Въпреки че всички са запознати с това какво представлява захарта,

...
Въпреки че всички са запознати с това какво представлява захарта,
Коментари Харесай

6 Мита свързани със захарта

Въпреки че всички са осведомени с това какво съставлява захарта, ще стартираме с малко пояснение.

Какво е захарта?

Захарта е разтворим въглехидрат – биологична молекула, състояща се от въглеродни, водородни и кислородни атоми.

Простите захари или монозахариди включват глюкоза и фруктоза. Гранулираната захар е съставна захар или дизахарид, прочут като захароза, който се състои от глюкоза и фруктоза. По време на храносмилането тялото разгражда дизахаридите до монозахариди.

Митове за захарта:

1. Захарта прави децата хиперактивни

Това е може би най-често срещаният мит, обвързван със захарта: яденето на бонбони кара децата да дивеят. Всъщност няма научни доказателства, че захарта усилва хиперактивността при по-голямата част от децата.

Например, разбор от 1995г. в  комбинира данни от 23 опита в 16 научни публикации. Те заключиха:

Този ​​анализ на докладваните до момента изследвания откри, че захарта (главно захароза) не въздейства върху държанието или когнитивните резултати на децата.

2. Захарта предизвиква диабет

Друг релативно постоянно срещан мит е, че захарта предизвиква диабет. Няма обаче директна връзка сред двете. Объркването може би поражда, тъй като има вътрешна връзка сред равнищата на кръвната захар и диабета.

Историята обаче е малко по-сложна. Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за диабет вид 2 и потреблението на високи равнища на захар усилва вероятността от развиване на наднормено тегло или затлъстяване. Захарта обаче не е пряката причина за диабет вид 2.

3. Захарта води до пристрастяване

Някои специалисти считат, че захарта е пристрастяващо вещество. Например създателите на спорен обзор през 2017г. пишат:

„ Данните при животни демонстрират доста припокриване сред потреблението на добавени захари и лекарствените резултати, в това число податливост към пристрастяване. “

Този обзор обаче се концентрира върху изследвания върху животни. Както изясняват създателите на различен обзор, „ има методологично предизвикателство при превода на това произведение, тъй като хората рядко употребяват захар изолирано “.

Д-р Доминик М. Дуайър от Училището по логика на психиката на университета в Кардиф обяснява : „ Въпреки че сигурно участва при някои хора, държанието, сходно на пристрастяването към захарта и други храни, е налице единствено при малцинство от затлъстели човеци. Трябва обаче да помним, че захарта може да подтиква свръхконсумацията на храни дружно с капацитета, сходен на пристрастяването. “

Струва си да се означи, че макар че здравните специалисти не класифицират захарта като пристрастяващо вещество, това не я прави здравословна.

4. Избягвайте плодовете по време на диета

Плодовете са вкусни, частично тъй като са сладки, с помощта на естествено срещащите се захари. Поради наличието на захар някои хора имат вяра, че би трябвало да заобикаляме да ядем плодове, когато желаеме да отслабнем или да поддържаме умерено тегло.

Това е мит. Плодовете съдържат редица здравословни съединения, в това число разнородни витамини и минерали и фибри.

Консумацията на плодове е обвързвана с изгоди за здравето, в това число по-нисък риск от смъртност от всякаква причина.

5. Захарта предизвиква рак

Въпреки слуховете, множеството специалисти не имат вяра, че захарта директно предизвиква рак или подхранва разпространяването му.

Раковите кафези се разделят бързо, което значи, че те изискват доста сила, която захарта може да обезпечи. Това може би е коренът на този мит.

Всички кафези обаче се нуждаят от захар, а раковите кафези се нуждаят и от други хранителни субстанции, с цел да оцелеят, като аминокиселини и мазнини, тъй че не всичко е обвързвано със захарта. Според Cancer Research UK:

„ Няма доказателства, че спазването на диета без захар понижава риска от рак или усилва възможностите за оцеляване, в случай че сте диагностицирани. “

Както при диабета, има и поврат – увеличеният банкет на захар има връзки с наддаването на тегло, до момента в който наднорменото тегло и затлъстяването  са  свързани с нараснал риск от рак.

6. Трябва да премахнем захарта от диетата си

Тъй като знаем, че потреблението на непотребна захар е нездравословна за здравето, има смисъл да понижим приема и. Не е належащо обаче да го отстраняваме напълно от нашата диета.

Както отбелязахме нагоре, плодовете съдържат захар и те са от изгода за здравето, тъй че изключването му от нашата диета би било контрапродуктивно.

Както при всичко в живота, умереността е от основно значение.

Прочети Още:
1. Какво е здравословно хранене?
2. Балансирана диета

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР