Въпреки че животът непрекъснато предлага изненади, които ни поставят на

...
Въпреки че животът непрекъснато предлага изненади, които ни поставят на
Коментари Харесай

Математиката може да бъде интересна

Въпреки че животът непрестанно предлага изненади, които ни слагат на тестване, едно е ясно - към този момент живеем в бъдещето. Развитието на технологиите води до достижения във всеки бранш - от медицината до галактическите науки. И до момента в който всички се надяваме медицината да предложи решение на най-актуалния проблем за света - пандемията, то технологиите завладяват съвсем целия ни живот. ИТ технологиите в последните години са неоспорим водач по реализация и приходи за младежите у нас и те чудесно знаят това - ползата към тези специалности в университетите пораства. На каква възраст е уместно да се стартира с по-задълбочени занимания с осведомителни технологии, инженерни науки и математика и по какъв начин да бъде притеглен ползата на децата към тях?

Все повече родители насочват децата си към света на точните науки и осведомителните технологии още от пети клас. Достатъчно е да погледнем напора към математическите гимназии освен в София, само че и в цялата страна - възпитаници още от първи клас стартират да се явяват на олимпиади, да вървят на уроци по математика и трескаво да се готвят за банкет след 4-ти клас. Увеличават се и курсовете по програмиране и роботика за деца, въвеждащи най-малките в света на ИТ-технологиите и космоса. Математическите гимназии и паралелки са на мода и в гимназиите.

Подобна наклонност се следи и в частно приблизително учебно заведение “Българско школо ”, което дава отговор на нарасналото търсене с нова паралелка по математика от идната образователна година. Училището отбелязва и все по-голям интерес на децата към спомагателните действия по инженерни науки и роботика,

 

галактически провокации

 

и стабилно развиване на Земята.

“Много възпитаници възприемат математиката като сложна. Затова в часовете по ИТ работим по разнородни планове, в които те ползват и виждат изгодата от знанията по математика и други предмети в решаването на действителни, сложни задания ”, споделя преподавателят по осведомителни технологии в " Българско школо " Стефан Рашков. Той дава образец от началото на тази година, когато петокласниците са основали собствен капиталов портфейл, като са проучвали разнообразни компании и са вложили фиктивни пари в тях, научавайки доста за изчисляването на лихви и проценти, само че и за финансите и стопанската система. В различен план пък са възнамерявали акция за понижаване и оползотворяване на отпадъците, която е почнала с емпирично проучване какъв брой тъкмо боклуци се генерират за един ден и какъв е мащабът им за една година за цялото учебно заведение. " Т е научиха доста освен за практическото приложение на математиката и по какъв начин да работят с разнообразни компютърни приложения, само че и за природата и своята роля в опазването ѝ, както и за ефикасната работа в екип ” , споделя господин Рашков.

По думите на преподавателя плановете натъртват на съчетаването на умения и познания от разнообразни области в решаването на действителни и комплицирани проблеми. Те вършат образователното наличие “живо ”, тъй като то се употребява в сътворяването на

 

нещо автентично, огромно и доста по-ангажиращо

 

от решаването на съответна задача в учебника. " На пръв взор такива планове може да наподобяват прекомерно предизвикателни за деца на 11-12 години, само че в действителност тази възраст е идеална за полагане на основите на умения от по-висок порядък по математика и науки, които да се доразвиват в гимназиалния стадий ", счита той.

Затова проектно-базираното учене ще бъде и в основата на гимназиалното образование в “Българско школо ”. От септември учебното заведение ще открие новата образователна година с първия си гимназиален клас с профил математика и осведомителни технологии и разширено проучване на два непознати езика. " Математиката построява умения да търсиш и да си обясняваш взаимовръзки сред феномени, събития, предмети, основа е за развиване на инженерно мислене и проектно-базирано учене. Освен че дава необятни благоприятни условия за разнородни посоки в по-нататъшното образование, положителната подготовка на младежите по тези два предмета непроменяемо личи в каквото и професионално направление да се осъществят, посредством уменията им за сериозно, аналитично и логическо мислене ", споделя шефът на учебното заведение Даниела Тодорова.

Търсим деца, които

 

имат смелостта да бъдат откриватели,

 

споделя Тодорова. Затова още с процедурата по кандидатстване от учебното заведение " хвърлят ръкавица " към бъдещите гимназисти, като ги предизвикат да предложат решение на съответен проблем от региона на науките, математиката и осведомителните технологии (по избор). Едно от препоръчаните математически провокации е посредством програмата Logo да изработят модел на лого, употребявайки геометрични фигури. Задачата им ще бъде да изработят действителен артикул или макет, след което да изготвят видео, в което в границите на 5 минути да показват своето решение на британски език. " Когато си изправен пред на практика проблем като този, верни решения няма, няма образователен курс, по време на който да чуеш правилния отговор и да го представиш. Необходими са умения да търсиш сериозно информация, да намираш връзки, да оглеждаш аналитично обстановката от разнообразни ъгли, да не се отказваш при първия прочит, тъй като звучи доста комплицирано и решението не се появява незабавно ", споделя Тодорова. По думите й задачата е процедурата по кандидатстване да бъде скъп житейски опит за бъдещите им гимназисти, а и вълнуващо прекарване. " Търсим персоналния, неповторим метод на всеки възпитаник. Ще чакаме видеата с креативните решения на претендентите до края на юни, като на тези, които са се показали най-добре, ще предложим стипендии " , разкрива още шефът на " Българско школо ".

 

БИЗНЕСЪТ

" По математика решаваме задания. Още от детската градина. Изучаваме разнообразни подходи и логаритми, с цел да се оправяме с провокации. В живота също решаваме задания и провокации. В работата си оказваме помощ на други хора да вземат решение своите проблеми и провокации. Без значение в коя промишленост се осъществя човек, аналитичното, поредно и алгоритмично мислене ще му помогне да се оправи с всяко предизвикателство ". Така счита Стефан Табаков от " Булпрос Консултинг " - българска компания, световен снабдител на IT услуги, решения и артикули с 18 офиса в Европа и Северна Америка. Във компанията той е от самото ѝ основаване преди 10 година, като минава през редица трансформации - от разработчик на приложения, през началник на планове и екипи, до управител на отдел с екип от над 100 супер експерти, способни да разрешат всяко предизвикателство при създаването на уеб и мобилни приложения.

Стефан Табаков споделя, че процесът на асортимент на фрагменти е сериозно значим за осъществяването на задачите на компанията, като умерено го слага наедно по приоритет с процеса на снабдяване на планове. Затова съгласно него е значимо още от гимназията да се образуват умения у учениците да се оправят с сложени задания качествено и в период, да се срещат и да събират за себе си набор от принадлежности и компетентности, с цел да се усещат удобно в нормална бизнес среда, а самият бизнес да си избира даже да култивира фрагменти още от тази възраст.

Вече няколко следващи години, като се изключи тази, компанията провежда работен летен лагер с математическата гимназия в Бургас. Децата прекарват в офиса им една седмица, под менторството на сътрудници. През това време, разграничени на групи, те създават дребни, само че изцяло приключени планове, които по-късно показват и правят оценка по сред си. " За тях е тъкмо толкоз занимателно, колкото и за нас, а резултатите са впечатляващи ", споделя Стефан Табаков.

" Използваме всички познати средства, с цел да достигнем до гениите в България - работим на ежедневна база и по едно и също време с повече от 5 организации за асортимент, мрежа от десетки партньорски компании, стратегия “препоръчайте другар ”, събития от вид отворени порти, събития в университетите, а от тази година взехме решение да създадем лична академия на име Java Knights Academy - учебното заведение за бъдещите мотори на общността. Двигатели с движеща мощ в моралния им кодекс, който ги подтиква да откриват и да основават ", споделя още ИТ-специалистът. По думите му Java Knights Academy цели да направи елементарен прехода сред академичната и професионалната среда . Академията е ориентирана към студенти или към този момент приключили експерти, които получават заплащане, с цел да учат и да придобият тъкмо тези уменията, които ще им разрешат да се оправят с потребителски проблеми и изявленията. " Нашите Java Knights имат предварителна подготовка от учебно заведение или университет, а задачата е за към 6 месеца, да обогатим тази предварителна подготовка и да ги превърнем в пълнофункционални софтуерни разработчици ", споделя Стефан Табаков.

Според Табаков България е обичайно мощна в изявите по математика и информатика. " Традиционното е хубаво, дава солидна основа, непоклатимост, успокоение и сигурност. Традиционно положителните математически гимназии са супер, а всеки от нас знае най-малко една вдъхновяваща история на техен ученик. Традиционното, обаче, не основава нови неща ", споделя Табаков. " Моята вдъхновяваща история следва да бъде осъществена. В нея няма единствено един воин, а героите са всички деца, които са получили опция да изградят своя кодекс на откривателство ", споделя още той. По думите му в тази история обичайно положителните гимназии, наред с още и нови профилирани гимназии, трябва да се борят да притеглят гении, по същия метод, както фирмите се борят за гении, посредством предизвикателни планове, вдъхновяващи ментори и нови благоприятни условия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР