Въпреки че ни е трудно да повярваме, насилникът и жертвата

...
Въпреки че ни е трудно да повярваме, насилникът и жертвата
Коментари Харесай

Реалността на психически малтретираните хора

Въпреки че ни е мъчно да повярваме, насилникът и жертвата са двете страни на една и съща монета.

Хората с разрушени души са станали такива, най-често тъй като са били наранени в ранна възраст.

Например, това може да са хора, които са били измъчвани от родителите си. Възможно е и да са страдали от липса на обвързаност и даже равнодушие от страна на майка си и татко си.

С годините тези деца, трансформирали се към този момент във възрастни, се пробват да изградят „ зрели “ взаимоотношения. Тези взаимоотношения обаче са надалеч от тези, за които постоянно четем в книгите или в сантименталните филми.

Всичко стартира през детството и оформя своя образ през юношеството. Големият въпрос е дали тези души могат да бъдат поправени?

Знаете ли по какъв начин желаете да живеете?

Когато възникне принуждение в една връзка, функциите са две – на принудител и на жертва. Близките до така наречен „ жертва “ хора нормално се пробват да я накарат да види истината. Тя обаче мъчно може да отвори очите си.

Заради към този момент претърпяното неуважение или принуждение в детството им, наранените души са възприели за естествени някои нападателни държания. Обида, пестник, неприятна дума или отношение, което унижава са образци за подобен тип държание.

Наранените души не виждат нищо непознато, макар че обстановката е друга и те могат да имат други типове тактики за справяне със обстановката.

Когато към този момент осъзнаят, че нищо не е наред, те стартират да се опасяват.

Ако се бунтуват, получават още по-голямо физическо принуждение. Опитват се да го прикрият с грим или подправени истории. Например, оправдават синините си с това, че са паднали инцидентно.

Те са наясно, че това, което в миналото са считали за „ обикновено “, в действителност не е. Дори да не желаят да продължат да живеят по този метод, те не знаят по какъв начин да се измъкнат от обстановката.

Те се усещат комплицирани, уплашени и безпомощни. Без в действителност да са го осъзнавали, те са отглеждали звяра в продължение на доста време. Затова по-късно не знаят по какъв начин да избягат от него.

Двете страни на една и съща монета

Въпреки че ни е мъчно да повярваме, насилникът и жертвата са двете страни на една и съща монета.

И двамата са страдали в детството си, макар че методът, по който демонстрират претърпяното страдалчество е доста друг.

Власт над другия: злоупотребяващият упражнява силата, която е била отнета от него в детството. Той не желае да бъде повече наранен и не желае да се усеща слаб.

Затова наранява този, който най-вече обича, като даже избира това да бъде един от най-уязвимите хора, които познава.

Необходимостта да служат: жертвата в подмяна се стреми да угоди на другото лице, като го приема и успокоява с насърчителни думи. Той счита, че би трябвало да прави всичко добре, с цел да не се провали.

Точно като едно дете, който получава наказване, в случай че не извърши дилемите както би трябвало.

Големият проблем е, че всяка жертва се трансформира в засегната душа. В един миг те намират някой, който да пречупят, да употребяват, да нараняват по всевъзможни способи, да заплашват и от време на време даже да убият.

Жертвата няма средства да се пази, защото в никакъв случай не се е научила по какъв начин да го направи.

Това, което са се научили най-добре е да крият възприятията си и да страдат вътрешно.

За благополучие, това е цикъл, от който можете да излезете с самообладание и неотстъпчивост.

Възстановяване на наранените души

Няма да отречем, че доста от наранените души в никакъв случай не могат да бъдат излекувани. Всичко, което се случва с нас, когато сме дребни, ни визира значително в по-късните интервали на живота.

Ако обаче сте имали подобаващите хора в живота си и сте съумели да съберете сили, за който даже не сте подозирали, че съществуват, да зададете въпросите за всичко, което сте научили, в това число страхът, който изпитвате, тогава има вяра.

Тогава ще съумеете да приключите тази злощастна връзка, която е била разрушителна и мъчителна, и която е издълбала дълбока дупка в сърцето и душата ви.

Когато съумеете да излезете от тази обстановка, ще можете да започнете нов стадий в живота ви.

Заобиколете се с хора, които ви обичат – това ще бъде значим тласък. Трябва също по този начин да потърсите професионална помощ, която да ви направлява по съответен и верен метод.

Стъпка по стъпка, умерено и постепенно, наранените души събират тези дребни части, които другите са счупили в тях, само че които, за наслада, постоянно могат да бъдат залепени още веднъж.

Ясно е, че ще има пукнатини и дълбоки белези в тези, които са претърпели принуждение в живота си. Трудно забравяме тези неща. Нещо повече, всичко, което сме претърпели, ни прави това, което сме през днешния ден.

Положителното обаче е, че това е нашият късмет да бъдем по-добри, да вземем нещо от това прекарване и да продължим напред, въпреки и с всички белези, които имаме, и които са резултат от излекуваните рани.

Хората с засегнати души могат да продължат напред. Не повтаряйте едни и същи неточности. Променете усещането си към това, което в миналото сте вярвали, че е било вярно и погрешно.

Има преди както и по време във всяка една корист. Не забравяйте, че има и по-късно, когато е и опцията да измененията всичко.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР