Въпреки че през 2023 г. нощувките вече поскъпнаха значително, бизнесът

...
Въпреки че през 2023 г. нощувките вече поскъпнаха значително, бизнесът
Коментари Харесай

Масово хотелите вдигат цените

Въпреки че през 2023 година нощувките към този момент нарастнаха доста, бизнесът по настаняване на туристи всеобщо се кани да подвига още цените. Проучване разкрива, че 60% от хотелите ще " зарадват " клиентите си с до 10% повишаване. Има и по-лоша новина  - цели 16% възнамеряват нарастване с сред 10 и 20%. Само 20% от интервюираните ще запазят цените.    
Съвсем дребен е делът на хотелиерите, които считат да предложат по-евтини нощувки.
Всички тези данни са част от национално допитване до мениджъри и притежатели на хотели, извършено от Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели.
Изследването демонстрира, че две-трети от интервюираните чакат да осъществят през актуалната година до 20% растеж на приходите. По-песимистични настройки имат към една пета от участниците, като измежду тях доминира групата, която не чака смяна по отношение на предходната година - 16% от общия брой респонденти.
Анкетата сочи, че още при започване на предходната година към половината от хотелиерите са повишили цените на нощувките с до 10%. При една трета от тях покачването е било сред 10 и 20%. Само при 10 на 100 от хотелите цените са се запазили без смяна. Приходите от нощувки значително следват покачването на цените и за 70% от хотелите се следи растеж в диапазона до 20%.
Сигналите от прилежащите ни страни също не са положителни за туристите - демонстрират повишаване. Вероятно това окуражава българските хотелиери да тестват още прага на търпимост на клиентите - локални и задгранични.
Хотелиерите оправдават непрестанните поскъпвания с познати причини - дефицит на работна ръка, обща инфлация, растящи разноски за заплати. 38% от участвалите в допитването показват, че неналичието на фрагменти е главен проблем. Всеки четвърти се оплаква от непрекъснато изменящи се условия и неспособност за дълготрайно обмисляне, за 17% повишаването на потребителските артикули и услуги е водещо предизвикателство. 13% настояват, че за тях най-тежкият удар е отливът на туристи от обичайни пазари.
Водещо предизвикателство пред хотелския бизнес и през тази година продължава да бъде дефицитът на личен състав (38%). Следват невъзможността за дълготрайно обмисляне на бизнеса (25%), растежът на цените на артикули и услуги (17%), спадът на туристите от обичайни пазари (13%) и други.
На въпрос по какъв начин може да се реши казусът с дефицита на личен състав, хотелиерите са разграничени на три съвсем идентични групи. Едната счита, че заплатите би трябвало да продължат да бъдат повишавани, тъй че да станат конкурентни на други браншове. Други са на мнение, че би трябвало по-сериозно да се работи със студенти и възпитаници от горните класове. Трети виждат решение във вноса на личен състав от чужбина.
Любопитна наклонност през тази година е растежът от над 6% на хотелиерите, които заявяват, че разчитат главно на български туристи, разяснява Георги Дучев. Ако през предходната година 35% от интервюираните са разчитали на българите, то в този момент над 41% залагат на български туристи, сочи изследването.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР