатации са поразителни, тъй като идват във време на извънредно партизанство, когато политическите споразумени я наподобяват необичайност и се ускоряват опасенията по отношение на капацитета за принуждение по време на една нестабилна година на президентските избори . Ето какво разяснява Майкъл Албъртъс, професор по политически науки в Чикагския университет:

„ Ако съберете група естествени хора на инцидентен принцип и ги поставите в една стая дружно и разговаряте за проблеми, има доста повече доближаване, в сравнение с можете да си визиите. “

Една по-песимистична оценка за страната беше отразена в друга констатация – че единствено към 3 от 10 американци имат вяра, че демокрацията на нацията действа добре. Около половината признават, че Съединени американски щати са зле функционираща народна власт , до момента в който 14% споделят, че Съединени американски щати не са народна власт .

Напрежението сред необятния консенсус по отношение на главните полезности на страната и недоволството от това какъв брой добре работи нейната форма на ръководство не е изненада, споделят специалисти. Лилиана Мейсън, политолог от университета Джон Хопкинс, твърди:

„ Част от това в действителност нашите водачи не отразяват електората и се държат по метод, който е доста по-поляризиран от това, което е електоратът. “

Повечето американци, продължава тя, „ са много умерени, само че са били раздразнени да ненавиждат хората от другата страна, тъй като са разнообразни от тях културно, расово и религиозно “.

Проучването на AP-NORC също откри необятно обединяване на мнението по отношение на значимостта на някои основни полезности за идентичността на Съединени американски щати като страна. Около три четвърти от възрастните в Съединени американски щати са съгласни, че демократично определеното държавно управление е извънредно или доста значимо, а към 8 от 10 мислят същото за способността на хората, живеещи в Съединени американски щати, да получат добра работа и да реализират американската фантазия . Но какво значи постигането на тази фантазия – и кои полезности са най-фундаментални за американската просвета – не е нещо, с което всички американци са съгласни. Демократите са по-склонни от републиканците – 71% към 38% – да имат вяра, че способността да дойдеш в Съединени американски щати от другаде по света, с цел да избягаш от принуждение или да намериш стопански благоприятни условия , е в основата на идентичността на страната. Мнозинството от републиканците, 58%, считат, че културата, учредена на християнските полезности и вярвания, е съществена характерност, в съпоставяне със единствено 18% от демократите.

51-годишният Хуан Сиера, натурализиран жител, чието семейство имигрира от Доминиканската република, откакто вихър унищожи циментовия бизнес на татко му, сподели, че за него е доста значимо Съединени американски щати да бъдат обсъждани като място с благоприятни условия. Индустриалният механик в Порт Сейнт Луси, Флорида, съобщи, че има вяра, че демокрацията работи и ще продължи да го прави, „ до момента в който има положителни хора в държавното управление “ . Сиера също по този начин акцентира, че е извънредно значимо хората да имат независимост на религията, макар че той имаше опасения по отношение на идентичността на нацията, която е обвързана с християнството .

„ Виждаме какво се случва сега, когато се одобряват закони и се вземат решения въз основа на нечия вяра “ , съобщи той, цитирайки решението на Върховния съд на Алабама от февруари, че замразените ембриони могат да се смятат за деца и да им бъде предоставена правна отбрана, решение, което краткотрайно спря ин витро процедурите в щата .

Сюзън Джонсън, 76-годишна републиканка, живееща в предградията на Далас, счита, че ситуацията на нацията като фар за другите, които се нуждаят от леговище, е доста значимо, само че бе безапелационна, че това не може да анулира опасенията за сигурността на границите.

„ Имаме потребност от работещи хора “ , акцентира тя и добави: „ Нуждаем се единствено от тях да дойдат по верния път. “

Джонсън също посочи, че има вяра, че е извънредно значимо идентичността на нацията да се основава на духовността . Тя се обоснова:

„ Независимо дали сте мормон, мохамеданин или християнин, те просто би трябвало да имат някаква по-висша мощ, до която да доближат. Страната ще се разпадне, в случай че не имаме вяра в Бог. “

Проучването откри малко разделения във връзка с демокрацията като система на доктрина, само че разпознава една забележителна празнота: по-младите американци на възраст сред 18 и 29 години са по-малко склонни от тези на 60 и повече години да кажат, че Съединени американски щати са добре функционираща народна власт . Освен това е по-малко евентуално от по-възрастните американци да имат вяра, че някои характерности са основни за характера на Съединени американски щати като нация, в това число съществуването на демократично определено държавно управление . Около 6 от 10 по-млади възрастни виждат това като значимо, спрямо към 9 от 10 възрастни възрастни.

Палакджот Сингх, 21-годишен студент във Фресно, Калифорния, се разпознава като републиканец и си спомня, че е имал по-добро качество на живот, когато Доналд Тръмп е бил президент. Според него Съединени американски щати не са добре функционираща народна власт частично тъй като хората не са отворени за разискване на разнообразни гледни точки спрямо предходните генерации. Младият мъж акцентира:

„ Няма добра връзка. Никой не е един до друг с различен в реализиране на съответна цел… “

Хауърд Лавин, професор по политически науки в университета на Минесота, счита, че разделянето на поколенията е разбираемо. Много по-млади хора не помнят време, когато хора с противоположни възгледи и с друг политически генезис са можели да се съберат и да „ си отидат на посетители “. Тяхната референтна рамка е свръхпартизанството от годините на Тръмп , счита той.

Джо Легъл, 55-годишен пенсиониран деец от военновъздушните сили в Колорадо Спрингс, който описа, че не е дал своя вот нито за президента Джо Байдън, нито за Тръмп, показа, че другите права на нацията са „ значими всичките “, само че има вяра, че те са подкопавани от назадничавост и доброжелателност на „ късогледи хора “.

41-годишният Майк Малой, инженер в Грийнсбъро, Северна Каролина, пък е на мнение, че притежаването на тези права и свободи „ не значи безусловно, че Съединени американски щати са функционираща народна власт “. Мъжът изясни:

„ Всичко се ръководи от шепа хора и техните корпорации. Това не е народна власт. “

Демократът Малой даде за образец тазгодишните първоначални президентски избори в Северна Каролина , на които Байдън беше единственият претендент в бюлетината. Той назова това „ разочароващо “ и сподели, че резултатът е, че гласоподавателите са нямали избор.

*Анкетата, обхванала мнението на 1282 възрастни е извършена в интервала 21-25 март 2024 година, като е употребена извадка, взета от панела AmeriSpeak, основан на вероятности на NORC, който е предопределен да бъде внушителен за популацията на Съединени американски щати. Маржът на извадковата неточност за всички респонденти е плюс или минус 3,8 процентни пункта, прецизира изданието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР