Въпреки че има още година и половина до президентските избори

...
Въпреки че има още година и половина до президентските избори
Коментари Харесай

Лоялен тръмпист се готви да унищожи Тръмп. Резултатът не е гарантиран

Въпреки че има още година и половина до президентските избори в Съединени американски щати, главният състав на участниците най-сетне е избран - те ще бъдат единствено четирима. Двама кандидати ще се опитат да се намесят в реванша сред Байдън и Тръмп: Робърт Кенеди младши от демократите и Рон ДеСантис от републиканците. Последният разгласи номинацията си в сряда. Може ли ДеСантис да стане президент на Съединените щати?

Може би, само че не и този път. През ноември 2024 година той ще бъде единствено на 46 - и загубата от 77-годишния Тръмп (ако ДеСантис не премине първичните избори) или 81-годишния Байдън (ако ДеСантис въпреки всичко получи републиканската номинация) няма да е краят на политическата му кариера за него. Основният въпрос е различен: за какво ДеСантис реши да се кандидатира? Защо той, до неотдавна предан тръмпист - и в Камарата на представителите, и през 2018 година, определен за губернатор на Флорида - трябваше да влиза в борбата сред двамата старци тежка категория? За да спре Тръмп ли?

Въпреки че Тръмп се подиграва с съперника си по всевъзможен метод - той неотдавна измисли прякора “ДеСанктимониъс ” (на британски - “Осквернен ”) - той, несъмнено, е извънредно подразнен от номинацията си. Защото го отклонява от главното - битката против Байдън. И това макар че Тръмп и ДеСантис на практика няма защо да спорят - идеологически позициите им са доста близки. Ако Робърт Кенеди-младши подлага на критика Байдън по вътрешнополитически въпроси от по-леви позиции и по външна политика от изолационистки позиции (включително говорейки срещу безкрайната поддръжка за Украйна), тогава ДеСантис няма защо да подлага на критика Тръмп. Освен да премине към личностни нападки, че Тръмп е екстравагантен, ме не знае по какъв начин да събере екип, че възрастта взема своето.

Първоначално концепцията за номиниране на ДеСантис устройваше по-голямата част от „ Вашингтонското тресавище “, двупартийния хайлайф, тъй като проектът беше, че той ще успее да изтръгне Републиканската партия от ръцете на Тръмп. А по-късно или ще загуби от Байдън на изборите, или в краен случай станете президент, само че не непостоянен въстаник като Тръмп, а повече или по-малко следен жител на Белия дом. За да в профил Тръмп, " дълбоката страна " даже беше подготвена да си затвори очите за обстоятелството, че възгледите на Десантис по доста въпроси (например абортите) са даже по-радикални от тези на някогашния президент - да, той е по-консервативен, само че той ще бъде под надзор.

Този проект изглеждаше изцяло изпълним за мнозина предходната година, когато след следващата вълна от дискредитиране на Тръмп и рекламиране на ДеСантис, изследванията ненадейно започнаха да демонстрират намаляваща разлика сред тях: губернаторът настигаше някогашния президент. Нещо повече, същите изследвания демонстрират, че в случай че ДеСантис бъде номиниран, той решително ще победи Байдън, само че Тръмп няма да може да направи това. Оказа се, че губернаторът е единствената вяра на републиканците за победа и това беше показано по този начин. Тръмп би трябвало да даде път на младите, в това число и в името на успеха на тръмпизма.

Но растежът на рейтингите му беше краткотрайно събитие - Тръмп си върна позицията (особено откакто против него бяха повдигнати обвинявания и се яви в съда), а в този момент преднината му пред ДеСантис съвсем се удвои. И още по-лошо, в този момент Тръмп решително превъзхожда и Байдън. Така че всички видимо рационални причини в интерес на номинацията на ДеСантис са изчезнали - само че той въпреки всичко се кандидатира. Защо?

Защото, уви, той не схваща, че се трансформира просто в марионетка в ръцете на " Вашингтонското тресавище ", което непременно би трябвало да отслаби Тръмп и защото няма различен републиканец с порядъчен рейтинг с изключение на ДеСантис, ще му бъде дадено ярко бъдеще и ще го убедят във опцията да завоюва първо на първичните избори, а по-късно и на президентските. В резултат на това той няма да може да изтръгне партията от ръцете на Тръмп, само че ще разтрепери нервите и рейтинга му.

Какво вещае това на Русия? По време на предизборната конкуренция и Тръмп, и ДеСантис ще подлагат на критика Байдън за несъразмерната поддръжка за Украйна и риска от нуклеарна война с Русия (ДеСантис като цяло назова спора „ териториален спор “, макар че по-късно беше заставен да поправя думите си). Тоест претенциите към управляващите по украинския въпрос ще бъдат тематика номер едно във външнополитическата част на предизборния дневен ред (макар и да отстъпва по значимост на вътрешнополитическия, този път ще играе забележителна роля) - изключително откакто позицията на Байдън за Украйна ще се подлага на критика и от Кенеди-младши. Това, несъмнено, няма да докара до смяна в позицията на Съединени американски щати - Вашингтон няма да се откаже от залога си да резервира Украйна в ръцете на Запада, само че ще се отрази на отношението на американците към безкрайната поддръжка на Киев. Грубо казано, броят на поддръжниците на Байдън по този въпрос ще намалее и ще го принуди по някакъв метод да реагира, да предприеме някакви дейности, с цел да показва своето „ миролюбие “. А това от своя страна ще изнерви освен Киев, само че и европейците - които, колкото повече доближава ноември 2024 година, толкоз по-нервни ще бъдат от вероятността Тръмп да вземе реванш.

Невъзможно е да се планува резултатът от изборите в този момент, само че е допустимо да се предвижда решително, че Байдън ще получи номинацията на Демократическата партия, а Тръмп ще бъде номиниран за кандидат-президент на Републиканската партия. ДеСантис няма да приключи кариерата си - и в случай че не направи гафове, може да стане президент на Съединените щати след четири години или през идващото десетилетие. При едно главно изискване - до тогава самите Щати да се запазят като в действителност единна страна, а не да навлязат в процеса на разграничение на сини и червени щати.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР