Въпреки че Кабала е считана най-вече за еврейско учение, факт

...
Въпреки че Кабала е считана най-вече за еврейско учение, факт
Коментари Харесай

Кабала - древната наука за смисъла на живота

Въпреки че Кабала е считана най-много за еврейско обучение, факт е, че доста хора от разнообразни етноси и култури демонстрират интерес към нея.

Кабала е езотерично обучение, фокусирано върху тълкуванията над свещената еврейска книга „ Тора ”. Тя обгръща свещеното за евреите Петокнижие – петте книги на Мойсей или Закона в Стария завет. Петте книги са „ Битие “, „ Изход “, „ Левит “, „ Числа “ и „ Второзаконие “. В основата на Кабала стои юдаизмът, само че за разлика от него Кабала търси скрития смисъл в свещените трудове. В нея словата не се четат безусловно, а се търсят тайните, скрити сред редовете.
Кабала е определяна като религиозни-философско течение, което се предава устно, въпреки че с времето се появяват и много писмени кабалистични текстове. Твърди се, че точно по този начин – от уста на уста,  това течение се е предавало през вековете. Този принцип прави Кабала още по-загадъчна и може да се каже недостъпна за елементарните, непосветени хора. Интересното е, че няма текст или документ, който изцяло да изяснява какво съставлява Кабала и по какъв начин можем да я упражняваме.В Кабала се има вяра, че Бог поръчал на оракул Ездра да напише книги - част от които да показа с всички хора, а друга част от светите трудове да станат притежание единствено на определени мъдреци.


Думата Кабала идва от староеврейския глагол „ дудук “, който значи „ получавам “. За елементарния човек обаче не е ясно защо тъкмо се отнася това приемане. Вероятно това знаят единствено кабалистите. От една страна смисълът може да е в самото приемане на античната традиция от потомство на потомство, от друга може да се пояснява като приемане на тайнствено познание и сили, дадени от по-висши духовни равнища.
В този смисъл устният закон на Кабала не е толкоз кодекс на несъмнено държание, а по-скоро задълбочено проучване на Вселената и скритите в нея секрети. Така Кабала прониква в скритите естествени закони и най-много в мистериозното разчитане на самия Бог. Според теософията на кабалистите колкото и добре да познаваме Бога, постоянно има какво още да научим. Божествената природа и божественият свят са нещо непознаваемо, мистично, колкото близко, толкоз и далечно. Кабалостите даже имат термин за това висше, непознато измерение. Наричат го „ Ен-соф “, което в превод от староеврейски значи „ безпределно “, „ безгранично “. Последователите на Кабала смятат, че това пространство не е мъртво, в противен случай – то е източник на живота като цяло. Като такова, то желае да основава, да демонстрира себе си.
Началото си Кабала води от първите епохи на християнството, най-вероятно зародила се в Древен Египет, само че и до през днешния ден има своите почитатели. Изследователи на античното обучение считат, че то се е зародило като тип гадателско изкуство, което с времето се е  трансформирало в голяма философско-религиозна система. Кабалистите са уверени, че тази система е шифърът, който мистично разкрива смисъла и смисъла на Словото Божие. Най-известната кабалистична книга е „ Зохар “, написана през XIII в. В нея Библията е обяснена буквално в смисъла, в който Кабала пояснява скритото значение на написаното.


Един от най-великите кабалисти е Ари, живял през XVI век. Той основал елементарно налична система на Кабала и имал доста почитатели. Водел лекции, които по-късно неговите възпитаници събрали книгата „ Дървото на живота ", отпечатани в 8 тома
Според Кабала, както и съгласно формалната Библия, светът е сътворен от Бог. Между кабалистите обаче се прокрадва съществено несъгласие за това по какъв начин тъкмо е бил сътворен светът и до каква степен Бог се намесва в бъдещото му развиване. Класическата Кабала приема, че Бог е кардинален основател на избрани сфери, в които е вложил божествения смисъл на съзиданието. Тези сфери са 10 и са както следва: Корона, Мъдрост, Разум, Доброта, Смелост, Красота, Слава, Тайнство, Основа, Царство. Кабала учи, че всеки човек е отражение на първия човек – Адам,   сътворен от Бога. Той съдържа в себе си естетика на изброените сфери. След грехопадението обаче, тази естетика се нарушава. Смисълът на човешкото създание, съгласно Кабала, е точно търсенето и постигането още веднъж на тази божествена естетика.

Освен изброените категории, Кабала борави още с по този начин наречените чисти цифри и 22-те букви от еврейската писменост. Това са главните детайли на гадателското изкуство на кабалистите. Според тях, ориста на всеки човек е предопределена. Той обаче може да я промени като размести дадените детайли, които я предопределят.
Интересен факт в историята на Кабала е проучването на цифрата на Дявола - 666. Според учението и неговите последователи името  на римския император Нерон изразено в числовата му стойност се разлага тъкмо до сатанинското число 666.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР