Въпреки че датата на парламентарните избори вече е ясна -

...
Въпреки че датата на парламентарните избори вече е ясна -
Коментари Харесай

Вотът и у нас, и в чужбина ще бъде изключително труден

Въпреки че датата на парламентарните избори към този момент е ясна - 4 април, неизвестностите и компликациите към провеждането им стават от ден на ден. Парламентарно показаните обединения - и ръководещи, и съпротива, дадоха да се разбере, че не са склонни да вършат съвсем никакви промени в Изборния кодекс, а в случай че го сторят, то ще е козметично и най-вероятно ще объркат повече изборния развой.

Така ще останат куп нерешени въпроси, като най-важните са дали няма да бъде лимитирано правото на глас на българите в чужбина, изключително в случай че съответната страна е с рестрикции поради ковид и няма да има опция за отваряне на секции там; какъв брой ще са претендентите за членове на комисиите и дали въобще ще може да се съберат задоволително поради епидемията; по какъв начин тъкмо ще се регистрира машинното гласуване; по какъв начин и дали ще се съблюдават здравните ограничения по време на гласуването и други Няма никаква изясненост и по различен значителен въпрос - по какъв начин ще гласоподават избирателите под карантина, защото няма консенсус и за преносимите урни, нито дали могат да бъдат обезпечени физически.

Затова като една от първите стъпки Централната изборна комисия (ЦИК) предлага на партиите да излъчат по-голям от нормалния брой членове на секционните комисии, с цел да може в изборния ден да се сменят, в случай че има потребност. Според представителя на комисията Таня Цанева е добре да се сортират хора, които са имунизирани или към този момент преболедували от COVID-19. В изявлението си пред Нова тв тя сподели, че изискванията за слагане на ваксина против ковид - 2 дози с период 2-3 седмици, основава механически проблем, тъй като в Изборния кодекс няма условие членовете на секционните комисии да са известни толкоз рано. Необходими са около 130 хиляди души, които да са ангажирани директно в процеса.

ЦИК ще прегледа и концепцията за филмиране или лъчение онлайн на броенето на бюлетините. В ИК не е регламентирано по какъв начин да се постъпи в тази обстановка. " Ще обмислим дали това няма да сътвори избран безпорядък в секцията, когато 10-15 души снимат и дали ще се резервира тайната на вота ", разяснява представителят на ЦИК. Пред бТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков съобщи, че концепцията за видеонаблюдение му се вижда неуместна, тъй като секциите са 12 000, " това значи 12 000 души да гледат какво излъчват камерите?! "

Относно машинния избор Цанева увери, че устройствата ще бъдат доставени в период, който е 25 дни преди изборите.

Тя е скептична както за предлагането на президента Радев и извънпарламентарната съпротива за гласоподаване по пощата, по този начин и за откриване на повече секции в чужбина. По думите й гласуването по пощата не е задоволително несъмнено, тъй като е в неконтролирана среда, а броят на секциите в чужбина зависи и от волята на съответните страни.

Другият значителен проблем е, че президентът Радев уточни дата - 4 април, когато е католическият Великден. Заради празника доста от католиците у нас няма да отидат до урните, а българите в Западна Европа и Съединени американски щати мъчно ще упражнят правото си на глас, тъй като дните към 4 април ще са празнични. 

„ Датата 4 април за изборите скандализира цялата католическа общественост в страната ”, съобщи пред Нова тв депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, който е католик. „ Питам президента по какъв начин тъкмо си показва, че ще бъдат проведени механически изборите в нашата общественост?! ”, добави той.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР