Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37

...
Въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37
Коментари Харесай

Пази ни армия без хора и техника

Въоръжените сили ще поддържат обща бройка не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души. Това е записано в “Плана за развите на Въоръжените сили ”. Документът е признат с разпореждане на Министерски съвет №382 от 30.12.2015 година Изрично се акцентира, че не може да се пада под долния предел.

Решението на кабинета е в осъществяване на “Програмата за развите на отбранителните качества на Въоръжените сили 2020 ” и за установяване числеността им, която одобри Народно събрание на 25.11.2015 година Тъй като сме парламентарна република, решенията на Народно събрание са наложителни за осъществяване от изпълнителната власт. С други думи – индикацията на този критерии е индикатор за положението на държавността у нас.
Каква е действителната обстановка в защитата към днешна дата? По публични данни непопълнените места в системата за защита в този момент са към 5500 – за редови войници, сержантни и офицери, най-вече младши. Стряскаща цифра, която властта се принуди някак срамежливо да признае. Бройката бе по-голяма, само че при започване на тази година бяха признати на работа към 100 бойци. Плановете на държавното управление са тази година да бъдат назначени нови 1300 бойци, за което са заделени към 30 млн. лева от близо 100 милионното нарастване на военния бюджет за 2018г.

Намеренията кабинета са положителни при едно изискване – в случай че се осъществят. А това може да се случи, в случай че има задоволително искащи за войнишка работа. Защото предходната и по-миналата година за едно оповестено вакантно място, се явиха приблизително по 0,2 претендента. Чест обаче прави на военното управление на армията, че не снижи критериите и не прояви популизъм. Дори напътствията бяха да не се вършат никакви взаимни отстъпки и да се съблюдават прецизно условията. Защото имаше случаи на състезанията в някои гарнизони да се явяват най-много роми и … дами.

Тъй като от числеността на Въоръжените сили най-голяма квота се пада на армията – 26 000 души, то и дефицитът на фрагменти там е максимален. Ненапразно специалистите към този момент регистрират, че вървим към 20 хилядна армия, в случай че не се вземат ограничения, несъмнено.

Причината да изпадне системата на защитата в кадрови колапс е ясна – ниското възнаграждение, изключително на войнишкия състав. Заплатите на армията не бяха обновени от 2008 година Преди това боецът взимаше 391 лева, колкото не получава и чистачка. После подвигнаха заплатите на малко над 600 лева

Тази година кабинетът усили възнагражденията на унеформените в защитата приблизително със 70-90 лева Това обаче е по-малко спрямо служителите на реда и надзирателите в пандизите. От тази година редникът взима чисто малко над 700 лева Възнагражденията на водачите от градския превоз в столицата варират сред 1200 – 1500 лева А в Казанлък бойците напущат и отиват във воените фабрики, където взимат с 500 лева от горната страна. При това става дума за специалности с нормиран работен ден и възнаграждение на изключителния труд.
Докато боецът е 24 часа на повикване, т.е. на разпололожение на службата, няма право на странични приходи и би трябвало да храни семейство с това, което му отпуска държаватна. Ето по тази причина няма претенденти за бойци и защитата куца на един крайник. Това е основната причина, има и други несъмнено. Факт е, че войнишката специалност е неконкурентноспособна на пазара на труда.

Част от машините са
неизправни,
няма аварийни елементи


Според плановете главните воъръжения на войската са: 90 танка, 404 бронирани машини, 190 тежки артилерйиски системи, 29 бойни и 8 транспортни самолета, 6 бойни и 18 транспортни вертолета, 17 зенитно-ракетни комплекса, 20 радиолокационни системи, 7 бойни кораба и 16 за поддръжка и спомагателни.
Голяма част от оръжията са в наличност, само че бойните ни системи, най-много в пехотата, са от руската ера. Вече мъчно се доставят аварийни елементи и консумативи, недостигат акомулатори и гуми за бронетанковата и автомобилната техника.

Немалък % от техниката във Военновъздушни сили и Военноморски сили също е неизправна. Проектите за превъоръжаване на пехотата и авиацията са подготвени, само че към момента са в долна мъртва точка. Наскоро бяха прие­ти на Съвет по защита към МО, само че не са минали за утвърждение през Министерски съвет и Народното събрание.

Политиците взеха решение
До юни Народно събрание да одобри проектите
за превъоръжаване


Реализацията на плановете за рационализация на армията би трябвало да се форсира. Около това мнение се обединах през вчерашния ден политиците на КСНС при президента. Дори сложиха период на изпълнителната и законодателната власт. До края на юни плановете за превъоръжаване на Сухопътните войски и на Военновъздушни сили би трябвало да бъдат признати първо от Министерски съвет, а по-късно и от Народното събрание. Върховният главнокомандващ Румен Радев съобщи, че има разминаване на средносрочната бюджетна прогноза на държавното управление за интервала 2019-2021г. с признатия проект за повишение разноските за защита до 2% до края на 2024г. Поставен бе период до октомври тази година кабинетът да актуализира и осъвремени бюджетната си прогноза. “Обсъдихме ограниченията за подсилване на отбранителните ни качества ”, съобщи президентът.
“Темата на КСНС е съвсем същата, като предходната година. За тази 1 година армията понижа с близо 1000 индивида, остарялата техника остаря с още 1 година, а нова не бе добита, ситуацията към нас не стана по-спокойна ”. Това сподели след края на КСНС президентът Румен Радев.

“Искам да благодаря на членовете на КСНС за дейното присъединяване и градивните диспути през днешния ден. Обсъдихме настоящите опасности и закани за националната сигурност, положението на въоръжените ни сили и нужните ограничения за подсилване на отбранителните ни качества ”, посочи той. “Членовете на съвета се сплотиха към позицията, че значителните промени в геополитическата среда отличаващи се с особена динамичност, изправят националната сигурност пред нови провокации ”, заключи президентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР