Въпреки че винопроизводителите у нас стават все повече, а виното

...
Въпреки че винопроизводителите у нас стават все повече, а виното
Коментари Харесай

Винарите стават все повече, а виното все по-малко

Въпреки че винопроизводителите у нас стават от ден на ден, а виното все по-качествено, създаденото количество понижава. При износа може да приказваме даже за срив, демонстрира инспекция на NOVA. 

Празникът на лозарите е един от най-устойчивите, само че и от най-противоречивите по своята историческа същина в националния ни календар. Традициите в лозарството и винопроизводството по нашите земи датират още от времето на траките. Според последните обработени от Министерството на земеделието данни за 2022 година площите с лозови насаждения у нас са малко над 33 хиляди хектара. 61% от тях са заети от червени сортове, а 39% - от бели. Произведеното количество грозде пък е близо 162 хиляди тона, което е с 9% по-малко спрямо година по-рано. Като съвсем всичко то е винено.

Въпреки че през последните години България се дели на два региона за произвеждане на районни виновност – „ Дунавска низина " и „ Тракийска равнина ", според разпореждане на Министерския съвет от 1960 година лозаро-винарските региони в страната са пет.

За Дунавската равнина са присъщи горещото лято и огромното количество слънчеви дни. Разпространени са сортове като мускат отонел, гъмза, каберне совиньон, бели сухи виновност и червени виновност с богат плодов мирис.

Район „ Черноморски " се характеризира с топла и продължителна есен, което е удобно за натрупването на захари и приемането на бели полусухи виновност и бели виновност с плодов мирис. Отглеждат се сортове като мускат отонел, димят, шардоне.

В Тракийска равнина преваляванията са разпределени отмерено през целия интервал на зреене на гроздето, няма ги и острите северни ветрове. Това благоприятства за приемането на плътни червени виновност. Тук са съсредоточени и множеството от алените сортове измежду които мавруд, мерло, каберне совиньон.

Розовата котловина е подбалканският регион. Отглеждат се сортове като мискет червен, ризлинг и мерло. Произвеждат се главно бели сухи и полусухи виновност и по-малко червени и ароматизирани.

В Долината на Струма са включени югозападните елементи на страната. Климатът е с характерности сходни на средиземноморските области, а типичните сортове са локалния необятна мелнишка лоза, каберне совиньон и мерло.

Последните обработени данни на Агенцията по лозата и виното демонстрират, че през 2021 година в страната ни са създадени над 830 хиляди хектолитра вино, като наклонността за произвеждане на все по-малко вино се резервира. Само за съпоставяне през 2015 година да вземем за пример, количеството е било над 1 милион и 300 хиляди. Мускат Отонел и мерло са сортовете-първенци. Първият заема близо 20% от площта засадена с бели сортове, а вторият близо 30% от площта засадена с червени.

Въпреки все по-свитото произвеждане, броят на винопроизводителите пораства и към този момент надвишава 350. Появяват се от ден на ден дребни мазета, които оферират качествено вино и даже се борят за челната позиция на Балканите, като по този начин основават добра причина за винен туризъм. Това обаче не оказва помощ на непрекъснато свиващите се размери на производството, дължащи се, съгласно специалисти, на все по-малкото площи с лоза у нас, огромна част от които към този момент и много остарели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР