Въпреки че почти нищо не свършиха през първата сесия на

...
Въпреки че почти нищо не свършиха през първата сесия на
Коментари Харесай

Депутатите вдигнаха драстично разходите си за консултанти

Въпреки че съвсем нищо не свършиха през първата сесия на 44-тия парламент депутатите са отчели, че са създали спомагателни разноски в размер на 2 180 000 лева, които са поети от бюджета на Народното събрание. Това оповестиха от администрацията на Народно събрание на питане на в. "Сега ".

Сумата е с над милион и двеста хиляди лв., или с към 120%, по-голяма спрямо изхарчените спомагателни средства през първата сесия на предходния парламент през 2014 година. Разплатените средства тогава са 956 202 лева

Съгласно правилника на Народното събрание бюджетът му поема спомагателните разноски на националните избраници в размер на 2/3 от заплатата им, която сега е три междинни заплати в публичния бранш. С парите се покриват разноски за сътрудници, съвещания, експертизи, за наети пространства и други Отново съгласно парламентарния устав нещатните сътрудници на депутатите не получават пари от бюджета. Отделните парламентарни групи дефинират сами по какъв начин да разпределят спомагателните средства, по какъв начин да става отчитането, както и контролът върху разноските. На всеки три месеца депутатите осведомят управленията си какви пари са похарчили, като спомагателните средства "могат да бъдат обявявани и на страницата им в интернет ", написа в правилника.

От началото на активността на това Народното събрание обаче нито един народен представител не е отчел обществено спомагателните си разноски. Това се отнася и за самостоятелния Ангел Исаев, за който изискването да се регистрира не е пожелателно, както е за останалите му сътрудници. От 18 април до 31 юли някогашният депесар е получил 9093 лева, оповестяват от администрацията, като към този момент не е известно защо и на кого той е платил с тези пари.

Най-много спомагателни разноски са отчели 95-те депутати на ГЕРБ - 862 130 лева Следва 80-членната група на "БСП за България " - 727 468 лева "Обединени патриоти " са създали спомагателни разноски в размер на 245 316 лева, Движение за права и свободи - 227 015 лева, а "Воля " - 109 120 лева, добавя изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР