Въпреки че нямаше общински съветник, който да не похвали финансистите

...
Въпреки че нямаше общински съветник, който да не похвали финансистите
Коментари Харесай

Четете в Петел: Съветници спориха за новия бюджет на Варна и дали парите за пътища отиват само в една фирма

Въпреки че нямаше общински консултант, който да не похвали финансистите на общината и кмета Иван Портних за рекордния бюджет на Варна, дебатът по приемането му сложи много неуместни въпроси пред ръководещите града от ГЕРБ и техните съдружници. Както „ Петел “ към този момент заяви, новата финансова стратегия на Морската столица, която възлиза на 393,7 млн. лв., беше призната през днешния ден с 32 гласа „ за “, 5 „ срещу “ и 2 „ въздържали се “.

Първото мнение в дебата беше на самостоятелният консултант Григор Григоров . Той съобщи, че добре, че 40 % от бюджета се дават за инфструктура, само че не добре, че съвсем напълно тези средства отиват в една компания - „ Хидрострой “. Според Григоров това основава монопол и в бъдеще ще се стигне до това общината да получава по-лоши услуги на по-високи цени, просто тъй като няма да има кой различен да извършва плановете. Съветникът подлага на критика и неналичието на средства за нови общински жилища, както и разпределението на парите от стратегия „ Туризъм “, половината от които отиват за планове на фондация „ Св. Св. Константин и Елена “.

Д-р Ивайло Митковски от ДСБ приказва най-вече за здравната част на бюджета, като похвали запазването на стратегиите, финансирани досега и предвиждането на действителни средства за пазаруване на нова здравна техника. Той обаче подлага на критика отпущането на пари за огромни поправки на АГ-болница, както и покриването на насъбраните за година отговорности от 203 хиляди лв., която са невиждани за това лечебно заведение. Митковски сподели също, че е била обсъждана концепция за строителството на нова АГ-болница, която би коствала 28 млн. евро и изиска да знае кой и за какво е решил, че сходно начинание към този момент не стои на дневен ред.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия също акцентира положителната работа, свършена от финансовия екип на общината. Той обаче съобщи, че минимум 135 млн. лева, към една трета от новия бюджет, в действителност са средства от предходната година. „ Като лични доходи бюджетът не се е повишил, икономическо развиване не се следи “, разяснява Гуцанов. Той повдигна въпроса и за събирането на неплатени локални налози, които са за десетки милиони. Лидерът на варненските социалисти призна, че такова строителство в града, като в този момент, в действителност е нямало и това е позитивно. По отношение на образованието обаче Гуцанов съобщи, че въпреки то да е посочено като приоритет в бюджета, парите в процентно отношение са по-малко от предходната година. Той разяснява също, че е добре, че се дават пари за нов стадий от отварянето на пристанище Варна Изток, само че акцентира, че би трябвало да се мисли за освен това от заведения в атракционната зона.

Председателката на групата съветници на ГЕРБ Марица Гърдева взе думата незабавно след социалиста, като го упрекна за „ брадясалите проблеми “ на Варна, с които ръководещите в този момент трябвало да се оправят. „ Пари са се харчели и преди, само че без забележими резултати “, сподели тя от трибуната. Представителката на ГЕРБ добави, че няма да дава отговор на другите рецензии, тъй като идвали от „ партийки, за които не се знае дали съществуват “. Тя много изрично съобщи, че при предходните ръководства на Варна на процедура не е направено нищо.

„ Светът не стартира от вас. Вече съвсем 8 години градът се ръководи от ГЕРБ, стига с тези остарели проблеми “, репликира я Гуцанов и напомни, че множеството планове, които се осъществят в този момент, в действителност са създадени преди ГЕРБ.

Янко Станев от Съюз на демократичните сили отбрани новия бюджет и заявява поддръжката си при гласуването. Той обаче поздрави и опозицията, че се е срещнала в елементи с финансовата стратегия. „ Хидрострой “ не е монополист, за такива изявления би трябвало да се дават доказателства “, сподели Станев и добави, че другояче обвиняванията се трансформират в „ акция за омаскаряване “.

„ Само дето не казахте, че Янко Станев е отговорен за всичко, по тази причина аз ще го кажа “, пошегува се зам.-председателят на общинския съвет. Все отново той призна, че общината има запас да събере още от несъбраните налози, които по негови данни са към 28 млн. лв..

Дебатът беше приключен от Димитър Карбов от НФСБ , който съобщи, че се надява следващата година общината да има двойно по-голям бюджет или да бъдат привлечени най-малко още 100 млн. лева „ Нашият приоритет е да върнем славата на Варна като Перлата на Черно море “, съобщи съветникът.

След гласуването на бюджета думата взе кметът Иван Портних , който благодари на съветниците за дебата и постигнатото решение. „ Има хора, които приказват и хора, които вършат. Вярвам, че 2018-а ще е една сполучлива година за Варна “, разяснява кметът.



 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР