Въпреки че Япония започва бавно да преоткрива своята общителност след

...
Въпреки че Япония започва бавно да преоткрива своята общителност след
Коментари Харесай

Японците се измъчват да пият с шефовете си по Нова година

Въпреки че Япония стартира постепенно да преоткрива своята словоохотливост след 18-месечна изолираност в коронавирусна пандемична среда, не всеки гражданин на империята чака с неспокойствие дните, в които се съблюдава вековната традиция да се пие, да се яде и да се пие още малко в допълнение с огромни групи сътрудници. В Страната на изгряващото слънце декември всекидневно бележи началото на празненство сезона " боненкай " (забрави годината), когато мъже и дами, прекарващи часове наред дружно на работното място, се събират за вечер на " номуникация " - каламбур от японския глагол " пия " (nomu) и думата " връзка ".

Но съгласно скорошни изследвания мнозина японци ще се впуснат в тазгодишния тур от офис празненства със свити стомаси, въпреки забележителният спад на коронавирус случаите в страната да разреши на питейните заведения и заведенията за хранене още веднъж да проработят на цялостни обороти. В опит да реши настроенията на нацията, в. " Асахи Шимбун " се допита до своите онлайн читатели да споделят мислите си в навечерието на боненкай интервала и откри, че доста хора ще провеждат безмълвен митинг, когато пият с сътрудниците си и най-много с шефовете си.

Голяма част от интервюираните

 

споделят, че се опасяват от традицията

 

- за която се счита, че води началото си от имперския двор на династията Муромачи (1336-1573 г.), поради напрежението, че би трябвало да внимават за държанието и обноските си пред своите началници. Един от участниците даже разказва боненкай като " цялостно изтезание ".

Същата въздържаност и паника пролича в резултатите от друго скорошно изследване - на застрахователната компания " Нипон Лайф Иншурънс ", което откри, че 60% от участниците намират номуникацията след работно време за " ненужна ", до момента в който единствено 11% считат, че тя е " безспорна нужда ". Най-голямата група съперници показват като мотив напрежението да съблюдават корпоративната подчиненост по време на сякаш нехайно обществено събиране. Други пък намират боненкай за форма на неплатено удължено работно време. А повече от 20% показват, че просто не харесват алкохол.

" Броят на хората, които слагат под подозрение потребността от сбирки за по няколко питиета, набъбна, откогато стана невероятно организирането на купони поради COVID-19 ", проучва Томоки Иноуе, старши откривател в " Нипон Лайф Иншурънс ", представен от държавната организация " Киодо ".

От анкетата на " Асахи Шимбун " проличава облекчение, че поради риска от допустима нова вълна на болест с ковид доста компании са принудени

 

да анулират боненкай или да го провеждат онлайн

 

" Не би трябвало да се тормозя какво мислят другите хора за мен, в случай че не пия на онлайн празненствата - споделя един от участниците. - Харесвам небрежната атмосфера. Бих я предпочел, в случай че този жанр на питейни занимания се резервира и след пандемията. "

Въпреки неналичието на възторг боненкай е значима дата в служебния календар. Това е опция за екипа да разиска последните 12 месеца в неофициална конюнктура и да заздрави връзките на по чашка. Традицията даже не се лимитира до корпоративния свят. Училища, университети, публични служби и локални управляващи всеобщо резервират пакети вид " всичко, което можеш да изядеш и изпиеш " в един от най-натоварените интервали за без друго гигантската нощна стопанска система на Япония.

Според " Асахи Шимбун " една от общините в метрополията на Токио е изпратила писма до чиновниците си с молба да се причислят към тържествата. Друг шеф пък заречен да поеме част от сметката, в случай че задоволително хора се запишат за ведомствения боненкай.

Въпреки че случаите на коронавирус понижават, не може да се чака мигновено

 

завръщане към ритъма на предпандемичните дни.

 

Особено когато главната опасност за здравето и кондицията на веселящите се е яростен махмурлук.

Според компанията за корпоративен разбор " Токио Шоко " към 70% от фирмите няма да провеждат боненкай тази година. За съпоставяне, през 2020 година над 94% от фирмите анулираха декемврийските празненства.

Все отново има и някои участници в изследването на " Асахи Шимбун ", които не споделят общото възприятие на облекчение, че доста компании ще отсрочат наложителната любезност с още една година.

" Новогодишните купони ми помагаха да подсилвам връзката с сътрудниците си - споделя преподавател от Осака, чието учебно заведение е отменило боненкай за чиновниците си. - Но допускам, че би трябвало ограничим удоволствията си, в случай че и нашите възпитаници са в изолираност по време на пандемията. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР